Przemall Posted June 3, 2019 Share Posted June 3, 2019 Witam, ile będzie potrzebne drożdży do uwarzenia 500l piwa? Czy jest różnica pomiędzy dolnymi a górnymi? Górne poleciałbym klasycznie US-05, ale co wykorzystać do lagera? Suche czy nie? Drożdże będą odzyskiwane do następnych warek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted June 3, 2019 Share Posted June 3, 2019 Szukasz informacji w internecie? Z palcem w du.... tam w ciągu 5 minut znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted June 3, 2019 Share Posted June 3, 2019 do 500l piwa to tak sporo albo i ogrom. Wszystko zależy od blg, kondycji po fermentacji i floktuacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 9 godzin temu, Przemall napisał: Witam, ile będzie potrzebne drożdży do uwarzenia 500l piwa? Czy jest różnica pomiędzy dolnymi a górnymi? Górne poleciałbym klasycznie US-05, ale co wykorzystać do lagera? Suche czy nie? Drożdże będą odzyskiwane do następnych warek. Ehh, nie jest to zadna magia. Zapotrzebowanie na drozdze jest mniej wiecej stale na blg*litr Jesli tego nie wiesz to nie mam pojecia po co w ogole myslisz o 500 litrowej warce. Zreszta pozostale pytania tez wskazuja raczej ze powinienes poczytac wiki od podstaw a nie rzucac sie na warzelnie 5 hekto. A zeby nie bylo ze jestem nie pomocny to na 500 litrow 12blg gorniaka potrzebujesz jakies 250 gram sucharow odpowiednio na to samo tylko ze lager jakies 500 gram. Wszystko przy zalozeniu ze wiesz jak je poprawnie uwodnic. Fermentis sprzedaje paczki po 500 gram. Jak plynne to kontakt z producentem i 5litrowe paczki drozdzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 9 godzin temu, Przemall napisał: 500l piwa? To to na własny użytek to chyba nie będzie , a jak już to pewno zapisz się już do AA 😊 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 2 minuty temu, rob7320 napisał: To to na własny użytek to chyba nie będzie , a jak już to pewno zapisz się już do AA 😊 . Na AA za pozno, lepiej ustawiac sie w kolejce po watrobe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 A może zjadło "m" i pytanie dotyczyło 500ml czyli ile na jedną butelkę? Takie naprawdę mikro-warzenie? majlosz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 26 minut temu, Bogi napisał: A może zjadło "m" i pytanie dotyczyło 500ml czyli ile na jedną butelkę? Takie naprawdę mikro-warzenie? Chyba nano albo pico Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemall Posted June 4, 2019 Author Share Posted June 4, 2019 No widzę, że bez ironii w tym kółku wzajemnej adoracji się nie obejdzie. Warzyłem w domu do tej pory i wszystko było w porządku, teraz po prostu będę warzył warki po 5 hekto, stąd moje pytania. Jednak wolę dopytać niż robić na pałe i utopić pieniądze. Na pewno będzie się to różniło jeśli chodzi o wydajność itp. Wg. Beersmith wydajność w domu wychodziła mi na poziomie 70-75%. Jaką wydajność mogę założyć na profesjonalnym sprzęcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 (edited) 5 godzin temu, Przemall napisał: No widzę, że bez ironii w tym kółku wzajemnej adoracji się nie obejdzie. Warzyłem w domu do tej pory i wszystko było w porządku, teraz po prostu będę warzył warki po 5 hekto, stąd moje pytania. Jednak wolę dopytać niż robić na pałe i utopić pieniądze. Na pewno będzie się to różniło jeśli chodzi o wydajność itp. Wg. Beersmith wydajność w domu wychodziła mi na poziomie 70-75%. Jaką wydajność mogę założyć na profesjonalnym sprzęcie? Na forum piwowarów domowych szukasz informacji jak warzyć zawodowo lub gdzie kupić słód? ps uwarzysz 5 warek i wyczujesz sprzęt Edited June 4, 2019 by anteks Pabllo_Lodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted June 5, 2019 Share Posted June 5, 2019 21 godzin temu, Przemall napisał: No widzę, że bez ironii w tym kółku wzajemnej adoracji się nie obejdzie. Warzyłem w domu do tej pory i wszystko było w porządku, teraz po prostu będę warzył warki po 5 hekto, stąd moje pytania. Jednak wolę dopytać niż robić na pałe i utopić pieniądze. Na pewno będzie się to różniło jeśli chodzi o wydajność itp. Wg. Beersmith wydajność w domu wychodziła mi na poziomie 70-75%. Jaką wydajność mogę założyć na profesjonalnym sprzęcie? Nikt Ci na to pytanie z gory nie odpowie. Kazda warzelnia ma inna wydajnosc. Do tego dochodzi jakosc slodu oraz jakosc zesrutowania. Dobrze zoptymalizowana warzelnia nie powinna miec wiekszej roznicy wydajnosci od prob laboratoryjnych o ok.2 % - tzn. przy zakupie slodu powinnes dostac analize danej partii slodu i wydajnosci. Dla jasnego slodu powinno byc miedzy 79-82%. Kolejna sprawa jest czy bedzie zacieranie infuzyjne czy dekokcyjne - przy dekokcyjnym zacieraniu jest nieznacznie wieksza wydajnosc. Tak jak wspomnial Anteks, zrobisz pierwsze warki wyczujesz sprzet. Kazdy browar duzy czy maly robi warki testowe - nie wszystko da sie tak dokladnie matematycznie wyliczyc jak to potem w praktyce wychodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted June 6, 2019 Share Posted June 6, 2019 W dniu 4.06.2019 o 19:48, Przemall napisał: No widzę, że bez ironii w tym kółku wzajemnej adoracji się nie obejdzie. Bez przesady... a kasę i tak utopisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted June 12, 2019 Share Posted June 12, 2019 W dniu 4.06.2019 o 19:48, Przemall napisał: No widzę, że bez ironii w tym kółku wzajemnej adoracji się nie obejdzie. Wiesz sam sie o nia prosisz takimi pytaniami. I tak uzytkownicy tego forum sa bardzo uprzejmii. A odrobina zartow za pozyskanie niezbednej Ci wiedzy to jak na moj gust niska cena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 I jak tam warka kolego? Przyznam się bez bicia że spadłem z krzesełka jak to czytałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.