Jump to content
DanielR7

Fermentacja Brew-kitu

Recommended Posts

Witam. 

Jestem dopiero początkującym Piwowarem i zgłębiam powoli tą sztukę. 

Jaki czas trwa fermentacja brzeczki z brewkitu, drożdże S-04 ?

Co mam zrobić kiedy Fermentacja Burzliwa się zakończy, czy jest sens przelania brzeczki do nowego fermentatora na cichą fermentacje czy lepiej zostawić w starym żeby piwko się sklarowało jeśli tak to na jaki czas jak to ma wyglądać ?

Pytam bo chciałbym uniknąć granatów.

 

Dzięki za odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-04 są dość szybkie, czasami po 4 dniach jest po robocie, ale niech Cię to nie zwiedzie. Po prostu, ustąpią oznaki fermentacji, blg zatrzyma się na konkretnym poziomie i przez kilka dni się nie zmieni, to znak, że drożdże skończyły. Oczywiście pod warunkiem, że fermentacja będzie przebiegać w prawidłowych warunkach. Jeśli nie zamierzasz chmielić na zimno + odzyskiwać drożdży, to jak najbardziej można pominąć przelewanie i po upewnieniu się, że burzliwej koniec, zrobić cold crash. Przynajmniej na 2-3 dni schłodzić do możliwie niskiej temperatury. Nie musi być koniecznie 0. Ja robiłem taki pseudo cold crash w ejlach przy ok. 8°C i też się klarowało, choć trochę dłużej. Ale najważniejsze, aby fermentacja była zakończona. Dla pewności po 3 dniach stałego blg daj mu jeszcze z tydzień i dopiero cold crash. Oczywiście cały czas zakładam, że to jakiś prosty brewkit w okolicach 12 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, DanielR7 napisał:

Witam. 

Jestem dopiero początkującym Piwowarem i zgłębiam powoli tą sztukę. 

Jaki czas trwa fermentacja brzeczki z brewkitu, drożdże S-04 ?

Co mam zrobić kiedy Fermentacja Burzliwa się zakończy, czy jest sens przelania brzeczki do nowego fermentatora na cichą fermentacje czy lepiej zostawić w starym żeby piwko się sklarowało jeśli tak to na jaki czas jak to ma wyglądać ?

Pytam bo chciałbym uniknąć granatów.

 

Dzięki za odpowiedź.

 

W jakiej temperaturze przeprowadzasz fermentację? S-04 są szybkie ale lubią powoli dojadać. Fermentuj 3 tygodnie jeśli utrzymujesz temp. w granicach 17C. Pod koniec, po dwóch tygodniach, możesz zwiększyć temp. do 20-21C na kilka dni po czym obniż maksymalnie na ostatnie 2 dni celem wyklarowania. Całą fermentację przeprowadź w jednym fermentorze. Co to za brewkit? 20 litrów? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko jest utrzymać temperaturę, temperatura w pomieszczeniu jest w granicach 19-24C. Brewkit 20L Finlandia Lager 1,5 kg. Drożdże zostały dodane o godzinie 14.30 w ten poniedziałek, około godziny 22 w ten sam dzień Fermentacja się rozpoczęła. A od wczoraj zaobserwowałem zmniejszenie częstotliwości wypuszczania gazu przez rurkę fermentacyjną czy to oznacza że fermentacja się kończy ? Na internecie wyczytałem że taka fermentacja trwa 4-7 dni i potem można przelewać czy to prawda ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wierz we wszystko co przeczytasz w internecie - Paolo Coelho.

 

Fermentacja się skończy wtedy, kiedy się skończy. S-04 większość cukrów przejadają dość szybko, ale bywa że długo dojadają resztki (nawet 3-4 tygodnie). Ponadto po zakończeniu fermentacji drożdże potrzebują kilku dni na posprzątanie po sobie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, kamilg20 napisał:

Przynajmniej na 2-3 dni schłodzić do możliwie niskiej temperatury. Nie musi być koniecznie 0. Ja robiłem taki pseudo cold crash w ejlach przy ok. 8°C i też się klarowało, choć trochę dłużej.

 

Czyli jak fermentacja burzliwa sie zakończy cały fermentator poddać schłodzeniu na około 3 dni w temperaturze około 0 C po to aby piwko się sklarowało. Czy można od razu przelać do butelek żeby się sklarowało ? Czy klarowanie jest w ogóle potrzebne i co daje ? Czy warto jest otworzyć fermentator i pomieszać w celu dodania powietrza dla drożdży ?

Jak mierząc poziom Blg czy wszystko musi być zdezynfekowane od bakteri nawet balingomierz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanim schłodzisz to przeprowadź cichą w tym samym wiadrze. Dalej się zgadza. Cały fermentor z młodym piwem do cold crashu. Klarowanie jest po to, żeby piwo było klarowne 😛 Mniejszy sens jest robić to w butelkach, bo m.in. chyba o to chodzi, żeby w butelce było mniej osadu. Nie. Klarowanie nie jest potrzebne. Wpływa głównie na efekt wizualny. Chcesz mieć bardziej mętne piwo lub Ci to nie przeszkadza - nie klarujesz. Chociaż po pewnym czasie i tak wyklaruje się w butelce, ale z grubym osadem na dnie. Także zrobisz jak uważasz. Absolutnie nie mieszaj fermentorem po fermentacji (napowietrzamy tylko przed rozpoczęciem fermentacji burzliwej). Drożdżom to niepotrzebne, a bakteriom pomoże. Wszystko co wkładasz do wystudzonej brzeczki nastawnej lub piwa musi być zdezynfekowane.

