Jump to content
Gruby.

Dorzucanie na cichą owoców

Recommended Posts

Witam, właśnie rozlalem mgliste @anteks które stało 2 tyg na cichej, ale zostawilem sobie 4l i wrzuciłem do 2L pół pomarańczy oraz skórkę - nie wiem nawet czy to nie za dużo - ale trzeba jakoś eksperymentować, a do drugiego baniaka  galantą łyżkę miodu (czytałem że lepiej aromat bo drożdże go zezra, ale to następnym razem jak kupie :))

 

Moje pytanie brzmi na jak dlugo zostawić to? Żeby się nie popsuło i znowu miało jakiś smak?

 

Burzliwa 2 tyg, cicha 2tyg za nim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja tak z głupia frant, jako początkujący - a jak dezynfekujesz te owoce aby nie było infekcji? Bo nawet jak oblejesz je Oxi czy nawet Ace, to i tak one mają sporą florę i faunę w środku. Czy to może nie szkodzi piwu?

 

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalnie owoce najlepiej potrzymać ze 2-3 tygodnie, ale przy tych ilościach co wrzuciłeś to dużo tam do przefermentowania nie ma.

 

5 godzin temu, Muchor napisał:

A ja tak z głupia frant, jako początkujący - a jak dezynfekujesz te owoce aby nie było infekcji? Bo nawet jak oblejesz je Oxi czy nawet Ace, to i tak one mają sporą florę i faunę w środku. Czy to może nie szkodzi piwu?

 

Ta fauna jest przeważnie neutralna smakowo i nic złego się nie dzieje. Choć jakieś tam małe ryzyko zawsze jest. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam miąższ to w zasadzie tylko kwestia cukru do przerobienia, inna kwestia to skórki które po jakimś czasie mogą oddać mydlane posmaki, ja przegiąłem z grejpfrutem, tydzień wystarczył i było fatalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 14.05.2019 o 17:01, Muchor napisał:

A ja tak z głupia frant, jako początkujący - a jak dezynfekujesz te owoce aby nie było infekcji? Bo nawet jak oblejesz je Oxi czy nawet Ace, to i tak one mają sporą florę i faunę w środku. Czy to może nie szkodzi piwu?

 

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Umyłem po prostu, przy ilościach 2L jeśli mi coś poszłoby nie tak nie miałym żalu i tak.

 

W dniu 15.05.2019 o 08:17, majlosz napisał:

Sam miąższ to w zasadzie tylko kwestia cukru do przerobienia, inna kwestia to skórki które po jakimś czasie mogą oddać mydlane posmaki, ja przegiąłem z grejpfrutem, tydzień wystarczył i było fatalnie.

Potrzymam do niedzieli w takim razie, lepiej żeby nie załapało wcale smaku niż nie mieć wcale frajdy że nie wyszło.

W dniu 14.05.2019 o 22:50, Oskaliber napisał:

Normalnie owoce najlepiej potrzymać ze 2-3 tygodnie, ale przy tych ilościach co wrzuciłeś to dużo tam do przefermentowania nie ma.

Nie chciałem przeginać, spontaniczny ruch nawet nie czytałem wcześniej nic o tym, wczoraj czytałem dopiero o ilościach 2-3kg na 20L to i tak jest około 100-150g na litr, w moim przypadku 50g wiec troszkę zaniżyłem.

 

Ok, dzięki Panowie wiem przynajmniej na czym stoję. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.