Jacho 0 Posted May 14, 2019 Robię Brut IPA, z dodatkiem glukoamylazy do fermentora. Gestosc poczatkowa 11,5. Drożdze rehydratyzowane w wodzie ok 30 stopni C. Dodane do brzeczki w temp. 16 stopni, napowietrzonej mechanicznie zdezynfekowaną lagą. Pierwszy tydzień temperatura stopniowo podnoszona do 19, a od około 10 dnia - 20 stopni. Drożdze pracują już 2 tygodnie, utrzymuje się trwała, gęsta piana drożdżowa na powierzchni, tak jak normalnie w pierwszych dniach burzliwej. BLG spadło do ok 2. Intensywny zapach drożdzy. Normalnie po takim czasie w mocniejszych piwach cukry były już przerobione a drożdze opadły i zlewałem na cichą. Zastanawia mnie, co może być przyczyną wolniejszej pracy: niska temperatura, dodatek amylazy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted May 14, 2019 Drożdże US-05? Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 30 Posted May 15, 2019 Na jakim etapie dodałeś glukoamylazę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacho 0 Posted May 15, 2019 Drożdze US05, glukoamylaza dodana równocześnie z drożdzami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 30 Posted May 15, 2019 16 minut temu, Jacho napisał: Drożdze US05, glukoamylaza dodana równocześnie z drożdzami. Zasadniczo powinieneś dodać ją w momencie gdy fermentacja zwolni tj. gdy brzeczka będzie miała poniżej koło 4 blg, na start te drożdże dostały praktycznie same cukry proste do przerobienia. Podnieś jeszcze temperaturę i czekaj. Tak z ciekawości ile dałeś tej glukoamylazy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacho 0 Posted May 15, 2019 Zasugerowałem się tekstem na jakimś anglojęzycznym portalu, by dodać na starcie. Dodałem ok 4-5ml na brzeczkę o objętości 19l. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted May 15, 2019 US-05 mają też tendencję do zostawiania czapy drożdżowej na powierzchni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacho 0 Posted May 15, 2019 Fermentuje bardzo powoli, ale poziom cukru spada. Dzisiejszy pomiar refraktometrem wykazuje ok 4 BRIX. Staram się podnieść temperaturę do ok. 21 stopni, max 22 i będę obserwował co dalej. Dzięki za podpowiedzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 30 Posted May 15, 2019 18 minut temu, Jacho napisał: Fermentuje bardzo powoli, ale poziom cukru spada. Dzisiejszy pomiar refraktometrem wykazuje ok 4 BRIX. Staram się podnieść temperaturę do ok. 21 stopni, max 22 i będę obserwował co dalej. Dzięki za podpowiedzi. A skorygowałeś ten wynik kalkulatorem? Kalkulator z brewnness mi pokazuje końcowe blg 0,0 Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted May 15, 2019 (edited) Tak w ogóle, jak masz jakiekolwiek wątpliwości czy fermentacja się skończyła, to lepiej tydzień dłużej potrzymać, niż butelkować niedofermentowane. Edited May 15, 2019 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites
MistrzSuspensu 92 1 Items Posted May 15, 2019 Zdarzyło mi się robić Brut IPA kilka razy. Daję 1mL na 1kg słodu na start fermentacji. Dla pewności trzymam 3 tygodnie i jak dotąd zero problemów z przegazowywaniem. Fermentacja w przedziale w temp. otoczenia 15°C-17°C. Raz robiłem na US-05, ale niestety wtedy dodawałem glukoamylazę do zacierania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacho 0 Posted May 20, 2019 Potrzymałem 17 dni na burzliwej, ładnie zeszło do 0 BLG. Przelałem na cichą z chmieleniem na zimno 3 dni oraz 2 dni na cold crash (+2 C) w celu wyklarowania. W środę planuję rozlew. Rozumiem, że dodatek glukozy normalnie - zgodnie z wskazaniami kalkulatora? Wychodzi mi 180 g glukozy na 19 litrów pakowanego piwa, przy temp. 21 stopni. Planuję ok. 3 vol CO2. Nie za dużo Waszym zdaniem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 30 Posted May 20, 2019 2 minuty temu, Jacho napisał: Potrzymałem 17 dni na burzliwej, ładnie zeszło do 0 BLG. Przelałem na cichą z chmieleniem na zimno 3 dni oraz 2 dni na cold crash (+2 C) w celu wyklarowania. W środę planuję rozlew. Rozumiem, że dodatek glukozy normalnie - zgodnie z wskazaniami kalkulatora? Wychodzi mi 180 g glukozy na 19 litrów pakowanego piwa, przy temp. 21 stopni. Planuję ok. 3 vol CO2. Nie za dużo Waszym zdaniem? Będzie git, swojego zrobiłem 2,8 vol i mocne nagazowanie bardzo fajnie gra w tym stylu. Quote Share this post Link to post Share on other sites