Jump to content
Sign in to follow this  
scooby_brew

Citra - nowy chmiel z USA

Recommended Posts

Wiem, że ten chmiel narazie nie jest dostępny w Polsce, ale napewno już niedługo będzie a tymczasem może ktoś się na niego natknie podróżując. Jest to naprawdę wyjątkowy chmiel. Nie mówię ?wspaniały? ale ?wyjątkowy? dlatego że każdy będzie miał inną opinię na ten temat.

 

 

 

Chmiel Citra jest nową odmianą chmielu używaną w browarnictwie komercyjnym od 2008 i udostępnioną dla piwowarów domowych od końca roku 2009. Citra ma aż ~11 IBUs, i niesamowicie silny zapach i smak brzoskwini, lub męczennicy jadalnej (passion fruit). Inni mówią też że smakuje jak papaja, mango, grejpfrut, cytryna, lime itp.

 

Pochodzi z USA, jest to mieszanka chmieli Hallertauer Mittelfrüh, U.S. Tettnanger i innych chmieli. W/g mnie jest to chmiel wyjątkowo pasujący do styli typu amerykańskie IPAs, APAs itd.

 

Pierwszym browarem ?komercyjnym?, który wyprodukował piwo z Citrą był Sierra Nevada. IPA z Sierra Nevada o nazwie ?Torpedo? ukazało się w 2008. Chmiel citra użyto w tym piwie w chmieleniu suchym (dry hopping). Jest to dobre piwo, mocne, słodowe i chmielowe, ale nie gorzkie. Posmaki słodowo-karamelowe i lekko owocowe.

beer398.jpg

 

Ja Citrę używam od zeszłej zimy, narazie jako końcowy? dodatek chmielowy do niektórych APAs i IPAs. Pomimo wysokich IBUs, narazie nie używałem citry jako chmielu goryczkowego, bo jak dotąt zdania są podzielone co do smaku citry w ?goryczce?. Niektórzy twierdzą, że jako chmiel goryczkowy Citra dodaje smaku hmmm... psich sików. :D Z drógiej strony inni, którzy zrobili APA albo IPA z 100% citry mówią, że to jedno z najlepszych piw jakie uwarzyli. Niestety na razie nie miałem szansy ich posmakować.

 

 

W jaki sposób Citra wpłynęła na smak w moich piwach: mała ilość Citry, 28 g. (1 oz.) na 5 min w moim APA lub IPA zmieniła zapach z kwiatowo-pomarańczowy na brzoskwiniowy, a smak z jabłkowo-pomarańczowo-gruszkowy na grejpfrutowy: http://www.piwo.org/forum/t2949-Scooby-warzy--felieton-fotograficzny-D.html . Niewielka ilość tego chmielu zmienia smak piwa dosyć radykalnie (chociasz piwo jest nadal bardzo dobre), dlatego narazie powstrzymuje się z użyciem większej ilości tego chmielu w jednej warce.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj użyłem ten chmiel jako goryczę do piwa świątecznego. Dodałem też na koniec chmielenia. O efecie napiszę za jakieś 10-12 dni jak skończy się burzliwa. Na razie mogę tylko opisać aromat po chmieleniu : doobrze wyczuwalny zapach cytrusów i w tle brzoskwinia.

Myślę że w połączeniu z przyprawami , miodem i mocą piwa ( 24 blg ) wyjdzie z tego ciekawe piwo.

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiem, że ten chmiel narazie nie jest dostępny w Polsce, ale napewno już niedługo będzie a tymczasem może ktoś się na niego natknie podróżując. Jest to naprawdę wyjątkowy chmiel. Nie mówię ?wspaniały? ale ?wyjątkowy? dlatego że każdy będzie miał inną opinię na ten temat.

 

 

 

Chmiel Citra jest nową odmianą chmielu używaną w browarnictwie komercyjnym od 2008 i udostępnioną dla piwowarów domowych od końca roku 2009. Citra ma aż ~11 IBUs, i niesamowicie silny zapach i smak brzoskwini, lub męczennicy jadalnej (passion fruit). Inni mówią też że smakuje jak papaja, mango, grejpfrut, cytryna, lime itp.

 

Pochodzi z USA, jest to mieszanka chmieli Hallertauer Mittelfrüh, U.S. Tettnanger i innych chmieli. W/g mnie jest to chmiel wyjątkowo pasujący do styli typu amerykańskie IPAs, APAs itd.

