Jump to content
Sign in to follow this  
oli97

Wyeast #2206 - Bavarian Lager

Recommended Posts

Witam,

to ma byc moje pierwsze (po dwoch latach warzenia) piwo dolnej fermenacji. Klon Schlenkerla 20 litrowa warka ok. 13 Blg

Jestem jednak niepewny co do zadawania  tych drozdzy.

Musze koniecznie zrobic starter czy tez da rade bez ?

Jesli tak , to czy po napecznieniu opakowania w temp pokojowej, mam schlodzic ponownie drozdze do temperatury fermetacji brzeczki. (8 -10 c°)

i zadac do brzeczki schlodzonej do temperatury (7 - 9c°) ?

Albo schlodzic brzeczke do ok 17c° zadac drodze i nastepnie calosc schlodzic do (8 -10 c°)

Mam lodowke z kontrola temperatury.

 

dzieki i pozdrawiam

Marek

Edited by berlin9898

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz koniecznie robić starter. Najlepiej dwulitrowy na mieszadle, albo jeśli drożdże są stare to dwustopniowy. Starter kręcisz w temperaturze pokojowej. 

 

Jak już masz gotowy starter i brzeczkę, to brzeczkę schładzasz do tych 8-10C, starter też możesz stopniowo trochę ochłodzić i go wlewasz do brzeczki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.