Jump to content

Zmroziłem drożdże...


Recommended Posts

W której dobie fermentacji to się stało? Od jakie T zaczałeś. Jakie BLG początkowe, na ilu się zatrzymało (jeśli mierzyłeś).

Ja bym nie panikował, nie dodawał nowych drożdży a na pewno nie na zmarnowanie. Brytyjskie drożdże i w 12°C potrafią zrobić robotę.

 

Edited by zasada
Link to post
Share on other sites

Nie mierzyłem BLG. Temperatura miała być 18 stopni. Po pierwszej dobie burzliwej fermentacji ładnie wszystko się robiło. Przypuszczam, że podczas drugiej doby temperaturę doprowadziłem do 12 stopni i trzy dni tak leżało i wszystko zdechło. Teraz osiągnąłem 20 stopni ale już drugi dzień nic się nie dzieje. 
Jeśli chodzi o drożdże to takie jak były załączone do brew kitu, szczerze to nie wiem jakie to dokładnie były.

Link to post
Share on other sites

Skąd wiesz że nic się nie dzieje? Zabujaj fermentatorem, trzymaj się tych 20, możesz nawet podnieść do 21-22. A za tydzień, czyli tak po dwóch tygodniach fermentacji zmierz blg. 12° raczej drożdżom krzywdy nie zrobiło.

 

A - jaka była temperatura w pierwszej dobie? Bo że miała być 18, nie znaczy że była.

 

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Wrzuciłem raz gęstwę S-23 do porteru i źle nastawiłem lodówkę - tak na 0-2oC, zorientowałem  się dopiero po ok 6 dniach, podkręciłem na 10oC i fermentacja ruszyła, piwo dało się wypić - Twoje też powinno ruszyć

Link to post
Share on other sites
W dniu 31.05.2019 o 14:07, wojtasekr napisał:

Wrzuciłem raz gęstwę S-23 do porteru i źle nastawiłem lodówkę - tak na 0-2oC, zorientowałem  się dopiero po ok 6 dniach, podkręciłem na 10oC i fermentacja ruszyła, piwo dało się wypić - Twoje też powinno ruszyć

Od 3 dni mam 22 stopnie i nic nie ruszyło. Co się stanie jeśli dodam nowych drożdży np us-05 fermentisa? Tak z pół paczki

Link to post
Share on other sites
W dniu 3.06.2019 o 09:04, dirk gently napisał:

Czyli startowałeś z ok 10 Blg, a teraz masz 8. A czym mierzysz Blg?

Teraz już zeszło do niecałych 4 blg przy 22 stopniach. Postaram się zejść spowrotem do 18 stopni i przetrzymac jeszcze kilka dni a później rozlać. 

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, punix napisał:

W tym momencie nie ma sensu obniżać temperatury, tylko spowolnisz albo uśpisz drożdże. Zostaw tak, jak jest, co najwyżej możesz na koniec zrobić cold crash.

OK, jeśli miałbym znowu męczyć te drożdże to niech będzie jak mówisz. 

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Bogumił MC napisał:

Siemka, po kolejnym tygodniu niestety zatrzymało mi się na 3 BLG i bardzo pachnie drożdżami. Co z tym zrobić, czy rozlewać do butelek mimo dużego BLG?

 

Zapach drożdży na tym etapie to nic nadzwyczajnego. A 3blg to wcale nie taki najgorszy wynik. Ja bym butelkował.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.