Skocz do zawartości

Tabela stosunku gęstości początkowej do goryczki.


Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłen taką moim zdaniem ciekawą tabelę stosunku gęstości początkowej (OG) do goryczki (IBUs). Podobne tabele można znaleść w wielu książkach w dziale na temat tworzenia receptury na nowe piwo. Powiedzmy, że masz jakieś pale ale, które lubisz ale zbliża się lato i chcesz to przerobić na lekkie cream ale.

 

Pale Ale ma OG=1.055 (13.6 Plato), 35 IBU.

 

Cream Ale OG=1.040 (10 Plato), 27 IBU.

 

W ten sam sposób możesz przerobić Pale Ale na IPA itd.

 

BTW, z tej tabeli wynika że prawie wszystkie moje piwa są ?extra hoppy? :beer:

 

2vuzshu.jpg

 

 

 

Tabela pochodzi z tej strony: http://www.brewsupplies.com/hops-gravity.htm

 

 

Edyt:

OG przeliczone na Plato (=Bellinga):

 

1.030 OG = 7.6 Plato

1.040 OG = 10.0 Plato

1.050 OG = 12.4 Plato

1.060 OG = 14.7 Plato

1.070 OG = 17.1 Plato

 

Extra Malty = bardzo słodowe

Slightly Malty = lekko słodowe

Evenly Balanced = zbalansowane

Slightly Hoppy = lekko goryczkowe

Extra Hoppy = bardzo goryczkowe

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.