Jump to content
Sign in to follow this  
Orzełek

Dolna czy górna? Oraz inne pytania

Recommended Posts

Po warkach z brewkitów i ekstraktów zamierzam uwarzyć coś ze słodu. Mam jednak dylemat związany z wyborem zestawu, a dokładniej temperatury zacierania. Do tej pory robiłem piwo na drożdżach górnej fermentacji. Dysponuję jednak nieużywaną lodówką i zastanawiam się czy nie skorzystać z niej (po głowie chodzi mi pils z HB). W mieszkaniu obecnie temperatura waha się w granicach 20-24°C, w piwnicy mam jakieś 16*. Co radzicie?

Czy termostat lodówki wystarcza w procesie ważenia czy też warto wspomóc go termostatem zewnętrznym (dysponuję RT-2).

Inna sprawa to taka głupotka, ale mam nadzieję, że skorzystam z Waszego doświadczenia i dobrze wybiorę. Chciałbym kupić drugi fermentator, wymyśliłem więc sobie, że wybiorę taki bez żadnych otworów i będę wykorzystywał do cichej fermentacji, jako szczelnie zamknięty. A więc burzliwa w fermentatorze z rurką i kranikiem, cicha w tym bez otworów i zmieszanie z glukozą oraz rozlew znów z tego z kranikiem. Dobrze myślę?

Trzecia sprawa to próba jodowa. Czy jej przeprowadzenie jest konieczne? Pytam gdyż w HB nie ma wskaźnika skrobi, a z powodów ekonomicznych chciałbym zrobić zakupy w jednym miejscu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inna sprawa to taka głupotka, ale mam nadzieję, że skorzystam z Waszego doświadczenia i dobrze wybiorę. Chciałbym kupić drugi fermentator, wymyśliłem więc sobie, że wybiorę taki bez żadnych otworów i będę wykorzystywał do cichej fermentacji, jako szczelnie zamknięty. A więc burzliwa w fermentatorze z rurką i kranikiem, cicha w tym bez otworów i zmieszanie z glukozą oraz rozlew znów z tego z kranikiem. Dobrze myślę?

Z moich doświadczeń wynika, że cichą lepiej prowadzić z użyciem rurki. Inaczej młode piwo jest już lekko nagazowane. Nie wiem jak to jest u koleżanek i kolegów.

 

Trzecia sprawa to próba jodowa. Czy jej przeprowadzenie jest konieczne? Pytam gdyż w HB nie ma wskaźnika skrobi, a z powodów ekonomicznych chciałbym zrobić zakupy w jednym miejscu.

Ostatnio zapomniałem o próbie... Sprawdzałem w trakcie chmielenia. Skrobi nie było, więc teoretycznie po godzinnym zacieraniu też powinno być u Ciebie ok. Ale. Możesz wybrać się do apteki po jodynę albo płyn lugola.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupowałem płyn lugola bez recepty. Tylko pani magister dziwnie zareagowała jak poprosiłem o "Jodowy wskaźnik skrobi" i powiedziała, że nie sprzedaje takowego musiałem się poprawić i poprosić płyn lugola. Padło pytanie czy mam być na bazie wody czy gliceryny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykła jodyna z apteki jest OK. Dla wprawy zrób próbę z mąką zmieniaczaną, będziesz wiedział jak wygląda reakcja na skrobię :okey: Ja używam jodyny i jest bez problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do lodówki to musisz sprawdzić czy z standardowym termostatem dasz rady ustawić temp. 10-12°C Stare lodówki zazwyczaj, aż takiego zakresu raczej nie mają bo chłodzą poniżej 10°C, a RT-2 Ma zakres 17-36°C i załącza przy spadku temp. a ty potrzebowałbyś przy wzroście temp. żeby puszczał napięcie. Ja mam RT-2CO i mi się sprawdza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

używałem jodyny z apteki i nie działa, wskaźnik jodowy jest przezroczysty a jodyna ciemno bura i zmian koloru nie widać

 

PS a kosztuje dokładnie tyle samo

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja jak zaczynałem robić dolniaki, to wstawiłem 20 litrów wody w fermentorze do lodówki termometr do środka i mi temp 12°C trzymało. Moje zdziwienie było wielkie, gdy włożyłem piwo i zaczęło mi spadać poniżej 10... okazało się że ciepło z fermentacji podgrzewało czujnik i wpływało na termostat. Teraz mam drugi, który ma czujnik dookoła fermentora i trzyma idealnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :okey:

 

używałem jodyny z apteki i nie działa, wskaźnik jodowy jest przezroczysty a jodyna ciemno bura i zmian koloru nie widać

Co ty opowiadasz? Używam jodyny od 20 warek zawsze zmienia kolor z brązowego na fioletowy jak jest skrobia w nastawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bezwzględnie jodyna jest dobrym wykrywaczem skrobii, używam od samego początku.

