Jump to content

Recommended Posts

Szczęść Drożdże!

 

Laboratoryjna precyzja.

Błogosławieństwo.

Piwo o smaku rozczarowania.

 

 

Poza tym:
 

- własny bank drożdży i bakterii

 

 

 

 

2015:

#1 Kościelny (Hefeweizen) ~ 12 Blg

#2 Faryzeusz (American Oatmeal Stout) ~ 12 Blg

 

2017:

#3 Fail Ale (Pacific IPA)

#4 x (Mango/Marakuja Gose)

#5 Diakon (Tea APA) ~ 11.7 Blg

#6 x (oak wood RIS)

#7 x (Dry Stout) 

#8 Gorzkie Żale (Pacific DIPA) ~13.0 Blg


2019:

#9 Hiszpańska Inkwizycja /Mango-Marakuja/ (Fruit DIPA) ~15.5 Blg

#10 Jan Chrzciciel /Mango/ (Fruit DIPA) ~15.5 Blg

#11 Ministrant (easy Pale Ale) ~10.7 Blg

#12 Kościelny #2 (Hefeweizen) ~11 Blg ❤️

   #12A Córka Kościelnego /Peach/ (Fruit Hefeweizen) ~12.5 Blg ❤️

   #12B Młodsza córka Kościelnego /Mango-Ananas/ (Fruit Hefeweizen) ~13 Blg

#13 Proboszcz (Brut IPA) ~11.5 Blg ❤️❤️

   #13A Proboszcz z Zimbabwe (Coffee Brut IPA) ~ 11.5 Blg ❤️

#14 Wikary w Berghain (Berliner Weisse) ~ 8.5 Blg

    #14A - Wikary meets Annoying Pineapple
    #14B - Wikary classic ❤️ 

#15 Szafarz (Gordziskie) ~ 7.5 Blg

    #15A Szafarz classic

    #15B Szafarz meets Annoying Pineapple ❤️

#16 KVEIKye eleyson (Kveik NEIPA) ~ 11.5 Blg ❤️
#17 KVEIKye eleyson #2 (Kveik NEIPA) ~ 14 Blg
    #17A KVEIKye eleyson #2 meets Passionfruit  ❤️

    #17B KVEIKye eleyson #2 classic 

#18 Duszpasterz (Vienna Lager) ~ 12.2 Blg ❤️

#19 Organista (Doppel bock) ~ 20 Blg

#20 Kafarnaum (Imperial Baltic Porter) ~ 22 Blg

 

 

 

Edited by Browar Prezbiterium

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 Kościelny (Hefeweizen) ~ 12 Blg (zestaw surowców z alepiwo.pl)

 
Data: 2015-05-11
Surowce na 20L:

  • Pilzneński - 2.0 kg
  • Pszeniczny - 2.0 kg
  • Abbey (Weyermann) - 0.2 kg
  • 80% kwas mlekowy - 1 ml

Drożdże: FM41 - starter 1 L 

Zacieranie 15 L (wysładzanie 15 L)

  • 45°C - 15 min (przerwa ferulikowa)
  • 55°C - 15 min (przerwa białkowa)
  • 62°C - 40 min 
  • 70°C - 40 min
  • 78°C - 10 min

Gotowanie 65min

  • Hellertauer Mittelfrueh 20g - 40 min
  • Strisslespalt 20g - 40 min

Dodatki na cichą: -
OG: 12°Blg

FG: ??°Blg
Objętość: 20 L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 8 dni - 17°-23°
  • Cicha: -

Uwagi:

  • zabutelkowane z 140 g glukozy (wyszło nieco przegazowane)
  • fenomenalne aromaty bananów i równie oczekiwanych goździków
  • Pierwsze piwo baaardzo udane, mam do niego sentyment i do FM41 także
Edited by Browar Prezbiterium

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 Faryzeusz ~ 12 Blg (zestaw surowców z alepiwo.pl)

 
Data: 2015-06-16
Surowce na 20L:

  • Pilzneński - 3.5 kg
  • Karmelowy ciemny - 0.5 kg
  • Carafa III (Weyermann) - 0.3 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0.4 kg

Drożdże: suche s-04 - starter 1 L (16-18h)

Zacieranie 15 L (wysładzanie 17 L)

  • 67°C - 60 min
  • 78°C (dodatek słodu palonego) - 10 min

Gotowanie 65min

  • Marynka 25g - 50 min

Dodatki na cichą: 

  • Citra 50g - 7 dni

OG: 12°Blg

FG: 4°Blg
Objętość: 20 L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 8 dni - 17° - 23°C
  • Cicha: - 7 dni - 21° - 23°C

Uwagi:

  • zabutelkowane z 41.8 g glukozy
  • znikoma piana, brak kremowej gładkości w odczuciu
  • nie moje klimaty

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Browar Prezbiterium napisał:
1 godzinę temu, SynMojegoStarego napisał:

Będzie piwko "córka proboszcza"? ;)

Naturalnie! ;D

Ze swojej strony polecam żonę diakona, czyli niemal kabaretowy wykon Maxa Romeo. Styl to mógłby być tropical stout, np. klon Dragon Stouta. Jak Jamajka, to Jamajka!
https://www.youtube.com/watch?v=EdvSEKncSgw

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, zasada napisał:

Ze swojej strony polecam żonę diakona, czyli niemal kabaretowy wykon Maxa Romeo. Styl to mógłby być tropical stout, np. klon Dragon Stouta. Jak Jamajka, to Jamajka!
https://www.youtube.com/watch?v=EdvSEKncSgw

 

No i namówiłeś! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 Diakon (Tea APA) ~ 11.7 Blg 

 
Data: 2018-03-11
Surowce na 20L:

Zasyp sklonowany z przepisu na Grand Championa APA. Teraz sam nie zrobiłbym takiej ekstremalnej kombinacji. Jestem fanem jak najprostszych zasypów, gdzie nic mnie nie zaskoczy.

  • Pszeniczny - 1.1 kg
  • Wiedeński - 0.5 kg
  • Monachijski - 0.5 kg
  • Pszeniczny ciemny - 0.2 kg
  • Caramel Pils - 0.5 kg
  • Melanoidynowy - 0.25 kg
  • Abbey - 0.5 kg

Drożdże: FM 54 Gorączka kalifornijska, bez startera

Zacieranie 15 L (wysładzanie 17 L)

  • 64°C - 60 min
  • 78°C  - 10 min

Gotowanie 60min

  • Challenger 25 g - 60 min
  • Challenger 25 g - 30 min
  • Target  15 g - 15 min
  • Herbata Earl Grey (Aurile) - 73 g

Dodatki na cichą: (21.03.18)

  • Citra 10 g - 7 dni
  • Nelson 50 g - 7 dni
  • Orbit 10 g - 7 dni
  • 1 łyżeczka head improver'a

OG: 11.7°Blg

FG: 3°Blg
Objętość: 20 L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 20 - 23°C
  • Cicha: - 7 dni - ??

Uwagi:

  • "warka bękart - zobaczymy co będzie"
  • nigdy nie rób piw bez startera
  • nigdy nie pozostawiaj fermentacji samopas bez kontroli temperatury
  • Zbyt wysoka goryczka
  • herbata niewiele wniosła, nieco bergamotki się pojawiło

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8 Gorzkie Żale (Pacific APA) ~ 13 Blg 

 
Data: 2017-11-11
Surowce na 25L:

  • Pale ale - 5 kg
  • Caramunich typ 2 - 0.3 kg
  • Karmelowy 30 EBC - 0.15 kg

Drożdże: FM 54 Gorączka kalifornijska, starter (10h)

Zacieranie 16 L (wysładzanie 15 L)

  • 67°C - 60 min
  • 78°C  - 10 min

Gotowanie 70 min:

  • Galaxy 35 g - 60 min
  • Ella 37 g - 60 min

Dodatki na cichą: 

