Jump to content
garot

Dziwna praca drożdży US-05?

Recommended Posts

Witam,

 

Wczoraj uwarzyłem piwo z dodatkiem miodu gryczanego 1,5 kg. Warka wyszła 23 l, 15 BLG (mierzone nie schłodzone, nie wiem ile może mieć po skalowaniu). 

Dodałem 2 paczki drożdży US-05 zrechydrowane, ładnie wyglądały i już po 30 min. zaczęła rurka bulgotać. Po około 2-3 h zauważyłem bardzo duży osad biały na dnie fermentora na około 4cm oraz zaprzestało bulgotać.

 

Pomyślałem że to mąka bo słód był drobno ześrutowany niekiedy i było jej sporo podczas wysładzania.

teraz po nocy zauważyłem że jakby ta biała warstwa z dna zaczyna się unosić i na dnie nie jest równo zbita tylko taka poszarpana jakby oderwane kawałki poszły do góry i widzę biała linię na górze brzeczki, powierzchni ( z boku fermentora, nie zaglądam do środka).

Czym to jest spowodowane że z dna kawałki poszły do góry? temperaturę zadania drożdży to 21 stopni, teraz mam 18 stopni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, garot napisał:

i już po 30 min. zaczęła rurka bulgotać

to nie od fermentacji

1 godzinę temu, garot napisał:

warstwa z dna zaczyna się unosić i na dnie nie jest równo zbita tylko taka poszarpana jakby oderwane kawałki poszły do góry i widzę biała linię na górze brzeczki

a to moim zdaniem opis startu fermentacji

Edited by Mibor

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Mibor napisał:

to nie od fermentacji

a to moim zdaniem opis startu fermentacji

Dzięki za odpowiedź, nie zauważyłem albo mi umknęło przy poprzednich warkach że od dna mogą się resztki unosić.

 

Okazało się że przykrywka była niedomknięta, teraz bulgocze jak szalone i biała czapa coraz grubsza na powierzchni się robi.

 

2 godziny temu, INTseed napisał:

Ile kg dałeś słodów?

Zasyp 7 kg + 1,5 kg miodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, anteks napisał:

po 30min od zadanie drożdzy 15blg zaczęło fermentować?

 

Tak mi się wydaje bo rurka bulgotała.

 

13 minut temu, INTseed napisał:

Coś ci się rąbneło z tym 15blg. Chyba że miodu nie liczyłeś jeszcze.

Mierzone było gorącą brzeczką a balingomierz na 16 stopni zeskalowany, nie przeliczałem temperatury. Ile według ciebie powinno być? Ja chciałem więcej uzyskać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, anteks napisał:

zależy od wydajności. Ale 22blg to spoko bym wyciągnął

Czyli muszę się sporo jeszcze nauczyć i podszkolić w wysładzaniu :)

 

Ja wysładzałem na raty jakby co i może tu leży przyczyna niskiego blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, garot napisał:

Czyli muszę się sporo jeszcze nauczyć i podszkolić w wysładzaniu :)

 

Ja wysładzałem na raty jakby co i może tu leży przyczyna niskiego blg.

I mierzyć w temp 20'C

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.05.2019 o 21:26, anteks napisał:

I mierzyć w temp 20'C

Dzięki, postaram się bardziej. Może zainwestuje w refraktometr bo przynajmniej można ciepłe mierzyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, garot napisał:

Dzięki, postaram się bardziej. Może zainwestuje w refraktometr bo przynajmniej można ciepłe mierzyć?

Refraktometr to dobra inwestycja, ale gorącej brzeczki też dobrze nie zmierzysz. Natomiast potrzebujesz mniejszej próbki, która można zdecydowanie szybciej schłodzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, punix napisał:

Refraktometr to dobra inwestycja, ale gorącej brzeczki też dobrze nie zmierzysz. Natomiast potrzebujesz mniejszej próbki, która można zdecydowanie szybciej schłodzić.

Dlaczego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, anteks napisał:

Dlaczego?

