Jump to content
martens24

Piwo z purre z mango

Recommended Posts

Witam. Posiadam poniższe surowce:

5 kg Słód Pilzneński

2 kg Słód Pszeniczny

0.4 kg płatki Jęczmienne

0.4 kg płatki owsiane

0.5 kg laktozy

Chmiel equinox 50g - 12,8% alfakwasy

Chmiel Columbus 50 g - 14,5% alfakwasy

Drożdże US-05

4 puszki po 0.8 kg pulpy z mango

 

Chciałbym z powyższych surowców uwarzyć sensowne piwo z mango ok 15 stopni Plato. Moja prośba o doradzenie nt.: parametrów zacierania i chmielenia.

Czy to co mam mi wystarczy czy jednak muszę jeszcze coś dokupić?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może napisz coś więcej co chcesz osiągnąć, bo równie dobrze możesz to wszystko sypnąć.

 

15blg to płatki już bym sobie chyba odpuścił, bo bardzo wysoka pełnia z mango by mi się średnio łączyła, wolałbym iść bardziej w orzeźwiająca stronę. Ja bym w ogóle 12blg zrobił i wtedy ewentualnie dał nieco płatków, ale kwestia gustu. Także pilzneński + ewentualnie trochę pszenicy do porządanego ekstraktu i tyle. 

 

Podobnie laktoza. Chcesz słodsze to trochę sypnij. Ja bym odpuścił. 

 

Chmiel bym dał całość Equanota na koniec gotowania i Columbusa na 60min do porządanego poziomu IBU. Przy 15blg bym pewnie celował gdzieś w 30-40~.

 

Pulpy nigdy nie używałem, ale trochę czytałem bo się do tego przymierzam, i z tego co się zorientowałem 1.5-2kg powinno styknąć. Tylko najlepiej używać pulpy z samym mango, bez cukru i innych badziewi, a takiej w puszkach 0.8kg nie widziałem. No i licz się z tym, że użycie pulpy mango powoduje sporo strat piwa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakim celu chcesz dodać laktozy? Ma to być milkshake IPA? 

Generalnie do IPY nie dodawałem jeszcze mango, ale przy tej ilości bedzie raczej mocno dominujące. Przy kwasach dodatek mango potrafił wręcz mi skontrować trochę kwaśność, mimo odfermentowania cukru z owoców.

 

Więc podstawowe pytanie, co chcesz uzyskać? Normalną IPkę z wyczuwalnym mango? Czy może turbo mango milkshake IPA, bardziej w słodkawą stronę, z chmielami uzupełniającymi kompozycję?

Share this post


Link to post
Share on other sites

On wrzucił surowce jakimi dysponuje, a nie proponowaną recepturę ;) 

 

No i nigdzie nie jest powiedziane, że to ma być w ogóle jakakolwiek IPA. I przy takiej ilości chmelu nie będzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pulpa pójdzie w większej ilości to w sumie wsyp co chcesz byle w miarę jasne i zacieraj jak chcesz bo mango przykryje wszystko :)

 

A z konstruktywnych propozycji to  rób tego dużo na raz bo straty proporcjonalnie najłatwiej znieść i pulpę dodaj na koniec burzliwej a nie na cichą

Cold crash bardzo ograniczy straty ale z pięć litrów zostanie.

Staraj się jak najdłużej utrzymywać swój filtr powyżej resztek z pulpy bo z momencie jak go zanurzysz masz koniec przelewania

Jak dobrze byś tego nie filtrował to po cichej i tak będzie tego jeszcze sporo na dnie ale zlewając ostrożnie znad osadu dasz radę zrobić piwo bez gushingu

Laktozy bym jednak całkiem nie pomijał bo bez tego płeć piękna mówi że dobre by było tylko za kwaśne :D

Odmiana Alphonso jest słodsza i daje smak mocno dojrzałego/przejrzałego owocu, warto ograniczyć ilość laktozy bo będzie zamulać

Kesar jest dużo mniej intensywny i nie jest słodki w odbiorze

Edited by xcynix

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Oskaliber napisał:

On wrzucił surowce jakimi dysponuje, a nie proponowaną recepturę ;) 

 

No i nigdzie nie jest powiedziane, że to ma być w ogóle jakakolwiek IPA. I przy takiej ilości chmelu nie będzie. 

 

Tak, mój błąd. Jakoś mi się od razu IPA rzuciła ;d. 

 

To ja bym robił turbo milkshake mango, z chmieleniem troche na goryczke, a glownie hopstand i cicha.

 

 

A co do przelewania to polecam dodatkowo przez pończochę, wyłapuje drobinki. I aby tylko jej nie wyciskać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On wrzucił surowce jakimi dysponuje, a nie proponowaną recepturę  
 
No i nigdzie nie jest powiedziane, że to ma być w ogóle jakakolwiek IPA. I przy takiej ilości chmelu nie będzie. 

Zgadza się podałem co mam na stanie. Generalnie szedłbym w stronę orzeźwienia bez zbyt dużej słodyczy i bez dominacji mango. Przeciwko wyczuwalnej goryczce nic nie mam.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.