Jump to content
Konstoi

Imperial Yeast, G01, Stefon

Recommended Posts

Witam, 

Dziś pierwsze spostrzeżenia na temat  Imperial Yeast, G01, Stefon

 

g01-stefon.jpg

Info od producenta :

This is the traditional German strain used to produce world-class Weizen beers where a big banana aroma is required. Balanced with mild clove, depending on your wort profile, this strain will produce amazing beers. Stefon will create a slightly higher level of acidity to give your beer a very crisp finish. Slightly underpitching will help increase the banana character.

TEMP: 63-73F, 17-23C
FLOCCULATION: LOW 
ATTENUATION: 73-77%

Moje obserwacje :

Drożdże produkują taką czapę na powierzchni że przy standardowym wiadrze i brzeczce 22l wyszły z wiadra. Pierwszy raz myślałem ze to ja przeoczyłem ale sytuacja się powtórzyła 2 krotnie. Fermentacja 17-18 w piwie, odfermentowanie 79%. Drożdże bardzo szybko sie wzięły za robotę ( od razu dawkowane z saszetki) lag około 4-6h, i po 5 dniach już było po robocie. W aromacie bardzo dużo banana takiego dojrzałego i goździki. Pszenica wyszła rewelacyjna, teraz SMaSH 100% pszenicy fermentacja kończy się a następnie będzie weizenbock, czyli za jakieś 2 miesiące będzie update.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Konstoi napisał:

wyszły z wiadra

Czyli podobnie do Wyeast 3068, ale z opcją na rzeczywiste dawkowanie bez startera?
Nasłuchuję z ciekawością.

Tego weizenbocka jakiego planujesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK mały update.

Pszenica 11.5blg dodam że początkowo mocno siarką dawało, po zabutelkowaniu i około 4 tyg wyszedł fajny aromat czerwonej mocno dojrzałej pomarańczy, nie był jakiś dominujący ale IMO ciekawie uzupełniający bukiet. Start w 17C następnie 18C

image.thumb.png.efb168802c55a539fa68c1729393d13b.png

 

SMaSH Pszeniczny

Zasyp 100% pszenicy

Zacieranie na lenia w 67C 40 min następnie 72 15' i 77 5min.

Odfermentowanie 71% i tutaj znowu dużo banana + dodatkowo kwasowość. tym razem bez siarki. Start w 18C następnie 19 i 20. Niestety bez wykresu bo iSpindle zaczął wariować.

 

Weizenbock

Receptura do poprawy ale dane:

Zacieranie na lenia w 67C 40 min następnie 72 15' i 77 5min.

Odfermentowanie 82% ! z 17,4 do 3,1 Start w 18C następnie 19C . Brak siarki. Wychodzi alkoholowość

 

image.thumb.png.6a48d7dacc57477f692219ed2f6af209.png

 

Reasumując:

- Start w 18C poniżęj mogą produkować wiecej siarki. lub wynika to z zadania bezpośrednio z saszetki ( worka?)

- produkują bardzo duża czape - warka 25 l w 33l wyszła z wiadra, nawet Weizenbock (20l)  wylazł lekko.

- Piwa wychodzą bardzo fajne szczególnie pierwsza ( pomimo poczatkowej warki) na weizen bocka przyjdzie czas za jakieś 2miesiace

- Bardzo szybko ruszają  ( 3-6h) i kończą raptem po kilku dniach, nawet z 17.4blg po robocie było 10 dnia.

 

Zdecydowanie wypróbuje jeszcze kilka szczepów Imperial Yeast.

 

Edited by Konstoi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mała aktualizacja.
Weizen bock po ułożeniu się również ewidentnie daje słodką czerwoną pomarańczą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktos cos jesli chodzi o inne drozdze tej firmy?

Bo pojawily sie w sklepie w ktorym zamawiam, spory wybor,  sa zdecydowanie drozsze od konkurencji ale z tego co widzialem jest ilosc odpowiednia do bezposredniego zadania, wiec duzo wygodniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Hanys93 napisał:

Ktos cos jesli chodzi o inne drozdze tej firmy?

Bo pojawily sie w sklepie w ktorym zamawiam, spory wybor,  sa zdecydowanie drozsze od konkurencji ale z tego co widzialem jest ilosc odpowiednia do bezposredniego zadania, wiec duzo wygodniej.

