Jump to content
Sign in to follow this  
nehoshi

Grodziskie - jak zacierać?

Recommended Posts

Witam!

 

Z zestawu CP kupiłem piwko Grodziskie 8°Blg (1.25kg słodu pszenicznego + 1.25kg słodu wędzonego). Według instrukcji zacierać należy infuzyjnie dwutemperaturowo (lecz nie podano temperatur) lub coś co nazwano infuzyjnie zstępująco z 69°C przez 90 minut do nie mniej niż 60°C.

 

Jak lepiej? Czy zacierać 45 minut w 61°C i 45 minut w 69°C ? Czy może podgrzać do tych 69°C i zostawić na 90 minut by spadło do 60°C ?

 

Pozdrawiam,

Nehoshi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam jakoś doświadczony nie jestem, ale zaczynać należy od niższych temperatur, a dopiero później podgrzewać do wyższych. A w tym przypadku jakie temperatury mają być to Ci pewnie bardziej doświadczeni powiedzą. Pozdrawiam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od tego gatunku piwa specem jest Anteks. Poczytaj zatem jego zapiski browarniane i może coś wymyślisz. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

w moim przypadku nadspodziewanie dobrze

można się posiłkować "dziurawieniem złoża" cienkim prętem jeśli idzie słabo

Share this post


Link to post
Share on other sites

może spróbuję... zmieniłem technologię i taką tradycyjną filtrację robię dopiero od 4 warek, i raz miałem 7 kg słodów w tym 0,6 kg niesłodowanej pszenicy i na oplocie 25 cm nie było problemów...

Zaopatrzę się w pszenice, ale na razie zrobię chyba z jęczmiennym bo mam 1 kg własnoręcznie wędzonego słodu, ale nie wiem czy dam cały bo ma baardzo intensywny aromat. Zjadłem kilka ziaren i już było mi niedobrze od wędzonki. Co prawda przy gotowaniu to trochę znika, ale nie chce zrobić jakiegoś zajzajeru nie do wypicia bo mam czegoś takiego skrzynkę i od dłuższego czasu nie mogę jej rozpić...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ześrutowane słody zmieszaj z5l wody o temp ok 40c

i trzymać w temp 37c przez 30min

dodaj 2l wody podgrzej do 50c i trzymaj 20min

dodaj 3l wody podgrzej do 70c i trzymaj 30min

dolej 2l wody podgrzej do 75c i trzymaj przez 30min

wysładzaj woda o temp 72c

bardzo dobre piwo które zacząłem powtarzać polecam na lato

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co prawda przy gotowaniu to trochę znika, ale nie chce zrobić jakiegoś zajzajeru nie do wypicia bo mam czegoś takiego skrzynkę i od dłuższego czasu nie mogę jej rozpić...

Przywoź wszystko do Żywca, zabierzemy hurtowo. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co prawda przy gotowaniu to trochę znika, ale nie chce zrobić jakiegoś zajzajeru nie do wypicia bo mam czegoś takiego skrzynkę i od dłuższego czasu nie mogę jej rozpić...

W Żywcu po przejściu tej alei pod namiotem, każdemu Twoje piwka z tej skrzyneczki będą tak smakować że się nie opędzisz :) tak że śmiało, nie miej skrupułów, zabieraj :);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

chodzi o to że strasznie mi skwaśniał. Piłem go wczoraj no i jestem w stanie wypić butelkę... przez pół wieczoru. Najgorsze że popłuczyny po porterze które sobie parę godzin czekały na chmielenie też skwaśniały i mam tego 2 skrzynki. Na szczęście moja druga połówka lubi kwaśne i sukcesywnie pomaga mi to rozpijać. A z żywcem jeszcze nie wiem jak będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.