Jump to content
Sign in to follow this  
Fantastyczny Pan Lis

Słabe odfermentowanie Mangrove M21

Recommended Posts

Hej. 
Czy to normalne że te drożdże słabo odfermentowują ? Fermentowalem Witbira w 22 stopniach i zszedł z 13 do 5,5 w trzy tygodnie. Po tygodniu ustały wizualne objawy fermentacji. Poszedł w butelki, ale strach jest ;)
Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi drożdżami? w/g tego co podaje producent to powinny zejść do około 4. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

tutaj pisałem - fermentacja ruszyła po tygodniu. Trzeba z nimi uważać. Tyle przynajmniej mojego doświadczenia.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. z tym że u mnie stało 2 tygodnie po ustaniu fermentacji ( Objawów fermentacji) i nie ruszyło... 
zastanawiam się po prostu czy możliwe aby zakończyły pracę przy takim blg... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez opisu zacierania, czyli ogólnej informacji ile to powstalo cukrów niefermentowalnych nikt Ci nie odpowie na tak zadane pytanie.

Jeśli miałeś zacieranie na bardziej 'slodko' to choćby nie wiem co pisał producent to i tak Ci niżej nie odfermentują bo po prostu 'nie jedzą' tych cukrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.