Jump to content
Lubliniak

Drożdże belgijskie do piw kwaśnych

Recommended Posts

Nie znalazłem na forum odpowiedzi na pytanie jak w temacie. Chciałbym zrobić pale ale zakwaszone bakteriami z dodatkiem wiśni. Widzę że drożdżami polecanymi są us05. Mam aktualnie gęstwe po sucharach dedykowanych do seisona nie pamiętam nazwy. Mogę użyć czy US 05 lepiej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz mieć kwaśnego saisona z wiśniami to użyj drożdże do saisona, jak chcesz mieć kwaśnego czystego pale ale z wiśniami to użyj US-05. Chyba nie ma w tym nic odkrywczego, że drożdże wybiera się zależnie od efektu, który chce się uzyskać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.06.2019 o 00:13, dziedzicpruski napisał:

Nie ma to znaczenia,  użyj jakie Ci wygodniej, ja bym wykorzystał te do seisona bo może coś tam jeszcze wniosą do piwa .

Kolego a jeszcze jedno pytanie bo to mój pierwszy kwas. Dałem probiotyk na dwa dni bez gotowania brzeczki co pewnie było błędem. Po 2 dniach fajna kwaśność delikatna w typie vit c. Zero złych posmaków. Ale jak zacząłem gotować to rzygowiną lekko podjezdzalo. Czytałem że to może być kwas masłowy. Po gotowaniu w smaku ok nos wsadziłem do gara rzygow nie czuć. Na Twoje doświadczenie to będzie coś z tego? Jaki powinien być zapach przy gotowaniu kwaśnej brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Lubliniak napisał:

Ale jak zacząłem gotować to rzygowiną lekko podjezdzalo

 

Nigdy nie gotowałem zakwaszonej brzeczki (robię kwasy probiotyczne ;)  )  ale zakwaszona brzeczka ogólnie śmierdzi i smakuje tragicznie (mi ie to najczęściej z girami kojarzy), tak ,ze tym się nie przejmuj ,po fermentacji to zniknie.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawałem jakieś 1,3 kg na 9 litrów gose na dwa tygodnie. Przed dodaniem były tylko umyte i  zamrożone. Dały dobry, wyraźny aromat. Były z pestkami, które też później w piwie były, wyczuwalne ale bardzo delikatnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 26.06.2019 o 21:34, MistrzSuspensu napisał:

Do Berliner Weisse dałem 2kg wiśni mrożonych i jak dla mnie jest solidnie, ale bez przesady. Z tym, że nie robiłem na drożdżach belgijskich.

Na ile piwka te 2kg wiśni?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.06.2019 o 15:43, Oskaliber napisał:

Jak chcesz mieć kwaśnego saisona z wiśniami to użyj drożdże do saisona, jak chcesz mieć kwaśnego czystego pale ale z wiśniami to użyj US-05. Chyba nie ma w tym nic odkrywczego, że drożdże wybiera się zależnie od efektu, który chce się uzyskać. 

Niby nic odkrywczego ale miałem bardziej na myśli czy drożdże do saisona radzą sobie w kwaśnym środowisku. Do sourów polecane są us05 z tego co czytałem na forum właśnie ze względu na dobrą pracę w niskim pH. Z innej beczki to może doradzisz czy gęstwa po kwasie nadaje się do czegoś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Lubliniak napisał:

Niby nic odkrywczego ale miałem bardziej na myśli czy drożdże do saisona radzą sobie w kwaśnym środowisku. Do sourów polecane są us05 z tego co czytałem na forum właśnie ze względu na dobrą pracę w niskim pH. Z innej beczki to może doradzisz czy gęstwa po kwasie nadaje się do czegoś?

No to trzeba było doprecyzować pytanie, bo nic o kwaśnym środowisku nie napisałeś. 

 

Niektórzy używają gęstwy po kwasach podobno z dobrym rezultatem. Ja nie używam, szkoda mi ryzykować, z reguły i tak to są US-05, które drogie nie są. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, Lubliniak napisał:

Niby nic odkrywczego ale miałem bardziej na myśli czy drożdże do saisona radzą sobie w kwaśnym środowisku.

Dadzą rade,wyszedł mi najbardziej niepijalny kwas na nich-okrutnie kwaśny .

Tak na marginesie, efekt oddrożdzowy w kwaśnym piwie to marginalna sprawa, nie sądzę , żeby ktoś rozpoznał (a dosadniej- prędzej posrałby się ) czy jest na belgijskich czy zwyczajnych ejlowych,czy lagerowych.

Edited by dziedzicpruski

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, dziedzicpruski napisał:

Tak na marginesie, efekt oddrożdzowy w kwaśnym piwie to marginalna sprawa, nie sądzę , żeby ktoś rozpoznał (a dosadniej- prędzej posrałby się ) czy jest na belgijskich czy zwyczajnych ejlowych,czy lagerowych.

Całkowicie się nie zgodzę. W kwasach z dzikimi drozdżami - owszem, bo i tak wszystko co naprodukują drożdże szlachetne dzikusy dalej przerobią. Ale w kwasach tylko na lactobacillusie różnica jest taka sama jak w normalnym piwie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Oskaliber napisał:

Ale w kwasach tylko na lactobacillusie różnica jest taka sama jak w normalnym piwie. 

A na jakich drożdżach robiłeś kwasy i czułeś efekt oddrożdżowy ?,

ja przerobiłem  pewnie z 7 może więcej (kwasów zrobiłem pewnie ze 40), bardzo charakterystyczne yorki, do pszennych, do  seisona ,dosyć  charakterystyczne do kolsza, ringwoody, kvejki i HH, i ni cholery, nie ma żadnych różnic, a przynajmniej takich które wskazałyby na konkretny szczep, piwa robię  głownie nastawione na efekt pracy drożdży i zwracam na to uwagę,

 

ostatnio piję kwasa na gwoździach identyczny na zwykłych ejlowych i za chiny ludowe nikt nie jest w stanie powiedzieć na jakich to drożdżach bo oba smakuja prawie identycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, dziedzicpruski napisał:

A na jakich drożdżach robiłeś kwasy i czułeś efekt oddrożdżowy ?,

Robiłem głównie na US-05 albo na dzikusach, ale piłem całkiem sporo np. na kveikach czy saisonowych, gdzie ich wpływ był ewidentny. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Oskaliber napisał:

ale piłem całkiem sporo np. na kveikach czy saisonowych, gdzie ich wpływ był ewidentny. 

Spoko, ale naprawdę chciałbym widzieć jak identyfikujesz te moje, no chyba, że ja nie potrafię zrobić tak, ze  mają jakiś wpływ ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwole sobie dodac, ze uwarzylem kwasy na us-05, na kveikach i na drozdzach saisonowych i ewidentnie czuc na jakim szczepie byly robione piwka. Zwlaszcza saisonowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...