 

P.S. tylko nie nazywaj tego piwa lagerem, jak podano na puszcze 😉

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. 

Dzisiaj zrobiłem pomiar piwa i wskazało na 5 Blg, po otworzeniu było czuć lekko taki zapach bimbru ale po spróbowania smaku jest całkiem dobrze biorąc pod uwagę że piwko jeszcze fermentuje. 

 

Czy jest taka możliwość że drożdże mogą zacząć umierać i zepsuć smak piwka jeśli będzie stało za długo w fermentorze? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, DanielR7 napisał:

Witam. 

Dzisiaj zrobiłem pomiar piwa i wskazało na 5 Blg, po otworzeniu było czuć lekko taki zapach bimbru ale po spróbowania smaku jest całkiem dobrze biorąc pod uwagę że piwko jeszcze fermentuje. 

 

Czy jest taka możliwość że drożdże mogą zacząć umierać i zepsuć smak piwka jeśli będzie stało za długo w fermentorze?  

 

musiało by stać kilka miesięcy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, DanielR7 napisał:

Witam. 

Dzisiaj zrobiłem pomiar piwa i wskazało na 5 Blg, po otworzeniu było czuć lekko taki zapach bimbru ale po spróbowania smaku jest całkiem dobrze biorąc pod uwagę że piwko jeszcze fermentuje. 

 

Czy jest taka możliwość że drożdże mogą zacząć umierać i zepsuć smak piwka jeśli będzie stało za długo w fermentorze? 

 

Po kilku miesiącach możesz zacząć się nad tym zastanawiać ;)

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, DanielR7 napisał:

A jak to jest z tymi granatami co trzeba zrobić idealnie żeby butelki nie strzelał? 

Czy jest ryzyko że jak zrobię wszystko dobrze i tak może strzelić? 

 

Jeśli drożdże skończą fermentację i nie przesadzisz z ilością surowca do refermentacji, wszystko powinno być ok. Zawsze jest minimalne ryzyko infekcji w pojedynczej butelce albo uszkodzonej butelki, z drugiej strony w sklepowych też od czasu do czasu zdarzają się granaty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oblicz dobrze ilość surowca do refermentacji za pomocą dedykowanych kalkulatorów (dostępne w internecie); jeżeli będziesz robił syrop, to dobrze rozmieszaj go w piwie przed rozlewem. Jeśli syrop będzie zbyt gęsty i źle go rozmieszasz, to mogą powstać granaty z niektórych butelek. No i oczywiście wszystko co ma kontakt z piwem zdezynfekowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od wczoraj kiedy zmierzyłem poziom Blg nie widać jak ucieka gaz w rurce fermentacyjnej czy to dobrze ?

 

Czy dobrze wypełniłem dane w tabeli ? Ilość pakowanego piwa dałem 40 bo 40 browarów wyjdzie po 0,5L.  Czy poziom CO2 samemu się wybiera ?

Screenshot_4.png

Edited by DanielR7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz sobie poziom nagazowania zrobić jaki chcesz. Lepiej nie przekraczać 3,0 bo butelki jednorazowe niekoniecznie muszą wytrzymać wyższego ciśnienia. I tak nie robisz piwa stylowego więc obojętne jak nagazujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, DanielR7 napisał:

Od wczoraj kiedy zmierzyłem poziom Blg nie widać jak ucieka gaz w rurce fermentacyjnej czy to dobrze ?

 

Czy dobrze wypełniłem dane w tabeli ? Ilość pakowanego piwa dałem 40 bo 40 browarów wyjdzie po 0,5L.  Czy poziom CO2 samemu się wybiera ?

Screenshot_4.png

Z tego co piszesz to masz 20 litrów. Więc wpisujesz 20, a nie 40. I właśnie przez taką pomyłkę miałbyś granaty ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Formularz powinien być zrozumiały - wystarczy w nawiasie opisać, że ilość piwa podajemy w litrach, i wystarczy. Taki brak jednostki jest zwyczajnie niechlujny.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Muchor napisał:

Formularz powinien być zrozumiały - wystarczy w nawiasie opisać, że ilość piwa podajemy w litrach, i wystarczy. Taki brak jednostki jest zwyczajnie niechlujny.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka
 

 

Przecież w pierwszej komórce wybierasz jednostki miar...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację - oczywiście. Tylko doświadczenie pokazuje, że warto takie rzeczy powtarzać na każdej stronie. Wyobraź sobie, że wypełniasz formularz, i w trakcie coś cię rozprasza - to wtedy na kolejnej stronie możesz już nie pamiętać co wybrałeś kwadrans temu. A to przecież w sumie niewiele kosztuje.




Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...