Skocz do zawartości

ilość drożdży


Przemall

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Przemall napisał:

Witam, ile będzie potrzebne drożdży do uwarzenia 500l piwa?

Czy jest różnica pomiędzy dolnymi a górnymi? Górne poleciałbym klasycznie US-05, ale co wykorzystać do lagera?

Suche czy nie? Drożdże będą odzyskiwane do następnych warek.

Ehh, nie jest to zadna magia. Zapotrzebowanie na drozdze jest mniej wiecej stale na blg*litr
Jesli tego nie wiesz to nie mam pojecia po co w ogole myslisz o 500 litrowej warce. 

Zreszta pozostale pytania tez wskazuja raczej ze powinienes poczytac wiki od podstaw a nie rzucac sie na warzelnie 5 hekto. 


A zeby nie bylo ze jestem nie pomocny to na 500 litrow 12blg gorniaka potrzebujesz jakies 250 gram sucharow odpowiednio na to samo tylko ze lager jakies 500 gram. 

Wszystko przy zalozeniu ze wiesz jak je poprawnie uwodnic. 

Fermentis sprzedaje paczki po 500 gram. 

Jak plynne to kontakt z producentem i 5litrowe paczki drozdzy. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, rob7320 napisał:

To to na własny użytek to chyba nie będzie , a jak już to pewno zapisz się już do AA ? .

Na AA za pozno, lepiej ustawiac sie w kolejce po watrobe. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, Bogi napisał:

A może zjadło "m" i pytanie dotyczyło 500ml czyli ile na jedną butelkę? Takie naprawdę mikro-warzenie?

Chyba nano albo pico

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No widzę, że bez ironii w tym kółku wzajemnej adoracji się nie obejdzie.

Warzyłem w domu do tej pory i wszystko było w porządku, teraz po prostu będę warzył warki po 5 hekto, stąd moje pytania.

Jednak wolę dopytać niż robić na pałe i utopić pieniądze.

Na pewno będzie się to różniło jeśli chodzi o wydajność itp.

Wg. Beersmith wydajność w domu wychodziła mi na poziomie 70-75%.

Jaką wydajność mogę założyć na profesjonalnym sprzęcie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Przemall napisał:

No widzę, że bez ironii w tym kółku wzajemnej adoracji się nie obejdzie.

Warzyłem w domu do tej pory i wszystko było w porządku, teraz po prostu będę warzył warki po 5 hekto, stąd moje pytania.

Jednak wolę dopytać niż robić na pałe i utopić pieniądze.

Na pewno będzie się to różniło jeśli chodzi o wydajność itp.

Wg. Beersmith wydajność w domu wychodziła mi na poziomie 70-75%.

Jaką wydajność mogę założyć na profesjonalnym sprzęcie?

Na forum piwowarów domowych szukasz informacji jak warzyć zawodowo lub gdzie kupić słód?

ps uwarzysz 5 warek i wyczujesz sprzęt :)

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Przemall napisał:

No widzę, że bez ironii w tym kółku wzajemnej adoracji się nie obejdzie.

Warzyłem w domu do tej pory i wszystko było w porządku, teraz po prostu będę warzył warki po 5 hekto, stąd moje pytania.

Jednak wolę dopytać niż robić na pałe i utopić pieniądze.

Na pewno będzie się to różniło jeśli chodzi o wydajność itp.

Wg. Beersmith wydajność w domu wychodziła mi na poziomie 70-75%.

Jaką wydajność mogę założyć na profesjonalnym sprzęcie?

 

Nikt Ci na to pytanie z gory nie odpowie.

Kazda warzelnia ma inna wydajnosc. Do tego dochodzi jakosc slodu oraz jakosc zesrutowania.

Dobrze zoptymalizowana warzelnia nie powinna miec wiekszej roznicy wydajnosci od prob laboratoryjnych o ok.2 % - tzn. przy zakupie slodu powinnes dostac analize danej partii slodu i wydajnosci. Dla jasnego slodu powinno byc miedzy 79-82%.

Kolejna sprawa jest czy bedzie zacieranie infuzyjne czy dekokcyjne - przy dekokcyjnym zacieraniu jest nieznacznie wieksza wydajnosc.

Tak jak wspomnial Anteks, zrobisz pierwsze warki wyczujesz sprzet. Kazdy browar duzy czy maly robi warki testowe - nie wszystko da sie tak dokladnie matematycznie wyliczyc jak to potem w praktyce wychodzi.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 4.06.2019 o 19:48, Przemall napisał:

No widzę, że bez ironii w tym kółku wzajemnej adoracji się nie obejdzie.

Wiesz sam sie o nia prosisz takimi pytaniami. 

I tak uzytkownicy tego forum sa bardzo uprzejmii. 

A odrobina zartow za pozyskanie niezbednej Ci wiedzy to jak na moj gust niska cena. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.