 

Hmm, być może są jakieś profesjonalne, które to potrafią, ale te chińskie, których pewnie jakieś 90% z tego forum używa mierzą poprawnie w 20°C+/-10°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, punix napisał:

 

Hmm, być może są jakieś profesjonalne, które to potrafią, ale te chińskie, których pewnie jakieś 90% z tego forum używa mierzą poprawnie w 20°C+/-10°C.

Ile stygnie kropla brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, anteks napisał:

Ile stygnie kropla brzeczki?

 

Dokładnie to napisałem w pierwszym poście - gorącej nie zmierzy dobrze, ale potrzeba mniejszej próbki, która stygnie szybko 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, pewnie za jakiś czas zainwestuje w to cudo, tym bardziej że małą ilość do mierzenia potrzeba.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 14.05.2019 o 10:26, INTseed napisał:

Przekłamuje w cieple.

Nie przekłamują, tylko jak dajesz bardzo gorącą brzeczkę to przy kontakcie z refraktometrem część wody natychmiast paruje zawyżając pomiar. Jak już jest mokry to trzeba go jeszcze solidnie ponownie pokropić brzeczką, żeby się wyrównało i pokazuje prawidłowo. Max co mi przekłamał w porównaniu do wystudzenia to może z 0.5blg, a zdarza mi się mierzyć wrzątek. Przynajmniej mój się tak zachowuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.05.2019 o 14:11, garot napisał:

zauważyłem bardzo duży osad biały na dnie fermentora na około 4cm

Miód to nie tylko cukry ale także woski, pyłki i inne substancje stałe. Dodaj to tego mąkę ze słodu, która nie została odfiltrowana oraz część drożdży zawieszonych w dolnej granicy fermentora i możesz to ocenić jako całkiem spory osad.

 

Tym, że drobiny zostały poderwane do góry nie przejmowałbym się. Obstawiam, że dwutlenek węgla je poderwał. Poczekałbym spokojnie na zakończenie fermentacji oraz dał trochę czasu na sklarowanie się piwa. Bardzo możliwe, że zobaczysz całkiem spory osad przy zlewaniu. Gdy robiłem piwo z dodatkiem miodu wielokwiatowego (nie polecam) miałem właśnie sporo białego osadu, z tym, że ja zaobserwowałem osad po zakończeniu fermentacji (nie było mnie w domu, więc nie wiem kiedy dokładnie się wytrącił). Piwo wyszło klarowne, drożdże - nie pamiętam S-04 albo US-05

Edited by lixe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cały osad dawno już oderwał się do góry i teraz jest go bardzo mało, ale cały czas jest mocno gęsta piana na kilka cm na samej górze na całej powierzchni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli fermentacja w toku. Poczekaj na jej koniec i daj jeszcze trochę czasu na sklarowanie. Po zakończeniu fermentacji burzliwej możesz rozważyć przelanie na cichą.

Edited by lixe

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, lixe napisał:

Czyli fermentacja w toku. Poczekaj na jej koniec i daj jeszcze trochę czasu na sklarowanie. Po zakończeniu fermentacji burzliwej możesz rozważyć przelanie na cichą.

 

Ok dzięki, na cicha na pewno będę przelewał bo chcę dochmielić cintrą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.05.2019 o 18:09, garot napisał:

Dzięki za odpowiedź, nie zauważyłem albo mi umknęło przy poprzednich warkach że od dna mogą się resztki unosić.

Wiem, że już dawno po fakcie, ale chciałem napisać, że przez wiadro tego tak nie widać jak w balonie szklanym. Podczas fermentacji burzliwej wszystko w środku aż wrze jak podczas warzenia przez co całość nastawu się miesza. Fajny widok :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiem, że już dawno po fakcie, ale chciałem napisać, że przez wiadro tego tak nie widać jak w balonie szklanym. Podczas fermentacji burzliwej wszystko w środku aż wrze jak podczas warzenia przez co całość nastawu się miesza. Fajny widok
Co nie widać :)


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.