Jump to content

Recommended Posts

Siemanko ;)
Gniecie mnie jedna kwestia, która nie pozwala mi warzyć eleganckich piw. Mianowicie posmaki drożdżowe dominujące lub wyraźnie wyczuwalne w gotowych piwach. Temat niby wałkowany wiele razy, ale zwykle tyczył się zbyt długiego trzymania piwska na drożdżach lub zadawania trupiej gęstwy. U mnie pojawia się w pierwszych piwach z "serii" czyli tych, do których dodawałem uwodnione suchary (konkretnie us-05). 


Gdzie tkwi błąd? Drożdże uwadniane w przegotowanej wodzie, przestudzonej do ~25C, 100ml/paczkę, wsadzano do lodówki z brzeczką (ok. 15C), po 15 minut zabełtane, po kolejnych 5 wrzucone do brzeczki o temp. 17-18C.
Opisywany przypadek wystąpił w 3 kolejnych pierwszych warkach z serii. Piwa lekkie- 13.5, 12 i 7.5 plato. Fermentowane z głową, czyli w oparciu o kontrolę blg- z reguły ~2 tyg burzliwej (17-19C, ostatnie kilka dni w 23C), 1 tyg cichej (ok. 19C). Wszystkie dofermentowały elegancko. Oceniane na konkursach po 3-4 tyg po zabutelkowaniu. 


Co ciekawe, kolejne piwa robione na gęstwach z w/w nie przejawiały posmaków/zapachów drożdżowych.

W czym tkwi problem? 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że źle sterujesz temperaturą. Zaczynaj niżej i po kilku dniach stopniowo podnoś temperaturę. Ty robisz to drastycznie, a następnie równie drastycznie obniżasz ją o 4 stopnie. Drożdże nie zdążyły posprzątać po sobie i zredukować posmaków drożdżowych. Zamiast odniżać temperaturę, potrzymaj dłużej w wyższej, a dzień lub dwa przed butelkowaniem zrób cold crash

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Oskaliber napisał:

To w końcu drożdżowe czy autolizowe? Bo to ogromna różnica. Po opisie wnioskuję, że raczej po prostu drożdżowe. 

 

Jak z klarownością tych piw? 

Zgodnie z opisem na karcie sędziowskiej mowa o posmakach drożdżowych. Piwa klarowne- grodzisz, smash i aw

26 minut temu, wizi napisał:

Myślę, że źle sterujesz temperaturą. Zaczynaj niżej i po kilku dniach stopniowo podnoś temperaturę. Ty robisz to drastycznie, a następnie równie drastycznie obniżasz ją o 4 stopnie. Drożdże nie zdążyły posprzątać po sobie i zredukować posmaków drożdżowych. Zamiast odniżać temperaturę, potrzymaj dłużej w wyższej, a dzień lub dwa przed butelkowaniem zrób cold crash

Nie sądze żebym zmieniał temperaturę drastycznie. Zaczynam (mowa o temp fermentacji) od 17-18, po ok 5 dniach podnosze do 18-19, po kolejnych kilku do 19-20 i na ostatnie 3-4 dni do ok.23C

Share this post


Link to post
Share on other sites

To niewiele zmienia stan rzeczy. Nie dałeś drożdżom wystarczająco czasu, aby posprzataly po sobie. Zacznij od 15°C i po 3-4 dniach podnoś temperature o 1°C dziennie aż do 20°C. Potrzymaj w 20 z tydzień lub dwa. Potem cold crash na dzień lub dwa przed butelkowaniem i poczujesz różnicę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 20C dadzą radę po sobie posprzątać? Zawsze starałem się trzymać górną temperaturę z zakresu, czyli w wypadku us05 ok. 22C (lub nawet więcej bo podobno już wtedy nie zaszkodzi). 

 

Poza tym piwa robione na gęstwach z opisywanych piw nie miały wad "drożdżowych" mimo, iż były fermentowane tym samym schematem. Jestem nieco skołowany takim stanem rzeczy.

Edited by StefanKaczmarczyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dadzą radę. Drożdże w gęstwie są w optymalnym stanie, wiec fermentacja zaczyna się wcześniej i lepiej przebiega. Od dawna krąży opinia, że pierwsze piwo na sucharach idzie na rozruch, a kolejne już na gęstwie wychodzą o wiele lepsze. Jak dobrze uwodnisz drożdże, natlenisz brzeczke i odpowiednio przeprowadzisz fermentacje to i na sucharach piwo wyjdzie dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...