Jump to content
tomi1982

pszeniczne a nieslodowana pszenica ...

Recommended Posts

Hi

 

Mam zamiar zrobic warke 25l pszenicznego, z zeszlego sezonu pozostalo mi 1,7kg psznicy i myslalem dodac 1,3kg pszenicy nieslodowanej i 3kg słódu pilzneńskiego.

Nigdy nie dawalem nie slodowanych wiec mam pytanie: jaki wplyw ma to na piwo i ile %ualnie moge dodac nieslodowanych ?

 

Dziekuje za podpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam podobną sytuację... planuje wita: 2kg pilzneńskiego i 1,8kg pszenicy niesłodowanej.... zapomniałem i oba słody zmieszałem razem przy śrutowaniu... więc kleikowanie samej pszenicy już odpada... przeglądając notatki innych Piwowarów kilka razy widziałem receptury, w których oba te słody są zacierane bez kleikowania pszenicy... planuję więc zacierać wg. schematu 62°C - 45min i 72°C - 45min... próby jodowej nie będę wykonywał bo nie mam jak :)

Czy taki tok postępowania jest ok? Czy może dla pewności jeszcze wydłużyć drugą przerwę do np. 60 min?

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie-czyli-nie-taki-diabel-straszny/

 

Taka długość przerw jaką podałeś powinna być ok. Ważne żeby nie poprzestać na 6x stopniach, tylko zrobić tę przerwę 72 przy zacieraniu. Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń z zacieraniem wita. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.