Jump to content

dunkelweizen na US-05


Recommended Posts

Cześć

Pierwszy raz będę warzył dunkelweizena.

Kobieta mi marudzi, że robię tylko pod siebie ;) a dla niej nic. Więc myślę, że dunkelweizen zacierany na słodko będzie ok.

Nie mierzę więc w klasycznego dunkelweizena a mam gęstwę po ostatniej AIPA.

Czy jest sens na tej gęstwie uwarzyć tego dunkelweizena czy duże odfermentowanie US-05 spiepszy te piwo?

Link to post
Share on other sites

Na pewno nie bedzie to dunkelweizen.

 

Aby piwo mogło nazywac się weizenem musisz użyć drożdży do weizena.

Us05 nie da Ci charakterystycznych fenoli goździka i banana.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

ok, teraz pytanie o zacieranie aby wyszło w miarę słodkie

Według przepisu jest tak:

 

1. 10 min w temp 40-45*

2. 30 min w temp 63*

3. ok 20 min - negatywna próba jodowa w temp 72*

4. 75,6* koniec

 

Chmiel Lubelski 25 g na początek gotowania

-------------------------------------------------------------------------------------

Ja chcę warzyć na słodkość w ten sposób

 

1. 10 min w temp 40-45*

2. 30 min w temp 66*

3. 30 min w temp 72*

4. 75,6* koniec

 

Chmiel Lubelski 25 g w 50 min gotowania na aromat

Gotowanie 60 min

 

będzie ok?

Link to post
Share on other sites

Słodycz odczuwana w weizenach wynika z estrów, nie zawartości cukru. Zacieranie "na słodko" to tak naprawdę zacieranie na niskie odfermentowanie, ale smakowo niewiele zmienia. Poza tym po 30 minutach w 66C robienie kolejnej przerwy w 72 ma już nikły sens.

 

Link to post
Share on other sites

Więc co?

Zacieranie 40-45* w tym przypadku faktycznie nie ma sensu ponieważ wpływa na goździki (a według wiki przy tak, krótkim czasie i tak nie do końca wiki ) - a mnie zależy na słodyczy a nie goździkach

Czyli powiedzmy 60 min w 66* i z 10 min w 72 * dla ("poprawiają treściwość i (troszkę) słodycz piwa")?

 

Zacierać przy 62* nie chcę dlatego ponieważ "Im dłuższa przerwa, tym bardziej wytrawne (alkoholowe) piwo"

a ja nie chcę ani wytrawnego ani mocnego

Edited by Soyero
Link to post
Share on other sites

Ja mam wrażenie, że Ty sam nie wiesz co chcesz i strasznie błądzisz. 

 

Skoro chcesz dunkelweizena to chcesz goździki. To jest podstawowa składowa stylu. Inna sprawa, że drożdże Ci je wytworzą bez względu na to, czy zrobisz przerwę ferulikową, czy nie. Z nią byłoby ich trochę więcej, ale to są niuanse, które nie mają tutaj większego znaczenia. 

 

Dunkelweizen jest z zasady słodkawy w odczuciu, dzięki bananowym estrom i stosunkowo wysokiej słodowości. Ale jednocześnie nie jest słodkim ulepem, bo jest sensownie odfermentowany, mocno nagazowany i kwaskowaty, co czyni go rześkim i pijalnym, mimo wrażenia słodyczy. Jeżeli chcesz takie piwo to weź po prostu jakąś sprawdzoną recepturę i nie kombinuj. Jeżeli chcesz, żeby było bardziej słodko niż przy typowym dunkelweizenie to możesz kombinować właśnie z bardziej słodkim zacieraniem czy zwiększeniem ilości słodów karmelowych. Przy WB-06 słodszym zacieraniem sobie piwa nie zepsujesz, bo one akurat jak na drożdże weizenowe są zbyt żarłoczne. Swoją drogą to właśnie one mogą stanowić tutaj sporą przeszkodę. Chcąc zrobić słodszego weizena i pozostając przy sucharach poszedłbym w drożdże Mauribrew Weiss. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.