Zresztą już babcie wiedziały czym sprawdzić zaprawioną mąką śmietanę :okey:

dodatkowo jodyna jest wiele tańsza niz ten "wkaźnik" sklepowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bezwzględnie jodyna jest dobrym wykrywaczem skrobii, używam od samego początku.

Zresztą już babcie wiedziały czym sprawdzić zaprawioną mąką śmietanę :okey:

dodatkowo jodyna jest wiele tańsza niz ten "wkaźnik" sklepowy.

ja tam wole badać "na smak" :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bezwzględnie jodyna jest dobrym wykrywaczem skrobii' date=' używam od samego początku.

Zresztą już babcie wiedziały czym sprawdzić zaprawioną mąką śmietanę :okey:

dodatkowo jodyna jest wiele tańsza niz ten "wkaźnik" sklepowy.[/quote']

ja tam wole badać "na smak" :beer:

pewnie, że można, tylko jak ktoś leniwy to spokojnie podchodzi jodyna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bezwzględnie jodyna jest dobrym wykrywaczem skrobii' date=' używam od samego początku.

Zresztą już babcie wiedziały czym sprawdzić zaprawioną mąką śmietanę :okey:

dodatkowo jodyna jest wiele tańsza niz ten "wkaźnik" sklepowy.[/quote']

ja tam wole badać "na smak" :beer:

pewnie, że można, tylko jak ktoś leniwy to spokojnie podchodzi jodyna.

nie no do próby trzeba schłodzić znaleźć czysty talerzyk, masa roboty. A na smak to tylko podejść z kieliszkiem nalać sobie z kranu i już wiadomo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też używam jodyny od samego początku i jakoś nigdy nie miałem problemów. Może przy ciemnych piwach słabiej widać ale da się zaobserwować zmiany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

może dlatego że robię wyłącznie ciemne...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale sprawdź na zwykłej męce albo ziemniaczance czy się zabarwia, bo moze to pioktanica a nie jodyna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli ktoś nie może obyć się bez próby jodowej, to jodynę można rozcieńczyć wodą, jest wtedy jaśniejsza, pomiar łatwiejszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale po co jak kupiłem próbę jodową w cenie 2 razy wyższej w opakowaniu 2 razy większym :) co jodyna z apteki, która nie zginie- pójdzie do apteczki :)

A ciemny zacier niewprawionemu piwowarowi naprawde utrudniał obserwację:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jodyna zakupiona, decyzja o zakupie fermentatora z otworem w pokrywie zapadła, nie wiem tylko jeszcze czy decydować się na to piwo dolnej fermentacji skoro mój regulator się tutaj nie sprawdzi. Może zaufać jednak lodówce (wiem, że przy minimalnym chłodzeniu jest w niej ok. 10°C)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz zastosować wyłącznik czasowy wtykany do gniazdka, taki nawet najprostszy z marketu za 10 zł. Moja stara lodówka nawet jak ją ustawiłem na minimum, to i tak schładzała do ok 6 °C. Gdy zakupiłem taki wyłącznik, to ustawiłem tak, że lodówka się włączała w ciągu 24 h. na 2 h (przy schodzeniu z temperaturą) a po dwóch dniach ustawiałem ok 1 h. pracy i miałem przez cały czas 10 °C. Tanio i skutecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprytny pomysł, mam kilka takich wyłączników, trzeba będzie sprawdzić jak będą współpracowały z lodówką.

Jest to tani i pewny sposób, aby zapanować nad temperaturą. Ale należy wcześniej potrenować z fermentatorem wypełnionym wodą celem ustalenia czasów uruchamiania agregatu i odstępów pomiędzy uruchamianiem, na początku sprawia to problemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tym ze chłodzenie wody a brzeczki to 2 różne rzeczy, ponieważ brzeczka wydziela sporo ciepła z fermentacji które trzeba odebrać. Ja się na tym trochę przejechałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.