 

Pierwszym browarem ?komercyjnym?, który wyprodukował piwo z Citrą był Sierra Nevada. IPA z Sierra Nevada o nazwie ?Torpedo? ukazało się w 2008. Chmiel citra użyto w tym piwie w chmieleniu suchym (dry hopping). Jest to dobre piwo, mocne, słodowe i chmielowe, ale nie gorzkie. Posmaki słodowo-karamelowe i lekko owocowe.

http://img.photobucket.com/albums/v320/DmanGTR/Beers/beer398.jpg

 

Ja Citrę używam od zeszłej zimy, narazie jako końcowy? dodatek chmielowy do niektórych APAs i IPAs. Pomimo wysokich IBUs, narazie nie używałem citry jako chmielu goryczkowego, bo jak dotąt zdania są podzielone co do smaku citry w ?goryczce?. Niektórzy twierdzą, że jako chmiel goryczkowy Citra dodaje smaku hmmm... psich sików. :) Z drógiej strony inni, którzy zrobili APA albo IPA z 100% citry mówią, że to jedno z najlepszych piw jakie uwarzyli. Niestety na razie nie miałem szansy ich posmakować.

 

 

W jaki sposób Citra wpłynęła na smak w moich piwach: mała ilość Citry, 28 g. (1 oz.) na 5 min w moim APA lub IPA zmieniła zapach z kwiatowo-pomarańczowy na brzoskwiniowy, a smak z jabłkowo-pomarańczowo-gruszkowy na grejpfrutowy: http://www.piwo.org/forum/t2949-Scooby-warzy--felieton-fotograficzny-D.html . Niewielka ilość tego chmielu zmienia smak piwa dosyć radykalnie (chociasz piwo jest nadal bardzo dobre), dlatego narazie powstrzymuje się z użyciem większej ilości tego chmielu w jednej warce.

Właśnie stoi na cichej IPA z dodatkiem 30 g. CITRA... sam jestem ciekaw efektu, na razie - dziwnie...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

{~bubuś} zrób Edit i ujdzie w tłumie.

 

Co co Citry to z pewnością spróbuję użyc, ale smak brzoskwini pewnie jest umowny.

Brzoskwinie lubię, ale sok z brzoskwiń czy aromat soków z brzoskwiń uważam za odrażający (pewnie przez przemysłową chemię)

Tak czy siak chmiel warty eksperymentu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zrobiłem 1 pomiar. Piwko po 5 dniach zeszło z 24 blg do 10 blg. Co do smaku to brzoskwini za bardzo nie wyczuwam , bardziej cytrusy. Za to w aromacie jest lekka nuta.

{~bubuś} zrób Edit i ujdzie w tłumie.

 

Co co Citry to z pewnością spróbuję użyc, ale smak brzoskwini pewnie jest umowny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre pytanie. Ale wydaje mi się że nie, bo ten chmiel został stworzony przez 2 prywatne browary, więc oni pewnie będą chcieli mieć do tego chmielu wyłączne prawa. Ja byłem nawet zaskoczony, że te browary udostępniły ten chmiel na sprzedaż dla browarów domowych.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doczytałem własnie że Citra odpowiada za smak/zapach piwa Widmer Brothers X-114 IPA, które było najlepszym A(I)PA jakie upolowałem w lipcu podczas delegacji w Dallas. A próbowałem m.in. New Belgium Ranger, Dogfish Head 60 m., Sierra Nevada Pale Ale (nie trafiłem na Torpedo) i pare innych których nie pamiętam. X-114 było najbardziej cytrusowe/owocowe z umiarkowaną goryczką, przeciwieństwo Ranger'a gdzie dominuje gorzki Chinook (tak jak w moim pierwszym/jedynym APA).

 

Na forach pisze też że Widmerowie używają "alchemy" na goryczkę - czy chodzi o mieszanke chmieli, chemie czy to nazwa gatunku chmielu? Bo Citra jak piszecie na goryczke słabo się nadaje i zastanawiam się czy po prostu nie możnaby użyć Marynki/Magnum + Citra żeby uzyskać ten efekt w naszych warunkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

Na forach pisze też że Widmerowie używają "alchemy" na goryczkę - czy chodzi o mieszanke chmieli, chemie czy to nazwa gatunku chmielu? ...

Właśnie na forach o których piszesz znalazłem coś takiego

http://www.brews-bros.com/index.php/topic/18764-alchemy-hops/page__view__findpost__p__304538

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

Na forach pisze też że Widmerowie używają "alchemy" na goryczkę - czy chodzi o mieszanke chmieli' date=' chemie czy to nazwa gatunku chmielu? ...[/quote']

Właśnie na forach o których piszesz znalazłem coś takiego

http://www.brews-bros.com/index.php/topic/18764-alchemy-hops/page__view__findpost__p__304538

"Currently the blend is combination of Warrior and Millennium"

 

"sounds like Magnum might be a reasonable sub" - czyli moja pierwsza myśl czego użyć była całkiem do rzeczy.

 

Dzieki - w takim razie następne APA będzie chmielone Magnum i Citra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yapko strona Widmer Brothers podaje zasyp, IBU i Plato do tego piwa. http://widmerbrothers.com/beer/#rotator-ipa

Zasyp jest prawie identyczny jak do mojego Drunken Jedi IPA. Myślę, że aby zastąpić crystal 30L możesz użyć mieszanki 1/2 CaraHell, 1/2 CaraRed. Goryczki jest naprawdę mało jak na IPA, tylko 50 IBU.

