Jump to content
mate

Słodkie ciemne piwo - na wzór karmi /Irlandzki Krajan

Recommended Posts

Cześć, chciałbym uwarzyć ciemne piwko, które będzie przypominało smakiem Karmi albo Irlandzkie Ciemne z browaru Krajan. Nie chce osiągnąć bezalkoholowości, a słodycz i karmelowość jak w Karmi. Stworzyłem wstępny przepis i chciałbym zapytać czy na oko miałoby to sens i mógłbym się spodziewać dobrego wyniku.

 

Słody:

Pilzeński 3kg 

Monachijski typ 2 1kg

Strzegom Karmel 600 - 0.5kg

Strzegom Barwiący (EBC 1300) 0.5kg

[Celuję w ok 25l nastawy w fermentorze więc BLG początkowe ok 10-11]

 

Chmiel lubelski 50g na 60 minut

Dodatkowo przy warzeniu 0.5kg laktozy na 10 minut.

 

Myślicie że będzie to ok? Przy okazji mam pytanie - chmiel karmel i barwiący w którym momencie zacierania dodać? 

 

Pozdrawiam

Edited by mate

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 50g na 60min może wyjść trochę bardziej gorzkie niż karmi, ja bym chmielił na 15 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pojechałeś z tym chmieleniem. Ulepność Karmi bierze się również z ograniczonej goryczy. Daj 30g na 30 minut, też fajnie wychodzi.

 

Ten barwiący to nie wyszedł o przecinek za dużo? Z takiej ilości to się da zrobić smaczną kawę zbożową dla całego obozu na 2 dni i to na samym mleku :) U mnie przy 50g kolor Brown Portera chciał odlecieć w kosmos, dobrze że dodawałem po trochę wywaru i w sumie do 20-paru litrow trafiła dobroć z zaledwie 25 czy 30 gramów.

 

Karmelowy wrzucaj do całego zacierania albo w połowie jak Ci się chce bawić. Barwiący - do brzeczki wywar/napar-10 minutowy. Jeden powód masz powyżej, drugim może być nadmierna "palona kwaśność" jak go przetrzymasz całe zacieranie.

 

Do tego zrób zacieranie jednotemperaturowe w 72 stopniach (sypiesz od razu do wody 80 stopni - policz sobie np. w PPPP) i masz sporą szansę zrobić Karmi. Robiłem już takie "leniwe" zacieranie na słodko i piwa wyszły z tego takie jak lubię - pełne i niekopiące w czachę, a jedno nawet przesadnie słodkie, takie właśnie w stronę Karmi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, c64club napisał:

U mnie przy 50g kolor Brown Portera chciał odlecieć w kosmos, dobrze że dodawałem po trochę wywaru i w sumie do 20-paru litrow trafiła dobroć z zaledwie 25 czy 30 gramów.

 

No tak, ale on przecież nie chce robić Brown Portera ;) Co nie zmienia faktu, że za dużo słodu barwiącego w przepisie.

 

Zredukuj barwiący co najmniej o połowę i chmiel tak samo. Zabierz też z chmielenia goryczkowego co najmniej połowę do chmielenia na aromat na jakieś 10-15 minut. Goryczki to Ty tam potrzebujesz tylko do skontrowania, żeby nie było ulepu. Bardziej bym to tak widział:

 

Pilzeński 3kg 

Monachijski typ 2 1kg

Strzegom Karmel 600 - 0.5kg

Strzegom Barwiący (EBC 1300) 0.2kg

 

Chmiel lubelski 15g na 60 minut

Chmiel lubelski 15g na 10 minut

 

Laktoza zostaje oczywiście.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Czeslaw napisał:

No tak, ale on przecież nie chce robić Brown Portera ;) Co nie zmienia faktu, że za dużo słodu barwiącego w przepisie. 

Ale pół kilo zrobiłoby mu "Dark hole porter" :) Poza tym obawiałbym się "palonych" wpływów barwiącego (niechby i  obłuszczonego) w piwie, które celuje w smak Karmi. Dlatego proponowałem  dozowanie po trochu.

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz lekkie ciemne piwo, to nie stosuj takiej ilosci slodow specjalnych, beda one zbyt nachalne w tych ilosciach.  5 % Carafy II i 5 % Carahella pozwoli Ci uzyskac optymalna barwe i wyzszy poziom ekstraktu koncowego.

Carahell mozesz wrzucic na poczatku, a Carafe na mash out.

Nie jestem fanem ciemnych piw, ale moje pierwsze lagerowe ciemne przy takiej ilosci slodow specjalnych wyszlo naprawde przyjemne, z optymalna barwa, optymalnym balansem kawy a slodyczy karmelowej. Chmielenie wedlug uznania, osobiscie chmielilem w sumie na 18 IBU na 60 min i koniec gotowania. Polecam uzyc jakis szlachetny chmiel o nizszej zawartosci alfa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za sugestie i opinie, nie mam jeszcze dużego doświadczenia i robię te "przepisy" na czuja + brewness. Na pewno coś z tego co tu piszecie dobiorę i spróbuję upichcić, a póżniej się podzielę wynikami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...