Jump to content

Recommended Posts

Cześć, 

 

Prośba o pomoc w recepturze single hop z chmielem Simcoe.

 

Zasyp w 100% ze slodu pale ale Viking Malt

100g Simcoe

Drożdże Safale US-05

 

Warka 10l

 

Blg 15,5

 

Chmielenie:

 

60 min - 20g

5 min - 30g

 

Na zimno - 50g

 

Prośba o weryfikację czy taka koncepcja zagra. Być może warto by było tutaj coś zmienić albo dodac więcej chmielu. Z góry dziękuję za wszelkie rady bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście bym te 30g przesunął z tych 5 minut na hopstand w 70 stopniach. Reszta spoko

Share this post


Link to post
Share on other sites

70 IBU. Faktycznie może być srogo, aczkolwiek mi za duża goryczka nie przeszkadza. 

W przypadku 50 IBU mogłoby to wyglądać nastepujaco:

60 minut - 14g Simcoe

Whirlpool - 21g Simcoe

Będzie ok? 

Zaoszczędzone 15g warto dorzucić do chmielenia na zimno? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warto.

Ja bym osobiście celował w 60 IBU przy tym balingu i zasypie, oczywiście jest to kwestia gustu, jeden da 40 inny 90.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za pomoc. Postanowiłem uwarzyć trochę więcej - finalnie wyszło 11 litrów i 15 stopni Ballinga w związku z czym chmielenie pozostawiłem tak jak planowałem na początku, czyli 20g na 60min i 30g po wyłączeniu palnika. 50g pozostało do dodania na zimno. Brewtarget wyliczył 63 IBU.

Dodam, że warzę metodą BIAB, jednak zastosowałem małą modyfikację. Zacierałem tradycyjnie bez wora. Brzeczkę przelewałem dużym kubkiem do worka zamieszczonego nad wiadrem w taki sposób, aby worek nie był zamoczony w filtrowanej brzeczce. Tym sposobem udało mi się uniknąć "uwięzienia" w worku znacznej ilości brzeczki. W standardowej metodzie BIAB po wyjęciu worka z garnka, worek był wręcz wypełniony brzeczką jak balon. 

Oczywiście warząc metodą BIAB mam bardzo małą wydajność, przez co użyłem aż 3,6kg słodu, jednak pięć i pół godziny od wlania wody do garnka, do zadania drożdży wydaje mi się tego warte. Chętnie przyjmę wszelkie uwagi, jeśli coś wydaje się wam bez sensu lub popełniłem gdzieś błąd. Jak piwo będzie już gotowe, podzielę się swoimi subiektywnymi wrażeniami ☺️

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.