Jump to content
Lisu

Blue AIPA - Klitoria Ternateńska

Recommended Posts

Witam,czy ktoś próbował zabrwić piwo na niebiesko używając Klitorii Ternateńskiej?

W całym internecie nie jestem w stanie znaleźć żadnej informacji ani przepisu dotyczącego tego kwiata.

Szczególnie jestem ciekawy ilości potrzebnej do zabarwienia piwa na mocny niebieski,oraz czy wpływa on na smak piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sklep piwoszarnia ma w ofercie zestaw do uwarzenia blue aipa, w skladnikach jest 25 gramów na 20 litrow

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Voriz napisał:

Sklep piwoszarnia ma w ofercie zestaw do uwarzenia blue aipa, w skladnikach jest 25 gramów na 20 litrow

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
 

 

Ja tylko dodam od siebie, że taka ilość w zupełności wystarcza do osiągnięcia granatowego koloru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co do kwestii wpływania na smak.

Wiem że robi się z niej herbatę,więc jakiś tam smaczek musi mieć. 

Czy przy takiej ilości jest to niewyczuwalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Lisu napisał:

A co do kwestii wpływania na smak.

Wiem że robi się z niej herbatę,więc jakiś tam smaczek musi mieć. 

Czy przy takiej ilości jest to niewyczuwalne?

 

W mojej warce czuć już było posmak tego dodatku. Wyszło lekko słodkawe, z nutą herbacianą w tle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat. Ma ktoś jakieś doświadczenie w kwestii dodawania klitorii ternateńskiej w celu barwienia piwa na niebiesko? Lepiej dać na 5 min gotowania, whirpool czy może na ostatni dzień fermentacji?

Ilościowo planuję dać tak jak było napisane wyżej 1,25g/l.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 1.06.2019 o 16:24, Lisu napisał:

Witam,czy ktoś próbował zabrwić piwo na niebiesko używając Klitorii Ternateńskiej?

Znam to ziółko, parzy się z tego herbaty. Ale uwaga, w kwaśnym środowisku (po dodaniu cytryny) zmienia odcień na różowy. Aby zachować niebieski kolor odczyn musi być zasadowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za tabelkę z odcieniami. Dobrze wiedzieć :)  Nikt nie ma doświadczenia z tym kiedy dodawać? Osobiście najbardziej skłaniam się do wrzucenia tego na ostatnie 5 min gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja wrzuciłbym na chłodzenie jak przy chmieleniu whirpoolowym - herbatka naciąga około 5 minut. Kolor podczas chłodzenia się wyciągnie, a przy gotowaniu bałbym się, że wyciągnie się coś jeszcze. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem do barwienia miodu w 2 wersjach - sycony (na 5') i niesycony na zimno. Kolor zdecydowanie lepszy na zimno, chociaz ze względu na to, że miód ma pH niższe od piwa, to bardziej w fiolet/róż wchodziło.

54436358_2171776302902214_76413814353617

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki :) To chyba jednak pójdę w metodę na zimno na ostatnie godziny fermentacji. Potestuję po ilu godzinach w wodzie będzie odpowiedni kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.