BTW, już uwarzyłem IPA ze 100% Citry (zasyp Dunken Jedi) i było naprawdę świetne. Jak to piwo uwarzysz, to napisz tu jak ci to wyszło.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yapko strona Widmer Brothers podaje zasyp, IBU i Plato do tego piwa. http://widmerbrothers.com/beer/#rotator-ipa

Zasyp jest prawie identyczny jak do mojego Drunken Jedi IPA. Myślę, że aby zastąpić crystal 30L możesz użyć mieszanki 1/2 CaraHell, 1/2 CaraRed. Goryczki jest naprawdę mało jak na IPA, tylko 50 IBU.

BTW, już uwarzyłem IPA ze 100% Citry (zasyp Dunken Jedi) i było naprawdę świetne. Jak to piwo uwarzysz, to napisz tu jak ci to wyszło.

Dzięki, googlałem "Widmer X-114 clone" a nie przyszło mi do głowy zajrzeć do źrodła ;) Na razie planuje Bittera ale zamówię w BA Citre i jesienią będę próbował uwarzyć klon X-114 oraz jakąś mieszanke z Amarillo (coś jak PINTA która też ma fajne chmielenie).

 

Napisze jakie rezultaty ale to dopiero za dwa miesiące albo później...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tydzień temu zabutelkowałem IRA, do którego eksperementalnie dodałem citrę. Warka 30l, 40g na ostatnie 10'. Jak na razie bez rewelacji. Lub inaczej - szykuje się najgorsze piwo, jakie uwarzyłem. Może jednak przyczyną jest inny błąd lub po czasie piwo się wyprostuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uwarzone :( za 3-4 tygodnie będą efekty. http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=124191#p124191

Dziśiaj spróbowałem nagazowanego (butelkowane w niedzielę) i jest rewelacyjne, goryczka łagodna ale wyraźna na początku, później aromaty i smaki "citrowe" buzują i dominują, o dziwo jest lepsze niż przy butelkowaniu kiedy aromat był słaby i bałem się że po czasie będzie gorzej. Polecam Magnum + Citra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie. W CP jest teraz promocja na chmiel Citra i w zależności od zbioru cena kształtuje się następująco:

 

Citra 2011 - 50 g granulat 8,12zł

Citra 2010 - 50 g granulat 5,34zł

 

Czy różnica w jakości końcowego będzie mocno wyczuwalna czy przy tak wielu czynnikach jakie decydują o efekcie naszego domowego piwa, ten jest jednym z mniej ważnych i piwo na chemielu z tamtego roku nie będzie wcale gorsze? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam pytanie. W CP jest teraz promocja na chmiel Citra i w zależności od zbioru cena kształtuje się następująco:

 

Citra 2011 - 50 g granulat 8,12zł

Citra 2010 - 50 g granulat 5,34zł

 

Czy różnica w jakości końcowego będzie mocno wyczuwalna czy przy tak wielu czynnikach jakie decydują o efekcie naszego domowego piwa, ten jest jednym z mniej ważnych i piwo na chemielu z tamtego roku nie będzie wcale gorsze? :)

Inny poziom goryczki, z 2010 może też mieć słabszy aromat zależnie od przechowywania. Jest nowy zbiór, to sklepy chcą wyprzedać zapasy z tamtego roku, dlatego obniżają ceny.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy różnica w jakości końcowego będzie mocno wyczuwalna czy przy tak wielu czynnikach jakie decydują o efekcie naszego domowego piwa, ten jest jednym z mniej ważnych i piwo na chemielu z tamtego roku nie będzie wcale gorsze? ;)

Pewnie planujesz zrobić z tą citrą jakiegoś amerykańca (APA, AIPA itd.) a tam ten właśnie czynnik (chmiel) jest bardzo ważny, jeżeli nie najważniejszy. Zwłaszcza ten na aromat i do chmielenia na zimno, a pewnie właśnie do tego chcesz go użyć. Ja przy takiej różnicy w cenie brałbym świeższy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy różnica w jakości końcowego będzie mocno wyczuwalna czy przy tak wielu czynnikach jakie decydują o efekcie naszego domowego piwa' date=' ten jest jednym z mniej ważnych i piwo na chemielu z tamtego roku nie będzie wcale gorsze? ;)[/quote']

Pewnie planujesz zrobić z tą citrą jakiegoś amerykańca (APA, AIPA itd.) a tam ten właśnie czynnik (chmiel) jest bardzo ważny, jeżeli nie najważniejszy. Zwłaszcza ten na aromat i do chmielenia na zimno, a pewnie właśnie do tego chcesz go użyć. Ja przy takiej różnicy w cenie brałbym świeższy.

Tak, dokładnie o to mi chodzi. Zamierzam uwarzyć AIPA. W takim razie wezmę ten świeższy :)

 

Dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.