Jump to content
leonzn

Pomoc przy english barley wine

Recommended Posts

Witam,

nigdy nie warzyłem tego stylu i mam problem z receptura

 

Ogólnie chciałbym osiągnąć ok 22 blg,

 

zacieranie

65C - 90 min

72C - 20 min

gotowanie 90min

 

Ze słodów chciałem użyć jako bazowego pale ale, nie wiem jakie dać dodatkowe. Na te chwile posiadam:

-cristal malt

-caraaroma

-monachijski

-wiedenski

-spelt (orkiszowy)

 

Czy moge je wykorzystać czy lepiej dokupić cos innego?

Jakie proporcje mam zapodać?

dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki Cristal masz?

Osobiście poszedłbym do tematu jak najbardziej ortodoksyjnie, tj. pale + crystal kilka-kilkanaście procent.

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minut temu, zasada napisał:

Jaki Cristal masz?

 

fawcett 150ebc - 1kg

jakbym wrzucił 1 kg to miałbym kilkanaście procent. to starczy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imo za dużo. Chyba, że piszesz na znacznie więcej niż standardowa warka (19-25 litra).

Ale ja mam minimalne doświadczenie - 2 warki w stylu, bez sukcesu w konkursach etc.

Zobacz co proponuje BYO: https://byo.com/article/barleywine/

Poczytaj. Jak znajdę coś Jamila o BW to Ci podeślę/ wkleję.

 

edit:

Jamil w Brewing Classic Styles pisze tak:

9,75kg brytyjskiego słodu pale

284 g CaraMunich (60 °L)
284 g Crystal (120 °L)

dla ok. 26 litrów po wysładzaniu

Czyli ok. pół kilo karmelowych do takiego monstrum.
 

 

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, zasada napisał:

edit:

Jamil w Brewing Classic Styles pisze tak:

9,75kg brytyjskiego słodu pale

284 g CaraMunich (60 °L)
284 g Crystal (120 °L)

dla ok. 26 litrów po wysładzaniu

Czyli ok. pół kilo karmelowych do takiego monstrum.

 

dzieki.

z powodu mojego gara automatycznego przy takim blg mogę zrobic ok 14l

zastosuje sie do tego co wyzej i uloze recepturę z % udziałem cristala jak dla powyższych CaraMunich  + Crystal

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, SynMojegoStarego napisał:

Ja bym w ogóle zrezygnował z przerwy w 72, a przerwę 65-69 stopni do 90 minut. Karmelu nie przekraczał bym jednak >10% w zasypie.

 

zeby miec jakakolwiek wydajność na moim sprzęcie musze zrobic te przerwę.

czy bw nie powinno sie zacierać bardziej na wytrawnie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ostatecznie poszło tak:

 

zacieranie

65C - 90 min

72C - 20 min

gotowanie 90min

 

pale ale 92%

cristal malt 60L - 8%

 

 

dzięki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

13 minut temu, SynMojegoStarego napisał:

Jakich drożdży użyjesz?

 

 Warka rozbita na 2 części:

1. Amalgamation

2. FM54

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.