Skocz do zawartości

Wstrzykiwanie C02 do fermentora


rafi123

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam butlę CO2 do kegów i mam pytanie czy istnieje możliwość wstrzyknięcia CO2 do fermentora np podczas fermentacji cichej albo zakwaszania?

Chodzi mi na przykład o przelanie piwa do fermentora, wrzucenie chmielu, skierowanie węża z reduktora w kierunku fermentora i odkręcenie gazu.

Da to coś? Wydaje mi się, że gaz powinien osiąść na powierzchni i piwo nie będzie miało kontaktu z powietrzem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Odgrzewam temat po rozmowie z kolegą chemikiem. Za pomocą sody oczyszczonej i octu można wytworzyć dużo taniego dwutlenku węgla. 100ml octu i 1g sody oczyszczonej daje 4 litry CO2. Jeżeli zadowoli nas zapełnienie 2/3 fermentora o pojemności 30 litrów to wystarczy pół butelki octu i łyżeczka sody oczyszczonej. Strasznie się wypieni, ale jeżeli włożymy dużą butelkę po wodzie lub duża miskę z octem do środka fermentora trzymając ją w rękach i będziemy stopniowo dosypywać sodę oczyszczoną, cały dwutlenek węgla jako cięższy powinien wypełnić fermentor wypierając wodę. Ponadto można zbierać CO2 w trakcie fermentacji wsadzając silikonowy wężyk w rurkę fermentacyjną, a drugi koniec do wolnego fermentora lub innego pojemnika, żeby potem „wylać” dwutlenek węgla do fermentora do przelania na cichą. Za darmo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, wiktorwiktor napisał:

Odgrzewam temat po rozmowie z kolegą chemikiem. Za pomocą sody oczyszczonej i octu można wytworzyć dużo taniego dwutlenku węgla. 100ml octu i 1g sody oczyszczonej daje 4 litry CO2. Jeżeli zadowoli nas zapełnienie 2/3 fermentora o pojemności 30 litrów to wystarczy pół butelki octu i łyżeczka sody oczyszczonej. Strasznie się wypieni, ale jeżeli włożymy dużą butelkę po wodzie lub duża miskę z octem do środka fermentora trzymając ją w rękach i będziemy stopniowo dosypywać sodę oczyszczoną, cały dwutlenek węgla jako cięższy powinien wypełnić fermentor wypierając wodę. Ponadto można zbierać CO2 w trakcie fermentacji wsadzając silikonowy wężyk w rurkę fermentacyjną, a drugi koniec do wolnego fermentora lub innego pojemnika, żeby potem „wylać” dwutlenek węgla do fermentora do przelania na cichą. Za darmo.

Później zostaje tylko wietrzenie mieszkania po tym occie i modlenie się żeby jego zapach nie został w gotowym piwie ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Hary86 napisał:

Później zostaje tylko wietrzenie mieszkania po tym occie i modlenie się żeby jego zapach nie został w gotowym piwie ;)

@Hary86 nigdy nie korzystałem z octu. Serio zostaje aromat?

@wiktorwiktor: zamiast octu roztwór kwasku cytrynowego. Potem z balonu wlewasz do fermentora i gotowe.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.