  • Australian Cascade 50 g - 7 dni

OG: 12.2°Blg

FG: 3°Blg
Objętość: 20 L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 20 - 23°C
  • Cicha: - 7 dni - 20- 23°C

Uwagi:

  • butelkowane z dodatkiem 150 g glukozy
  • wyszło 23 l gotowego piwa
  • Zbyt wysoka goryczka jak na APĘ
  • zestaw surowców z Twójbrowar.pl
  • ma potencjał ale pamiętaj o temperaturze - teraz tylko w lodówce
  • dobra klarowność i niezła piana
  • aromat ciasteczkowo-słodowy, brak lub nikłe owocowych aromatów odchmielowych

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 Hiszpańska Inkwizycja Mango/Maracuja (Fruit DIPA) ~ 15.5 Blg 

 
Data: 2019-03-23
Surowce na 21L:

 

Ziarno Strzegom Pilzneński 4.5 kg 60.8% 80 % 4
Ziarno Strzegom Monachijski typ I 0.6 kg 8.1% 79 % 16
Ziarno Słód pszeniczny Bestmalz 0.6 kg 8.1% 82 % 5
Ziarno Słód Caramunich Typ II Weyermann 0.2 kg 2.7% 73 % 120
Ziarno colorado pale base 1 kg 13.5% 75 % ---
Ziarno Caramunich® typ I 0.5 kg 6.8% 73 % 80

 

Drożdże: 2 x paczki suche US-05 

 

Zacieranie 15 L (wysładzanie 17 L)

  • 65°C - 60 min (pH 5.5)
  • (przegrzany mashout) 83°C  - 10 min

Gotowanie 65min

         
Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 10 g 60 min 15.5 %
Gotowanie Cascade 25 g 30 min 6 %
Aromat (koniec gotowania) Citra 25 g 10 min 12 %
         

 

Dodatki na cichą: 

 

  • Pulpa mango (nie słodzona) 1 kg/8 l piwa
  • Pasteryzowany miąższ marakui z 1 szt na 1 l piwa 
 Na zimno Citra 25 g 7 dni(?) 12 %

 

       

 

OG: 15.5 °Blg

FG: 5°Blg
Objętość: 20 L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 11 dni - 20° - 23°C
  • Cicha: - 7 dni - 21° - 23°C

Uwagi:

  • znikoma piana
  • długo zalegająca goryczka
  • przyznaję się bez bicia do nie utrzymania odp sterylności przy tej warce - zakażenie w butelkach
  • mango bardziej wyczuwalne niż marakuja - nie ma sensu dodawać owoców w postaci wyciskanego miąższu

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Jan Chrzciciel Mango (Fruit DIPA) ~ 15.5 Blg 

 

Data: 2019-03-30
Surowce na 21L:

 

Ziarno Strzegom Pilzneński 4.5 kg 60.8% 80 % 4
Ziarno Strzegom Monachijski typ I 0.6 kg 8.1% 79 % 16
Ziarno Słód pszeniczny Bestmalz 0.6 kg 8.1% 82 % 5
Ziarno Słód Caramunich Typ II Weyermann 0.2 kg 2.7% 73 % 120
Ziarno colorado pale base 1 kg 13.5% 75 % ---
Ziarno Caramunich® typ I 0.5 kg 6.8% 73 % 80

 

Drożdże: 2 x paczki suche US-05 

 

Zacieranie 15 L (wysładzanie 17 L)

  • 65°C - 60 min (pH 5.5)
  • (przegrzany mashout) 83°C  - 10 min

Gotowanie 65min

         
Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 10 g 60 min 15.5 %
Gotowanie Cascade 25 g 30 min 6 %
Aromat (koniec gotowania) Citra 25 g 10 min 12 %
         

 

Dodatki na cichą: 

 

  • Pulpa mango (nie słodzona) 1 kg/8 l piwa
     
 Na zimno Citra 25 g 7 dni(?) 12 %

 

