Jump to content
prodwin

Bardzo szybkie odfermentowanie

Recommended Posts

Witam, po raz pierwszy postanowiłem uwarzyć piwo z niechmielonego ekstraktu słodowego. Postawiłem na pszeniczniaka, ekstrakt pszeniczny BRUNTAL (słód pszeniczny 60% i pilzneński 40%). 

Brzeczka nastawna miała 11,5°Blg. Drożdże (WB-06) zadałem 01.06 w południe i tego samego dnia na wieczór fermentacja gwałtownie ruszyła. Rano 03.06 fermentacja już całkowicie stanęła. Doszło do 2°Blg. Do dzisiaj (10.06) cały czas pozostaje 2°.

Moje pytania brzmią: jak długo trzymać piwo w fermentorze i kiedy butelkować? Czy piwo powinno przechodzić jeszcze f. cichą? Czy tak szybka fermentacja może wpłynąć na jakość piwa?

W przeszłości robiłem pszeniczne ze słodów i pamiętam, że fermentacja trwała dużo dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, to jak najbardziej możliwe. Zapewne miałeś zbyt wysoką temperaturę fermentacji. Tak czy siak potrzymaj jeszcze z tydzień i butelkuj. Przy kolejnych warkach postaraj się bardziej kontrolować temperaturę jeśli masz taką możliwość. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za szybką odpowiedź. Temperatura otoczenia na początku wynosiła ok. 22°C, od paru dni jest już 24-25. Czytałem, że zalecana temperatura dla WB-06 to 18-24°C dlatego nie sądziłem, że ciepło może aż tak wpłynąć na czas fermentacji. W takim razie obecną i każdą następną warkę dam do chłodniejszego pomieszczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapamiętaj że temperatura fermentacji jest zawsze wyższa o około 2C niż temperatura otoczenia. Najlepiej trzymać piwo w temperaturze 16-17C. Jak masz piwnice to warto zobaczyć jaka panuje tam temperatura.
Tak przy takiej temperaturze jest możliwa szybka fermentacja a piwo tak jak było napisane wyżej przytrzymał bym jeszcze z tydzień w tym samym fermentorze. Zakres temperatur pracy drożdży jest orientacyjny bo równie dobrze drożdże będą pracowały w 15-16C z tym że wolniej i tym samym będą wytwarzały mniej niepożądanych związków jak i w wyższej (nawet trzydziestu paru stopni) i tym szybciej przejedzą cukry ale trzeba się liczyć z możliwością pojawienia się niepożądanych smaków np posmaku rozpuszczalników, rozgrzewającego alkoholu lub gumy balonowej.

Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza tym na wb-06 dobrze jest zacząć fermentować nisko, nawet 12C przy zadawaniu drożdży. Potem stopniowo podnoś temperaturę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...