Jump to content
scooby_brew

Tabela stosunku gęstości początkowej do goryczki.

Recommended Posts

Znalazłen taką moim zdaniem ciekawą tabelę stosunku gęstości początkowej (OG) do goryczki (IBUs). Podobne tabele można znaleść w wielu książkach w dziale na temat tworzenia receptury na nowe piwo. Powiedzmy, że masz jakieś pale ale, które lubisz ale zbliża się lato i chcesz to przerobić na lekkie cream ale.

 

Pale Ale ma OG=1.055 (13.6 Plato), 35 IBU.

 

Cream Ale OG=1.040 (10 Plato), 27 IBU.

 

W ten sam sposób możesz przerobić Pale Ale na IPA itd.

 

BTW, z tej tabeli wynika że prawie wszystkie moje piwa są ?extra hoppy? :beer:

 

2vuzshu.jpg

 

 

 

Tabela pochodzi z tej strony: http://www.brewsupplies.com/hops-gravity.htm

 

 

Edyt:

OG przeliczone na Plato (=Bellinga):

 

1.030 OG = 7.6 Plato

1.040 OG = 10.0 Plato

1.050 OG = 12.4 Plato

1.060 OG = 14.7 Plato

1.070 OG = 17.1 Plato

 

Extra Malty = bardzo słodowe

Slightly Malty = lekko słodowe

Evenly Balanced = zbalansowane

Slightly Hoppy = lekko goryczkowe

Extra Hoppy = bardzo goryczkowe

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopuję temat.

Poświęciłem kilka minut w paincie aby przerobić ten wykres na nasze jednostki (użyłem kalkulatora OG to Brix). 

Może komuś się przyda:
 

2u88ju8.jpg

Edited by swiechu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.