       

 

OG: 15.5 °Blg

FG: 5°Blg
Objętość: 20 L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 11 dni - 20° - 23°C
  • Cicha: - 7 dni - 21° - 23°C

Uwagi:

 

  • samo mango wpasowało się znacznie lepiej, ale wyeksponowało goryczkę bardziej
  • min 2-3 tyg kondycjonowania w butelce po nagazowaniu - wcześniej było niepijalne

Share this post


Link to post
Share on other sites

#11 Ministrant  (easy Pale Ale ) ~ 10.7 Blg 

 

Data: 2019-04-12
Surowce na 21L:

Ziarno Strzegom Pilzneński 2.5 kg 55.6% 80 % 4
Ziarno Strzegom Pszeniczny 0.4 kg 8.9% 81 % 6
Ziarno Płatki owsiane 0.8 kg 17.8% 85 % 3
Ziarno Płatki jęczmienne 0.8 kg 17.8% 85 % 3

 

Drożdże: gęstwa US-05 

 

Zacieranie z modyfikacją wody, 16 L (wysładzanie ? L)

 

Czynnik do wody Woda destylowana 32 g Zacieranie ---
32 litry
Czynnik do wody CaCl2 5.5 g Zacieranie ---
Czynnik do wody MgSO4 5.8 g Zacieranie ---
Czynnik do wody NaCl 3.1 g Zacieranie ---
Czynnik do wody NaHCO3 5 g Zacieranie ---
  • 70°C - 60 min (pH 5.5)
     

Gotowanie 60 min:

Gotowanie Waimea 3 g 60 min 15.3 %
Gotowanie Citra 5 g 60 min 12.5 %
Whirlpool Waimea 50 g 35 min 15.3 %
Whirlpool Nelson Sauvin 50 g 35 min 11 %


Na Coldcrash: 50 g Eldorado

 

OG: 10.7 °Blg

FG: 4°Blg
Objętość: 18 L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 12 dni - 19° - 21°C
  • Coldcrash: 2 dni - 6°C

Uwagi:

  • wyszło 18 l gotowego piwa
  • w opór ananasa i melona od ElDorado, nieźle soczyste
  • czysty profil - użyłbym teraz ciekawszych drożdży np FM11/WLP644
  • świetny napitek na upalne dni
  • nieco przegazowane po dłuższym czasie - ale nie ma co się dziwić, bo stało w 25-30°C, do refermentacj 55g glukozy 
Edited by Browar Prezbiterium

Share this post


Link to post
Share on other sites

#12 Kościelny #2 (Hefeweizen) ~ 11 Blg 

 

Data: 2019-04-28
Surowce na 24L:

  • Pilzneński - 2.57 kg
  • Pszeniczny - 2.57 kg
  • 80% kwas mlekowy - 1.5 ml

Drożdże: FM41 - starter 1 L 

Zacieranie 19 L (wysładzanie 15 L)

  • 45°C - 20 min (przerwa ferulikowa)
  • 69°C (powinno być 63°C) - 40 min 
  • 73°C - 40 min

Gotowanie 65min

  • Hellertauer Mittelfrueh 11.43g - 60 min

Dodatki na cichą: -
OG: 10.5°Blg

FG: 2°Blg
Objętość: 19 L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 9 dni - 21°-23°
  • Cicha: -

 

Wersje:

            12A Córka Kościelnego /Peach/ (Fruit Hefeweizen) ~12.5 Blg

          12B Młodsza córka Kościelnego /Mango-Ananas/ (Fruit Hefeweizen) ~13 Blg

 

Uwagi:

  • zabutelkowane z 100 g glukozy (na 3.5 sugerowano 120 g)
  • fenomenalne aromaty bananów i oczywiście mniej goździków przez wysoką temp.
  •  niezwykle udane, nie ma mowy o przegazowaniu, idealnie gładkie, mętne i soczyste, Córka przesztos! Do powtórki!
Edited by Browar Prezbiterium

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...