Skocz do zawartości

Berliner - rozcieńczenie


antenae

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie. Czy po fermentacji odczucie kwaśności może się zmienić? Spróbowałem brzeczki przed dodaniem drożdży i nie jestem do końca zadowolony, kwaśność mogła by być większa.

 

Rozumiem, że pH nie może się zmienić, gdyż zabiłem wszystkie bakterie gotując brzeczkę, ale może po fermentacji/rozlewie, gdy piwo się ułoży, odczucie się zmieni ;].

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odczucie się zmieni, teraz masz tam jeszcze sporo słodyczy z nieprzefermentowanego cukru, także myślę, że będzie dobrze. A jak będzie za mało kwaśne, to możesz ewentualnie dodać odrobinę kwasu mlekowego przy rozlewie a następnym razem rozważyć zakwaszanie również w trakcie fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Ice napisał:

Trochę offtop, ale się podepnę. Jakiego probiotyku używałeś do zakwaszania? W weekend chcę zrobić Berliner Weisse i nie wiem jaki kupić.

 

Najlepiej czyste lactobacillus plantarum, np Sanprobi IBS lub Swanson L.Plantarum

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 hours ago, Ice said:

Trochę offtop, ale się podepnę. Jakiego probiotyku używałeś do zakwaszania? W weekend chcę zrobić Berliner Weisse i nie wiem jaki kupić.

 

Sanprobi IBS kupione w aptece za około 30 zł. Po gotowaniu brzeczki (około 21 L) przez 15 minut, schodziłem do 37 stopni, otworzyłem 20 kapsułek i wsypałem zawartość do garnka, zrobiłem izolację cieplną i stało przez 48h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.