Jump to content
Pawcio1314

Piwo ma posmak drożdży

Recommended Posts

Witam wszystkich. Szukam podpowiedzi co mogę robić źle , ponieważ piwo po całym procesie ma posmak drożdży. Kolor i nagazowanie są ok. Robię wszystko wg zaleceń producenta. Piwo fermentuje około tygodnia . Po rozlaniu do butelek stoi ponad miesiąc .

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Pawcio1314 napisał:

Robię wszystko wg zaleceń producenta. Piwo fermentuje około tygodnia . Po rozlaniu do butelek stoi ponad miesiąc .

Nie wiadomo co i jak robisz ale nie ma bata, w tydzień nie da rady.

Poczytaj Wiki zanim weźmiesz się za następne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 - 14 dni fermentacji burzliwej, 7 dni cichej, miesiąc w butelkach i powinno być OK (zakładając zwykłe piwo ok. 12 - 15 BLG). Oczywiście pilnujemy temperatury fermentacji, aby utrzymywała się w połowie zaleconego przez producenta zakresu temperatur (fermentujące piwo wydziela ciepło, więc jest cieplejsze niż otoczenie).

Na wszystkich etapach ostrożnie, aby jak najmniej osadu drożdżowego dostało się do butelek - lepiej stracić 0,5 litra piwa przy przelewaniu na cichą, niż mieć całą warkę mułu drożdżowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Pawcio1314 napisał:

Robię wszystko wg zaleceń producenta.

 I to jest podstawowy błąd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.