Jump to content
Sign in to follow this  
prome

MiniBrowar - prome

Recommended Posts

No i zaczeło się. Długo czytałem, śledziłem forum, aż wreszczie zdecydowałem się, że będę warzyć piwo. Kupiłem sprzęt, surowce i padło od razu na warzenie z zacieraniem

 

WARKA #1

Kölsch - Koelsch

 

Składniki:

? Słód pilzneński 3,2 kg

? Słód pszeniczny 0,8 kg

? Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

? Drożdże Wyeast 2565 Koelsch

 

Zacieranie:

Do 10L wody o temp. 65?C wsypałem wszystkie słody.

Zacier trzymałem 60 minut w 63?C.

Podgrzałem do 73?C i trzymałem 10 min, po czym robiłem "próby jodowe", ze względu na to, iż jest to moje pierwsze zacieranie próbe przeprowadzałem ponad 30 min, aż wreście znalazłem na forum jak powinna ona wyglądać, coś jak rozbite jajko, żółtko i do okoła żółtka białko czyli w naszym przypadku zacier

Podgrzałem do 78?C i zaczełem filtracje.

 

Filtracja:

Filtracja przeprowadzona w fermentorze z zamontowanym oplotem. Po wlaniu brzeczki odczekałem 20 min aby młóto ułożyły się ładnie na dnie. Pierwsze 3L filtratu ponownie wlałem do filtratora, musi w końcu musi lecieć czyste i klarowne. Przy okazji zmierzyłem BLG, miała 22'BLG.

 

Wysładzanie:

Wysładzałem czyli wlewałem gorącą wodę o temp około 80?C na młóto aby wypłukać wszystkie wartościowe składniki. W sumie były 3 porcje wysładzania. Dwa razy po 6L i ostatnia porcja miała 5L wody. Po ostatniej dolewce brzeczka miała 3'BLG.

 

Chmielenie - gotowanie:

W sumie gotowałem 60 minut. Gdy brzeczka zaczeła wrzeć wrzuciłem w siateczce muślinowej 40g granulatu chmielu. Po 40 minutach gotowania dorzuciłem do siateczki 10g chmielu. Po gotowaniu brzeczka miała 13'BLG, ale nie wiem ile litrów :beer:, napewno więcej niż 20.

 

 

Po chmieleniu przelałem brzeczkę do fermentora i z rana gdy już ostygła dodałem wcześniej przygotowane płynne drożdże.

 

Przygotowanie drożdży:

1 dzień: rozgniecenie saszetki

2 dzień: zero oznak życia drożdży

3 dzień: saszetka napęczniała jak balonik, a więc zrobiłem starter. Do jego przygotowania użyłem 100g suchego ekstraktu słodowego i 1L wody. Gotowałem to 10 min, po wystudzeniu zadałem drożdże do roboty. Starter miał 13'BLG

4 dzień: starter wystartował, dużo piany, ładny zapach, osad zbiera się na dnie.

5 dzień: warzenie piwa

6 dzień: piana opadła, wlałem cały starter do brzeczki.

 

Dziś mamy 1 dzień pracy drożdży, które pracują w temp około 18-20'C, spisują się wyśmienicie ponieważ wytworzyły ogromny kożuch piany.

 

Fermentacja burzliwa planowana jest przez 7 dni, po czym cicha przez około 7 dni (w zależności jak będzie wyglądała sprawa z BLG czy będzie dalej spadać czy przez 3 dni będzie stała w miejscu).

 

Refermentacja przewidziana jest z 200g glukozy rozpuszczonej w młodym piwie, ale tu nasuwa się pytanie czy nie będzie jej za mało skoro szacuję warkę na jakieś 22-25L piwa.

 

P.S Jak zebrać drożdże na następną warkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zebrać drożdże na następną warkę?

Zbierz drożdze z dna fermentatora przy pomocy czystej sterylnej łyżki do czystego sterylnego słoika i postaw to do lodówki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja burzliwa jednak się przesuneła w czasie i trwała 12 dni, odfermentowało do 2,5'BLG. Przelałem na cichą. Gęstwa zebrana z dna, przyda się na następną warkę :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA #2

Grodziskie

22.06.2010

 

SKŁADNIKI:

? Słód pszeniczny 1,25 kg

? Słód wędzony 1,25 kg

? Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

? Gęstwa z drożdży Wyeast 2565 Koelsch

 

ZACIERANIE:

Wsypanie słodu do 5L wody o temp 40°C - 30min

Dolanie gorącej wody 2L, temp 50°C - 20min

Dolanie gorącej wody 3L, temp 70°C - 30min

Dolanie gorącej wody 2L, temp 75°C - 30min

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE:

I wysładzanie 6L - 15°Blg

II wysładzanie 4L - 13°Blg

III wysładzanie 3L - 3°Blg

Brzeczka przed gotowaniem 8°Blg

 

GOTOWANIE/CHMIELENIE:

60 minut

Lubelski 30g - 0min

Lubelski 20g - 45min

 

Przed zadaniem gęstwy z drożdży gęstość piwa wynosiła 9°Blg.

