Jump to content

Niska wydajność - wheatwine


Mikigu
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry,

 

Wczoraj wieczorem warzyłem wheatwine(dalej zwany jako warka1), wykorzystany był kociołek hopcat, podczas zacierania zacier dodatkowo był mieszany łygą co 5-7 minut. Niestety blg zmierzone pod koniec zacierania wskazało 14, a jest to dużo niżej niż oczekiwałem. Pomimo dodania 0,4 kg łuski ryżowej wysładzanie skończyło się gdzieś nad ranem i dopiero dziś będę gotować. W weekend zamierzam powtórzyć tę warkę(dalej jako warka2), więc zwracam się do was o pomoc w zrozumieniu moich błędów.

 

Pytania:

  1. Czy macie wskazówki w jaki sposób można zwiększyć wydajność zacierania w kociołku?
  2. (warka2)Czy rozbicie tego na 2 zacierania może przynieść lepszy efekt?
  3. (warka2)Jakich użyć drożdży skoro dziś zużyję gęstwę czy suchary mają sens? czy ogarnąć jakieś płynne i kręcić starter?
  4. (warka1)Czy to co finalnie co wyjdzie można nazwać american wheat ?

 

Drożdże:

  • gęstwa us-05 300ml

 

25,9blg

12% abv

13.4 SRM

 

stosunek wody do ziarna 3,1

ilość wody do zacierania 36,1

 

Słody:

  • strzegom monachijski II 2,5kg 22.6%
  • melanoidynowy 0.25kg 2.3%
  • Pszeniczny 5.9 53.4%
  • caramunich I 0.2kg 1,8%
  • Karmelowy pszeniczny strzegom 0.3kg 2.7%
  • Cookie 0.2kg 1,8%
  • carapils 0.2kg 1,8%
  • maris otter pale ale 1.2kg 10.9%
  • płatki owsiane 0.5 kg 4.4%

Plan zaceirania:

  • Przetrzymaj zacier 20 min w 52.5C
  • Przetrzymaj zacier 60 min w 66C
  • Przetrzymaj zacier 10 min w 72C
  • Przetrzymaj zacier 10 min w 76C

 

Z góry dziękuję za pomoc.

 

Pozdrawiam,

Mikołaj

Link to comment
Share on other sites

Ad 1.
14 vs oczekiwane ok 19 (gdzieś na forum była kiedyś wrzucana tabelka jaki powinien wyjść blg przy danym stosunku wody do zasypu), to faktycznie słabo (ja przy 3 l/kg mam zazwyczaj ok 18, przy 60' w 66C).
Moje typy:
- Temperatura wcale nie była taka jaka miała być (albo pomiar, albo nierówna temperatura w obrębie zacieru)
- Wspomniane wyżej pH - mierzyłeś?
-  Za grubo ześrutowane

Ad 2. 
Jeśli to była kwestia temperatury - tak, jeśli inny powód, to raczej nie. Zacieranie na 2 ma sens raczej, jeśli robisz takiego mocarza, że masz bardzo gęsty zacier i wtedy zacieranie na 2 go rozrzedza. 3l/kg to raczej standard.

Ad 3.  
Zbierz trochę piany z pierwszego piwa.

Ad 4.
To w końcu wheatwine ma być czy american wheat? :P

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Czytając post Anteksa wspominał o o zacieraniu w brzeczce, chwilę poczytałem o tym i znalazłem też ten artykuł https://beerandwinejournal.com/reiterated-mashing-1/ Na podstawie tego co się dowiedziałem zacierałem na 2 razy. Za pierwszym razem zacierałem 50% słodów w wodzie po wysłodzeniu zatarłem w powstałej brzeczce drugie 50% słodów. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.