@Hanys93 z drożdżami to jest tak, że jednemu pasują a innemu nie. Po prostu spróbuj. Osobiście bardzo lubię Omegę.

 

A odzywam się tylko, by tylko ostrzec, zwrócić uwagę na to:

7 minut temu, Hanys93 napisał:

widzialem jest ilosc odpowiednia do bezposredniego zadania, wiec duzo wygodniej

Tak dla świętego spokoju zrób starter. W tym sezonie, jak dla mnie, jest jakaś rosyjska ruletka jeżeli chodzi o jakość drożdży płynnych w krajowej dystrybucji. Nie wiem, może mam takiego pecha. Ciężko utrafić paczkę z 50% żywymi komórkami (barwię i sprawdzam pod mikroskopem, miałem taką 15%). Może jest ciepła jesień i to się gotuje na pakach kurierów. Może już takie przyjechały do sklepów, bo nie chcę wierzyć, że sklepy piwowarskie nie wiedzą jak się z tym obchodzić. W zeszłym roku było o wiele lepiej. Jak trafisz tak jak ja, mniej żywotną paczkę to starter zdecydowanie poprawi Ci fermentację, zdąży się to namnożyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, DanielN napisał:

@Hanys93 z drożdżami to jest tak, że jednemu pasują a innemu nie. Po prostu spróbuj. Osobiście bardzo lubię Omegę.

 

Wolalem sie upewnic. Wiadomo ze kazdy ma swoje gusta, ale czasem trafiaja sie felerne produkty, wiec wolalem dopytac.

 

23 godziny temu, DanielN napisał:

A odzywam się tylko, by tylko ostrzec, zwrócić uwagę na to:

Tak dla świętego spokoju zrób starter. W tym sezonie, jak dla mnie, jest jakaś rosyjska ruletka jeżeli chodzi o jakość drożdży płynnych w krajowej dystrybucji. Nie wiem, może mam takiego pecha. Ciężko utrafić paczkę z 50% żywymi komórkami (barwię i sprawdzam pod mikroskopem, miałem taką 15%). Może jest ciepła jesień i to się gotuje na pakach kurierów. Może już takie przyjechały do sklepów, bo nie chcę wierzyć, że sklepy piwowarskie nie wiedzą jak się z tym obchodzić. W zeszłym roku było o wiele lepiej. Jak trafisz tak jak ja, mniej żywotną paczkę to starter zdecydowanie poprawi Ci fermentację, zdąży się to namnożyć.

 

Strona na ktorej zamawiam, wymaga zlozenia zamowienia do okreslonego dnia w tygodniu bo zamawiaja "na swiezo" od producenta, wiec mysle ze jest duza szansa na dobry produkt, ale dzieki za przestroge.

 

Narazie mam jeszcze inne drozdze do wykorzystania, ale mysle ze na cos z tej firmy sie napewno skusze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym roku przerobiłem na A09 Pub bittera, z gęstwy równolegle dry stout i Coffee APA, teraz na gęstwie z obu warek fermentuje RIS. Typowe drożdże ESB. Wlane bez startera do Bittera. Zjadły jego w 3 dni, przeleżały 3 tygodnie, wznowiły pracę w butelkach i piwo przegazowane.

Coffee APA i Stout całe lato leżały w fermentatorze. Po tak długim leżakowaniu bez problemów z niedofermentowaniem. Stout odfermentowany do 1Blg, wyszedł ultra dry (bez infekcji). APA-eksperyment odfermentowała do 3,5Blg.

Przeleżakowane gęstwy z obu warek poszły do RISa. Przejadły w 4 dni z 21Blg do 6 i tak teraz w swoim wolnym tempie dojadają.

 

Paczki drożdży gigantyczne. Dosyć krótki lag bez startera. Jeśli będzie ich dalsza opcja zakupu, na pewno będę z nich korzystał i próbował inne szczepy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maly update co do Imperial Yeast.

Przetestowalem od nich Barbarian Ale - dostalem swieze, krotko od daty produkcji, zadane bez startera wziely sie za robote  szybko.

Zrobilem na nich w sumie 3 IPA. Jestem z tych drozdzy malo zadowolony, aromat jak i smak mi nie odpowiadaja. Od siebie tego szczepu nie polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imperial chwali się 200 mld komórek na paczkę, więc teoretycznie, jeśli po drodze nic nie padło to nadaje się do bezpośredniego użycia do średnio mocnego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.