Jump to content
Sign in to follow this  
Matys94

Ziarna kakaowca w piwie

Recommended Posts

Hej, przymierzam się do Salted Caramel Chocolate Milk Stouta (od Hapless Ginger Brew) i muszę prosić was o pomoc.

W przepisie napisane jest aby 100g ziaren kakaowca moczyć w wódce przez 5/6 dni przed dodaniem na cichą i tu pojawiają się moje pytania:

1. Ziarna prażone czy nie?

2. Czy po takim macerowaniu dodaję  całość do piwa wraz z alkoholem (200ml)? Dużo aromatu przeniknie do alkoholu ale też i tłuszczu (chyba).

3. Polecilibyście użyć wódki jak w przepisie czy czegoś innego?

4. Czy 5g soli na 22L będzie wyczuwalne? (to już poza tematem :P)

Pozdrawiam :)

Edited by Matys94

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. jak sie maceruje, to sie daje z alko

3. możesz dać rum albo łychę równie dobrze, każde wniesie swoje posmaki.

4. 5g na 22l bedzie wyczuwalne, ale zupełnie w tle. Pamietaj, że piwo soli sie solą niejodowaną. Inaczej każdy łyk będzie jak wizyta u higienistki.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.