Jump to content
rafi123

Wstrzykiwanie C02 do fermentora

Recommended Posts

Cześć,

Mam butlę CO2 do kegów i mam pytanie czy istnieje możliwość wstrzyknięcia CO2 do fermentora np podczas fermentacji cichej albo zakwaszania?

Chodzi mi na przykład o przelanie piwa do fermentora, wrzucenie chmielu, skierowanie węża z reduktora w kierunku fermentora i odkręcenie gazu.

Da to coś? Wydaje mi się, że gaz powinien osiąść na powierzchni i piwo nie będzie miało kontaktu z powietrzem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretycznie powinno zmniejszycto utlenianie, ja tak czesto robie przy zlewaniu, tylko najpierw napuszczam co2 do drugiego fermentora, i pozniej powoli zlewam

Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś to da - przedmuchuje się piwo w browarach dwutlenkiem węgla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odgrzewam temat po rozmowie z kolegą chemikiem. Za pomocą sody oczyszczonej i octu można wytworzyć dużo taniego dwutlenku węgla. 100ml octu i 1g sody oczyszczonej daje 4 litry CO2. Jeżeli zadowoli nas zapełnienie 2/3 fermentora o pojemności 30 litrów to wystarczy pół butelki octu i łyżeczka sody oczyszczonej. Strasznie się wypieni, ale jeżeli włożymy dużą butelkę po wodzie lub duża miskę z octem do środka fermentora trzymając ją w rękach i będziemy stopniowo dosypywać sodę oczyszczoną, cały dwutlenek węgla jako cięższy powinien wypełnić fermentor wypierając wodę. Ponadto można zbierać CO2 w trakcie fermentacji wsadzając silikonowy wężyk w rurkę fermentacyjną, a drugi koniec do wolnego fermentora lub innego pojemnika, żeby potem „wylać” dwutlenek węgla do fermentora do przelania na cichą. Za darmo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od dłuższego czasu zlewając na cichą napełniam fermentator co2 i zamiast rurki fermentacyjnej mam zawór w pokrywie 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, wiktorwiktor napisał:

Odgrzewam temat po rozmowie z kolegą chemikiem. Za pomocą sody oczyszczonej i octu można wytworzyć dużo taniego dwutlenku węgla. 100ml octu i 1g sody oczyszczonej daje 4 litry CO2. Jeżeli zadowoli nas zapełnienie 2/3 fermentora o pojemności 30 litrów to wystarczy pół butelki octu i łyżeczka sody oczyszczonej. Strasznie się wypieni, ale jeżeli włożymy dużą butelkę po wodzie lub duża miskę z octem do środka fermentora trzymając ją w rękach i będziemy stopniowo dosypywać sodę oczyszczoną, cały dwutlenek węgla jako cięższy powinien wypełnić fermentor wypierając wodę. Ponadto można zbierać CO2 w trakcie fermentacji wsadzając silikonowy wężyk w rurkę fermentacyjną, a drugi koniec do wolnego fermentora lub innego pojemnika, żeby potem „wylać” dwutlenek węgla do fermentora do przelania na cichą. Za darmo.

Później zostaje tylko wietrzenie mieszkania po tym occie i modlenie się żeby jego zapach nie został w gotowym piwie ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Hary86 napisał:

Później zostaje tylko wietrzenie mieszkania po tym occie i modlenie się żeby jego zapach nie został w gotowym piwie ;)

@Hary86 nigdy nie korzystałem z octu. Serio zostaje aromat?

@wiktorwiktor: zamiast octu roztwór kwasku cytrynowego. Potem z balonu wlewasz do fermentora i gotowe.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie korzystałem z takiego sposobu, ale pierwsze co mi przyszło do głowy, to że takie zagrożenie może istnieć. Jeśli ktoś stosuje i nie ma takich problemów, to niech wyprowadzi mnie z błędu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.