Jump to content
osatronix

Bardzo twarda woda

Recommended Posts

Witam wszystkich,
Od jakiegos czasu sledze forum i dzisiaj postanowilem napisac moj 1szy post.
Chce sie poradzic w sprawie skladu wody.

 

Mam pomiary od mojego dostawcy:

 

-Magnez    37,8        mg/l

-Wapn         121        mg/l
-Chlorki       53,0        mg/l
-Siarczany  86,5        mg/l
-Sod            21,8        mg/l
-pH    6,9    6,5 - 9,5 (MH)


Wyliczylem sobie:

CaCO3 = 456
Resudual alkalinity as CaCO3 = 347
German Degrees (°D) - 25.6
HCO3 = 558


Woda jest bardzo ciezka. Tak ciezka ze wystarczy zagotowac kilka czajnikow zeby zatkac sitko i wytracic bardzo duzo osadu.
Uwarzylem juz kilka piwek i jestem dosc zadowolony z jakosci (nie jestem rzadnym specem od sensoryki) i smaku.

Czuje jednak w niektorych taka jakby gryzaca goryczke. Nie jest to jakies bardzo przeszkadzajace, ale wyrazne.
Zastanawiam sie czy jest jakas w miare prosta metoda na zmiekczenie tej wody.
Z tego co sie dowiedzialem na forum to na twardzych wodach dobrze wychodza piwa ciemne, ale czy ta moja nie jest przesadnie ciezka?

Dzieki bardzo.
Osatronix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz albo zagotować wodę i zmniejszyć jej twardość lub zmieszać z bardzo miękką wodą z jakiegoś marketu i w ten sposób obniżyć zawartość poszczególnych elementów w wodzie  - to sposoby w miarę szybkie i dość tanie. Drożej to zakup jakiegoś systemu do RO (odwróconej osmozy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry,

Wiesz co INTseed. Uzywam podobne filtry, ale problem z nimi i z gotowaniem wody jest taki ze po zabiegu nie weim ile dobrego w wodzie zostalo, a ile sie wytracilo czy przefiltrowalo.

Tak sobie mysle czy producent moze podac jaka jest wydajnosc tych filtrow - wtedy mialo by to sens. Mysle jednak, ze wody do Pilsa tym nie uzyskam :D

 

Dzieki

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, z punktu widzenia piwowara domowego twardość wody (w sensie twardości ogólnej czyli zawartości wapnia i magnezu) jest w większości przypadków pożądana. Zawarty w wodzie wapń m.in. obniża pH zacieru, wspomaga klarowanie się gotowego piwa.

Zwykle problemem twardej wody jest jej, z reguły wysoka, alkaliczność (twardość węglanowa, w większości za nią odpowiada HCO3). Jest to bufor utrudniający obniżanie się pH zacieru, a wysokie pH zacieru czy brzeczki zwiększa wypłukiwnie tanin ze słodu i chmielu.

 

Wszelkie odkamieniacze do wody bazujące na żywicy jonowymiennej "wymieniają" jony wapnia i magnezu na jony sodu. Dodatkowo zawartość HCO3 raczej się nie zmienia. Zatem używanie filtrów dzbankowych lub odkamieniaczy przepływowych tego typu jest mocno dyskusyjne.

 

Do celów piwowarskich zostaje nam zatem zmiękczanie wody przez jej mieszanie z wodą destylowaną lub RO, bądź też użycie samej wody z filtra RO z ewentualnym dodatkiem różnych soli żeby zbudować pożądany profil.

 

Co do samej alkaliczności natomiast, to - jeśli poziom HCO3 nie jest kosmicznie wysoki - wystarczy do zacieru oraz wody do wysładzania dodać  pewną ilość (z reguły po kilka ml) kwasu (zwykle fosforowy lub mlekowy). Zgrubne ilości wylicza większość dostępnych kalkulatorów piwowarskich dot. wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesc Sihox
Dzieki za info.
Czy poziom HCO3 = 558  w mojej wodzie jest kosmicznie wysoki czy jeszcze nie?
Pobawie sie pozniej tymi kalkulatorami.

 

P.S.
Pozdrowki od Lomzyniaka :)

 

osatronix

Edited by osatronix

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, osatronix napisał:

Czy poziom HCO3 = 558  w mojej wodzie jest kosmicznie wysoki czy jeszcze nie?

Zdecydowanie ;) Ale strzelam, że to błąd w rachunkach po prostu i faktycznie masz tego mniej. Najlepiej jakbyś ten parametr także miał w raporcie, bo szczerze - nie wiem czy mając pH wody i część składu jonowego da się wyliczyć wodorowęglany.

 

12 minut temu, osatronix napisał:

P.S.
Pozdrowki od Lomzyniaka :)

O zobacz jaki świat mały! Dzięki i wzajemnie! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,
Obliczylem to w ten sposob:

piwo.org:

"Głownym winowajcą alkaliczności wody jest jon HCO3, możemy więc wyliczyć jego zawartość w ppm mnożąc alkaliczność (podaną jako CaCO3) przez współczynnik 61/50.
I odwrotnie, mając stężenie HCO3 w ppm możemy wyliczyć alkaliczność (mnożąc przez 50/61)."

https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody

 

CaCO3 = (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50
CaCO3 = (121/20 + 37.8/12.1) x 50
CaCO3 = (6.05 + 3.1) x 50
CaCO3 = 9.15 x 50
CaCO3 = 458

 

HCO3 = CaCO3 x (61/50)
HCO3 = 458 x 1.22
HCO3 = 558.76


Wydaje mi sie, ze zrobilem to poprwnie.
Moze potwierdzic to jakis chemik / biolog? :D

 

 

Ponizej odpowiedz od dafi.pl. Moze sie komus przyda.

 

"Wyniki pokazują ze woda jest bardzo twarda.

Filtr AGD+ zawiera w swoim składzie  większości żywicę jonowymienna i około 10% węgla aktywowanego.

Żywica odpowiada za zmiękczenie wody, w momencie zapełnienia się jonami pochodzących z twardości wody czyli wapniem i magnezem jej zdolność jonowymienna wygaśnie i filtr przestanie zmiękczać wody.

Na początku filtracji  redukuje twardość wody o 80% , 50 litr to około 50%, 100 litr około 30% .

Testy były prowadzone na trochę miększej wodzie niż Pana woda.

Przy takich wynikach kamień w czajniku może pojawić się szybciej niż po 50 litrach.

Może być tak ze będzie trzeba wymieniać go częściej tak co 2-3 tyg."


 

Dzieki
osatronix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...