 

FERMENTACJA:

Burzliwa 7 dni, odfermentowało do 2°Blg

 

ROZLEW:

70g glukozy

65g cukru

Wyszło 17,5L piwa

Edited by prome

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kölsch zbutelkowany, wyszło 21L, do refermentacji użyłem jednak 180g glukozy zagotowanej w 200ml wody, po wystudzeniu wlałem do młodego piwa. Pozostawię butelki przez 2 dni w temp około 20°C po czym trafią do piwniczki z temp 6-10°C, aż nadejdzie ich czas na wypicie :beer: Aha, po cichej nadal było 2,5°Blg. Czy może ktoś napisać jaką moc będzie miało to piwo i kiedy będzie zdatne do picia?

 

Przy okazji zebrałem około 150ml gęstwy z piany z grodziskiego, zbiera sie o wiele lepiej i szybciej niż z dna, nie ma zanieczyszczeń itd. Choć nie wiem która gęstwa jest lepsza, czy ta z piany, czy ta z dna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W granicach 5.44 % Objetosciowo w momencie butelkowania, przy założeniu że refermentacja pochłonie cała glukozę trzeba doliczyc ok. 0.4 %.

 

Szacunkowo 5.84 %, jesli się pomyliłem prosze mnie poprawic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak się oblicza zawartość alkoholu?

Po 7 dniach burzliwej na grodzisku przelałem na cichą, odfermentowało do 2°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA #3

Pils 12°Blg

08.07.2010

 

SKŁADNIKI:

? Słód pilzneński Weyermann 4,00 kg

? Słód carapils 0,20 kg

? Chmiel Lubelski, granulat, 60 g

? Drożdże Saflager W34/70 6g

 

ZACIERANIE:

Wsypanie słodu do 12L wody o temp 75°C

72°C - 30min

65°C - 30min

78°C - 20min

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE:

Brzeczka przed wysładzaniem 22°Blg

I wysładzanie 4L

II wysładzanie 4L

III wysładzanie 4L

IV wysładzanie 4L

Dolanie 3L wody do brzeczki

Brzeczka przed gotowaniem 12°Blg

 

GOTOWANIE/CHMIELENIE:

90 minut

Lubelski 30g - 10min

Lubelski 15g - 60min

Lubelski 15g - 85min

 

FERMENTACJA:

Fermentacja burzliwa w temperaturze 8-9°C 12dni, gęstość początkowa 13°Blg

Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 8-9°C na 21 dni)

 

ROZLEW:

120g glukozy

Wyszło 20L.

Edited by prome

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA #4

Pale Ale 12°Blg

12.07.2010

 

SKŁADNIKI:

? Słód Pale Ale Weyermann 3,80 kg

? Słód Carahell Weyermann 0,20 kg

? Chmiel Lubelski aromatyczny, granulat, 25 g

? Chmiel Marynka goryczkowy, granulat, 35 g

? Drożdże Safale US-05 6g

 

ZACIERANIE:

Wsypanie słodu do 12L wody o temp 70°C

66-68°C - 60min

76°C - 10min

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE:

I wysładzanie 4L - gęstość wysłodzin: 16°Blg - gęstość brzeczki: 20°Blg

II wysładzanie 4L - 7°Blg - 17°Blg

III wysładzanie 4L - 3°Blg - 15°Blg

IV wysładzanie 4L - 2°Blg - 12°Blg

Dolanie 3L wody do brzeczki

Brzeczka przed gotowaniem 11°Blg

 

GOTOWANIE/CHMIELENIE:

60 minut

0' - 35g Marynka

40' - 15g Lubelski

55' - 10g Lubelski

 

FERMENTACJA:

Fermentacja burzliwa w temperaturze 22-26°C 5 dni, gęstość początkowa 12°Blg

Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 22-26°C na 7 dni)

 

ROZLEW:

120g glukozy

Wyszło 21L.

Edited by prome

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dolanie 3L wody do brzeczki

Świerzej wody ? czemu zakończyłeś wysładzanie już na 12 °Blg ?

Szkoda ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja przeciwnie, zakończyłbym na 3 Blg. Policz, ile cukru jest w 4 litrach 2 Blg, a potencjalnie może być tam sporo garbników.

