Jump to content
Sign in to follow this  
slotish

mech irlandzki - czy trzeba go rehydratować?

Recommended Posts

Witam

Ostatnio przeglądałem forum homebrewtalk pod kątem mchu irlandzkiego i zauważyłem, że spora część użytkowników dodawała mech do brzeczki bez uwadniania. Czy ktoś sprawdził na swoim piwie taki proceder? Zupełnie nie znam się na chemii i większości nauk ścisłych i nie mam pojęcia skąd zalecenie aby mech irlandzki moczyć w wodzie przed dodaniem do brzeczki, ale na pewno nie jest ono bezpodstawne... Jak więc robicie w swoim warzeniu? Czy jeśli zapomnę uwodnić ten dodatek to czy muszę zwiększyć jego ilość np. dwie łyżeczki zamiast jednej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja nigdy nie uwadniałem, wiec trudno mi powiedzieć czy to robi jakaś różnice. Moje piwa są klarowne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A to trzeba uwodnić? ;)

 

Ja sypałem bez.

też było takie moje pierwsze zdanie jak zobaczyłem, że trzeba uwadniać :) na instrukcji tego co miałem nie było nic o rehydracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie następnym razem spróbuję uwodnić. Nie wiem, czy wytrącenie dużo większej ilości białek było wynikiem użycia mchu, czy też intensywnego gotowania na taborecie gazowym. W każdym razie na gazówce, bez mchu było ich mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.