Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

 

Prośba o pomoc w recepturze single hop z chmielem Simcoe.

 

Zasyp w 100% ze slodu pale ale Viking Malt

100g Simcoe

Drożdże Safale US-05

 

Warka 10l

 

Blg 15,5

 

Chmielenie:

 

60 min - 20g

5 min - 30g

 

Na zimno - 50g

 

Prośba o weryfikację czy taka koncepcja zagra. Być może warto by było tutaj coś zmienić albo dodac więcej chmielu. Z góry dziękuję za wszelkie rady bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

70 IBU. Faktycznie może być srogo, aczkolwiek mi za duża goryczka nie przeszkadza. 

W przypadku 50 IBU mogłoby to wyglądać nastepujaco:

60 minut - 14g Simcoe

Whirlpool - 21g Simcoe

Będzie ok? 

Zaoszczędzone 15g warto dorzucić do chmielenia na zimno? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za pomoc. Postanowiłem uwarzyć trochę więcej - finalnie wyszło 11 litrów i 15 stopni Ballinga w związku z czym chmielenie pozostawiłem tak jak planowałem na początku, czyli 20g na 60min i 30g po wyłączeniu palnika. 50g pozostało do dodania na zimno. Brewtarget wyliczył 63 IBU.

Dodam, że warzę metodą BIAB, jednak zastosowałem małą modyfikację. Zacierałem tradycyjnie bez wora. Brzeczkę przelewałem dużym kubkiem do worka zamieszczonego nad wiadrem w taki sposób, aby worek nie był zamoczony w filtrowanej brzeczce. Tym sposobem udało mi się uniknąć "uwięzienia" w worku znacznej ilości brzeczki. W standardowej metodzie BIAB po wyjęciu worka z garnka, worek był wręcz wypełniony brzeczką jak balon. 

Oczywiście warząc metodą BIAB mam bardzo małą wydajność, przez co użyłem aż 3,6kg słodu, jednak pięć i pół godziny od wlania wody do garnka, do zadania drożdży wydaje mi się tego warte. Chętnie przyjmę wszelkie uwagi, jeśli coś wydaje się wam bez sensu lub popełniłem gdzieś błąd. Jak piwo będzie już gotowe, podzielę się swoimi subiektywnymi wrażeniami ☺️

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.