Share this post


Link to post
Share on other sites

he he moja pomyłka, odczytałem błędnie, że zakończono wysładzanie na 12 °Blg nie na 2 :rolleyes: przepraszam za zamieszanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA #5

Pilzneńskie 12°Blg

13.08.2010

 

SKŁADNIKI:

? Słód Pilzneński: 5,00 kg

? Chmiel Lubelski aromatyczny, szyszka: 50 g

? Chmiel Marynka goryczkowy, szyszka: 20 g

? Drożdże Safalager W34/70: 6g

 

ZACIERANIE DEKOKCYJNE:

GŁÓWNY

Wsypanie słodu do 17,5L wody o temp 45°C - 2h30min

Podgrzanie 1°C - 1min

62-65°C - 20min

 

DEKOKT

1/3 nastawu (około 5L) 72°C - 10min

100°C - 15min

 

Dekokt wlany do głównego

72°C - 20min

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE:

Gęstość brzeczki: 18°Blg

I wysładzanie 8L - gęstość wysłodzin: 9°Blg - gęstość brzeczki: 14°Blg

II wysładzanie 8L - 4°Blg - 11°Blg

 

Brzeczka przed gotowaniem 11°Blg

 

GOTOWANIE/CHMIELENIE:

60 minut

0' - 20g Marynka

30' - 50g Lubelski

 

FERMENTACJA:

Fermentacja burzliwa w temperaturze 9°C 7 dni, gęstość początkowa 12°Blg

Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 9°C na 14 dni)

 

ROZLEW:

5g cukru/butelka 0,5L

Share this post


Link to post
Share on other sites

PROME za dużo cukru do refermentacji. Daj góra 3g na butelkę. Fermentacja burzliwa za krótka. Dajesz mało drożdży bo 6g. To chyba połowa saszetki. Fermentację burzliwą zostawiłbym na minimum 14 dni. Cicha ok 14 dni. Trochę wg mnie za dużo chmielu lubelskiego i za długo gotowany. Piwo będzie chyba mocno goryczkowe.

Ja akurat takie lubię więc w razie potrzyby mogę pomóc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka Pale Ale była taka eksperymentalną pod względem refermentacji, dawałem glukozę i cukier w proporcjach od 3 do 5g na butelkę i powiem szczerze że pomiędzy glukozą, a cukrem nie wyczuwałem znaczącej różnicy, a więc zostanie chyba cukier, łatwiej go kupić no i jest tańszy. Od zbutelkowania mineły 2 tygodnie i piwo smakuje jak Pilzner,smak jest mocno goryczkowy co dla wielu osób przypadło do gusty ale też wiele osób powiedziało, że te piwo to nie jest te co lubią, dla mnie osobiście wchodzi, ale za często bym go nie pił. Przy pierwszych warkach nie stosowałem chmielu goryczkowego marynki, tylko aromatyczny lubelski i piwo nie wychodziła tak goryczkowe jak Pale Ale w którym chmieliłem też marynką.

Piszecie że 5g cukru na butelkę przy refermentacji jest to stanowczo za dużo,choć do tej pory żadna butelka mi nie wybuchła, i oby tak dalej za to piwo jest bardzo nagazowane i o to mi chodziło :)

Fermentacja przy Pale Ale przebiagała tak jak powinna według książki "Znakomite Piwa" wg. receptury Mateusza Pająka, gorzej z dojżewaniem piwa :) Chyba będę musiał zwiększyć moce przerobowe mego browaru bo za wiele osób pyta kiedy coś będę miał na skosztowanie..

Sprawa drożdży ma się tak do rzeczywistości, że skoro nachmieloną brzeczkę dobrze napowietrzam, drożdże wyrabiają normę i np z 12°Blg spada mi do 2°Blg to ja sam osobiście nie widzę potrzeby by tą dawkę zwiększać do całej saszetki. Na forum można wyczytać, że niektórzy dzielą ją nawet na 4 części, choć napewno tu duże zasługi ma mieszadło magnetyczne, którego ja jeszcze nie posiadam.

Od razu zacząłem warzyć z zacieraniem i bardzo z tego cieszę się pomino wielu rady by zacząć od gotowców. Jest to czasochłonne ale wynagradza mi za to butelka zimnego piwa która smakuje nie tylko, to jest bezcenne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA #6

Maibock "Koźlak Majowy" 13°Blg

20.09.2010

 

SKŁADNIKI:

? Słód Pilzneński Weyermann 3,00 kg

? Słód pszeniczny jasny Weyermann 1,00 kg

? Słód karmelowy jasny Carahell 0,40 kg

 

? Chmiel Tettnager aromatyczny, granulat, 30 g

? Chmiel Marynka goryczkowy, granulat, 20 g

 

? Drożdże Saflager W34/70 6g

 

ZACIERANIE:

Wsypanie słodu do 15L wody o temp 70°C

68°C - 70min

78°C - filtracja

 

FILTRACJA/WYSŁADZANIE:

Gęstość brzeczki 18°Blg

I wysładzanie 8L - gęstość wysłodzin: 7°Blg - gęstość brzeczki: 14°Blg

II wysładzanie 4L - 6°Blg - 12°Blg

Brzeczka przed gotowaniem 12°Blg

 

GOTOWANIE/CHMIELENIE:

90 minut

5' - 20g Marynka

60' - 20g Lubelski

80' - 10g Lubelski

 

FERMENTACJA:

Fermentacja burzliwa w temperaturze 9°C 13 dni, gęstość początkowa 13°Blg

Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 9°C na 14 dni)

 

ROZLEW:

4g cukru/butelka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.