rafi123 0 Posted June 25, 2019 Cześć, Mam butlę CO2 do kegów i mam pytanie czy istnieje możliwość wstrzyknięcia CO2 do fermentora np podczas fermentacji cichej albo zakwaszania? Chodzi mi na przykład o przelanie piwa do fermentora, wrzucenie chmielu, skierowanie węża z reduktora w kierunku fermentora i odkręcenie gazu. Da to coś? Wydaje mi się, że gaz powinien osiąść na powierzchni i piwo nie będzie miało kontaktu z powietrzem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marchelli 22 Posted June 25, 2019 Teoretycznie powinno zmniejszycto utlenianie, ja tak czesto robie przy zlewaniu, tylko najpierw napuszczam co2 do drugiego fermentora, i pozniej powoli zlewamWysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czeslaw 29 Posted June 25, 2019 Coś to da - przedmuchuje się piwo w browarach dwutlenkiem węgla. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiktorwiktor 0 Posted October 3, 2020 Odgrzewam temat po rozmowie z kolegą chemikiem. Za pomocą sody oczyszczonej i octu można wytworzyć dużo taniego dwutlenku węgla. 100ml octu i 1g sody oczyszczonej daje 4 litry CO2. Jeżeli zadowoli nas zapełnienie 2/3 fermentora o pojemności 30 litrów to wystarczy pół butelki octu i łyżeczka sody oczyszczonej. Strasznie się wypieni, ale jeżeli włożymy dużą butelkę po wodzie lub duża miskę z octem do środka fermentora trzymając ją w rękach i będziemy stopniowo dosypywać sodę oczyszczoną, cały dwutlenek węgla jako cięższy powinien wypełnić fermentor wypierając wodę. Ponadto można zbierać CO2 w trakcie fermentacji wsadzając silikonowy wężyk w rurkę fermentacyjną, a drugi koniec do wolnego fermentora lub innego pojemnika, żeby potem „wylać” dwutlenek węgla do fermentora do przelania na cichą. Za darmo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slawmir 18 Posted October 4, 2020 Od dłuższego czasu zlewając na cichą napełniam fermentator co2 i zamiast rurki fermentacyjnej mam zawór w pokrywie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hary86 48 Posted October 4, 2020 13 godzin temu, wiktorwiktor napisał: Odgrzewam temat po rozmowie z kolegą chemikiem. Za pomocą sody oczyszczonej i octu można wytworzyć dużo taniego dwutlenku węgla. 100ml octu i 1g sody oczyszczonej daje 4 litry CO2. Jeżeli zadowoli nas zapełnienie 2/3 fermentora o pojemności 30 litrów to wystarczy pół butelki octu i łyżeczka sody oczyszczonej. Strasznie się wypieni, ale jeżeli włożymy dużą butelkę po wodzie lub duża miskę z octem do środka fermentora trzymając ją w rękach i będziemy stopniowo dosypywać sodę oczyszczoną, cały dwutlenek węgla jako cięższy powinien wypełnić fermentor wypierając wodę. Ponadto można zbierać CO2 w trakcie fermentacji wsadzając silikonowy wężyk w rurkę fermentacyjną, a drugi koniec do wolnego fermentora lub innego pojemnika, żeby potem „wylać” dwutlenek węgla do fermentora do przelania na cichą. Za darmo. Później zostaje tylko wietrzenie mieszkania po tym occie i modlenie się żeby jego zapach nie został w gotowym piwie Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted October 4, 2020 (edited) Godzinę temu, Hary86 napisał: Później zostaje tylko wietrzenie mieszkania po tym occie i modlenie się żeby jego zapach nie został w gotowym piwie @Hary86 nigdy nie korzystałem z octu. Serio zostaje aromat? @wiktorwiktor: zamiast octu roztwór kwasku cytrynowego. Potem z balonu wlewasz do fermentora i gotowe. Edited October 4, 2020 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hary86 48 Posted October 4, 2020 Nie korzystałem z takiego sposobu, ale pierwsze co mi przyszło do głowy, to że takie zagrożenie może istnieć. Jeśli ktoś stosuje i nie ma takich problemów, to niech wyprowadzi mnie z błędu Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 21 Posted October 29, 2020 A może po prostu drożdże babuni, odrobina wody i cukier Quote Share this post Link to post Share on other sites