Jump to content
Lubliniak

Słabe nagazowanie quadrupel

Recommended Posts

Ogólnie wątki o słabym nagazowaniu przerobiłem i wiem o co chodzi z refermentacją jednak.... 

Jestem ok 4 miesiące po zabutelkowaniu quardupla 22blg na FM 27 i po sypnieciu do każdej butelki ok 4,5g cukru białego -wysycenie zerowe. Piwo stało po zabutelkowaniu ok 3 tygodni w temp 19 stopni potem powędrowało do piwnicy gdzie temp była od 4 do 17 stopni obecnie. Gazu zero. Mogło być tak że te 19 stopni po butelkowaniu nie wystarczyło żeby nagazować i drożdże poszły spać? Przecież nie padły 22 to żaden mocarz a te drożdże raczej odporne. Ogólnie to przy byle piwku głowy bym kolegom nie zawracał ale mocno się przyłożyłem do tego piwa i byłoby szkoda pić taki kompot bez gazu. Dodam że na około tydzień jedno piwko przeniosłem do 25-27 stopni i nic to nie pomogło. Jakieś sugestie? Ktoś miał taki przypadek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki schemat fermentacji tj ile burzliwej ile cichej i czy dodałeś drożdży do fermentacji?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem to samo. Mój quad 22 brix po 8 miesiacach praktycznie 0 gazu.
Na gęstwie robiony po Belgian Golden Strong Ale 18 brix. Ladnie zeszlo do 6 i nawet do refermentacji dodałem troche tej gęstwy po fermentacji jednak nic to nie dało.
Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity.
Od teraz do mocarzy dodaję trochę świeżej gęstwy z innego piwa, ale z tym też trzeba uważać, bo mozna w druga stronę i miec przegazowanego RISa :) dodalem inne drożdże niż fermentowały i te chętnie zabrały się za resztkowe cukry :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, josephson napisał:

Jaki schemat fermentacji tj ile burzliwej ile cichej i czy dodałeś drożdży do fermentacji?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
 

Burzliwa 10 dni temp podnoszona aż do 27 stopni bo tak podobno robią w Westvleteren. Cicha 3 tyg temp 18, do refermentacji nic nie dałem drożdży. Zeszło z 22 do 4 blg. Co ciekawe gęstwe po burzliwej dałem kumplowi , ten poczynił tripla 20 blg i nagazowaniu ma fest. 

Tak sobie myślę że być może po tych cieplarnianych warunkach na burzliwej spadek temp co doznały na cichej tak uśpiło drożdże że nie podejmą pracy jeżeli nie dam im tych 28 na kilka tygodni. Tak zrobię jak będzie sukces to dam znać. Jak nie będzie to dodam jakąś gęstwę US 05 do butelek. Swoją drogą to dziwne że US 05 robią gaz nawet blg w risie ma 27 a mają niższa tolerancję na alko niż belgijskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Quad na FM26 23°Blg 11,6% ABV. Nagazowanie również śladowe, mimo że piwo niezłe. Wygląda na to, że cukier w BDSA potrafi dać w kość drożdżom. Albo belgi mają słabą głowę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem eksperyment i na 1,5 miesiąca dałem mojego quardupla do ciepła 21-24 stopnia. Zgazowanie zdecydowanie na plus się poprawiło i jest prawie optymalne. Czyli temp poniżej 20 stopni w moim przypadku nie zadziałała. Polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...