Lisu Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 Witam,czy ktoś próbował zabrwić piwo na niebiesko używając Klitorii Ternateńskiej? W całym internecie nie jestem w stanie znaleźć żadnej informacji ani przepisu dotyczącego tego kwiata. Szczególnie jestem ciekawy ilości potrzebnej do zabarwienia piwa na mocny niebieski,oraz czy wpływa on na smak piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voriz Posted June 2, 2019 Share Posted June 2, 2019 Sklep piwoszarnia ma w ofercie zestaw do uwarzenia blue aipa, w skladnikach jest 25 gramów na 20 litrowWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MisQ Posted June 2, 2019 Share Posted June 2, 2019 30 minut temu, Voriz napisał: Sklep piwoszarnia ma w ofercie zestaw do uwarzenia blue aipa, w skladnikach jest 25 gramów na 20 litrow Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Ja tylko dodam od siebie, że taka ilość w zupełności wystarcza do osiągnięcia granatowego koloru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisu Posted June 2, 2019 Author Share Posted June 2, 2019 A co do kwestii wpływania na smak. Wiem że robi się z niej herbatę,więc jakiś tam smaczek musi mieć. Czy przy takiej ilości jest to niewyczuwalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MisQ Posted June 2, 2019 Share Posted June 2, 2019 1 godzinę temu, Lisu napisał: A co do kwestii wpływania na smak. Wiem że robi się z niej herbatę,więc jakiś tam smaczek musi mieć. Czy przy takiej ilości jest to niewyczuwalne? W mojej warce czuć już było posmak tego dodatku. Wyszło lekko słodkawe, z nutą herbacianą w tle. Lisu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isnx Posted June 6, 2019 Share Posted June 6, 2019 dodajecie na ostatnie 5min gotowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
komo Posted July 29, 2019 Share Posted July 29, 2019 Podepnę się pod temat. Ma ktoś jakieś doświadczenie w kwestii dodawania klitorii ternateńskiej w celu barwienia piwa na niebiesko? Lepiej dać na 5 min gotowania, whirpool czy może na ostatni dzień fermentacji? Ilościowo planuję dać tak jak było napisane wyżej 1,25g/l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted July 29, 2019 Share Posted July 29, 2019 W dniu 1.06.2019 o 16:24, Lisu napisał: Witam,czy ktoś próbował zabrwić piwo na niebiesko używając Klitorii Ternateńskiej? Znam to ziółko, parzy się z tego herbaty. Ale uwaga, w kwaśnym środowisku (po dodaniu cytryny) zmienia odcień na różowy. Aby zachować niebieski kolor odczyn musi być zasadowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 W zasadowym to nawet żółta może być. korzen16 and komo 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 Fajne to 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
komo Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 Dzięki za tabelkę z odcieniami. Dobrze wiedzieć Nikt nie ma doświadczenia z tym kiedy dodawać? Osobiście najbardziej skłaniam się do wrzucenia tego na ostatnie 5 min gotowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 A ja wrzuciłbym na chłodzenie jak przy chmieleniu whirpoolowym - herbatka naciąga około 5 minut. Kolor podczas chłodzenia się wyciągnie, a przy gotowaniu bałbym się, że wyciągnie się coś jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 Używałem do barwienia miodu w 2 wersjach - sycony (na 5') i niesycony na zimno. Kolor zdecydowanie lepszy na zimno, chociaz ze względu na to, że miód ma pH niższe od piwa, to bardziej w fiolet/róż wchodziło. komo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
komo Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 Dzięki To chyba jednak pójdę w metodę na zimno na ostatnie godziny fermentacji. Potestuję po ilu godzinach w wodzie będzie odpowiedni kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.