Jump to content
Marcin Jarzabek

Zbyt długa fermentacja cicha skutki?

Recommended Posts

Hej. 

Uwarzyłem  kolejną Warkę, zgodnie z przepisem wrzuciłem ją na cichą fermentacje, i tak jest na niej ze 3 tygodnie bo nie ma mnie w domu i nie mam kiedy zbutelkować. Pytanie: czy nie wpłynie to negatywnie na gotowy produkt. Zbutelkowac mam zamiar za tydzień bo to jedyny wolny mój weekend. Co sądzicie? Przejmować się czy będzie git? 

Edited by Marcin Jarzabek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy czy chmieliłes na zimno czy nie. Jak nie to nic się nie stanie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co złego się może stać jak są chmieliny? West coast chmielony na cichej po 2tygodniach od przelania ma 4blg i bulga co 20min. Czekam aż doje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 tygodnie trzymasz chmiel na cichej? Powodzenia. Trawa i łodyga jak się patrzy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przeczytałem ten temat przypomniało mi się, że od miesiąca na burzliwej mam APA. Chyba nic piwku nie będzie?

Chyba że jakaś ewolucja powstała 😄 no to kanał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, Wuuu napisał:

2 tygodnie trzymasz chmiel na cichej? Powodzenia. Trawa i łodyga jak się patrzy
 

Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Grześ napisał:

Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? 

 

Po 2 tygodniach z chmielem to już wiele gorzej nie będzie, nie kombinowałbym. Następnym razem chmiel na zimno jak fermentacja się już skończy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed wczoraj próbowałem to co balingozmierzyłem i było bardzo dobre jak na młode piwo. No nic, poczekam do środy z butlami. Dzięki za info.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cicha nigdy wcześniej mi tyle nie trwała. Czyli co powinno się zrobić? Jeszcze raz przelać czy butelkować bomby? 
Po pierwsze cichą zaczynaj dopiero po zakończeniu fermentacji, a nie po tygodniu jak pewnie miałeś w instrukcji. A chmiel 3-5, max 7 dni przed rozlewem.
Po tym czasie chmiel nie wniesie juz nic ciekawego do piwa.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewnej zagranicznej stronie www znalazłem info o chmielenu nawet przez sześć tygodni i podobno nie były wyczuwalne posmaki trawiaste.

Z mojego skromnego doświadczenia nie przeciągam dłużej niż 5 dni, przy niektórych chmielach nawet po 4 dniach wyczuwałem łodygi, siano, trawę. Wszystko zależy od rodzaju chmielu i temperatury w jakiej się chmieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio z braku czasu oraz wolnych butelek zapomnialem ze w piwie na lagerze mam chmiel na zimno. Dopiero po 3 tygodniach sie zorientowalem i wyciaglem worek. Jak zabutelkuje, to dam znac co wyszlo. Na szczescie chmiel na zimno byl na lagerze w 5 stopniach wiec mam nadzieje ze bedzie okej. Tak dlugo na zimno jeszcze nie chmielilem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie zabutelkowałem piwo, które z chmielem stało miesiąc, ale w temperaturze 0 stopni. Trawy i łodyg nie czuję. Za to ładnie się sklarowało. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...