Jump to content
anatom

Wentylacja podczas warzenia

Recommended Posts

Ja bym zrobił na Twoim miejscu dziurę w ścianie z wentylatorem elektrycznym na włącznik. Z drugiej strony komin wentylacyjny - on ma kanał w dnie do skroplin i wykapania tego. Wentylacja i tak musi być nachylona do zewnątrz budynku z spadkiem 2%. U siebie mam grawitacyjną i zimą trochę mi się robi wilgotno na korytarzu i drzwiach zewnętrznych pomimo otwartego okna.  Mam zamiar też wrzucić tam wentylator by  trochę pozbyć się problemu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie będzie to w tym kierunku, rura oczywiście na zewnątrz budynku bez żadnych wentylatorów - ogranicza to bardzo mocno parawanie do pomieszczenia. Na wentylację całego, zaparowanego pomieszczenia potrzeba więcej czasu i wysiłku.

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.06.2019 o 21:41, anatom napisał:

Efekt bardzo dobry - zero pary w pomieszczeniu, wszystko idzie w wyciąg. Podczas warzenia da się spokojnie wysiedzieć w pomieszczeniu i co najważniejsze nic się nie skrapla na suficie. 

 

A zerknij proszę po warzeniu w komin....zobaczysz jakie takm będzie bagno jak wszystko wykropli się na chłodnijszych ściankach. Takie rozwiązanie nie jest dobre, wszystko wyjdzie za jakiś czas w postaci zacieków poprzez ściany komina.

 

Zrób tak jak koledzy pisza, czyli bezposrednio na zewnątrz, zachowując stosowną odległość od ściany szczytowej.

 

 

Edited by Radi_wroc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po gotowaniu wentylator jest włączony jeszcze przez jakieś 30 minut żeby zminimalizować to o czym piszesz. Nie mam możliwości puścić rury bezpośrednio na zewnątrz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Radi_wroc napisał:

 

A zerknij proszę po warzeniu w komin....zobaczysz jakie takm będzie bagno jak wszystko wykropli się na chłodnijszych ściankach. Takie rozwiązanie nie jest dobre, wszystko wyjdzie za jakiś czas w postaci zacieków poprzez ściany komina.

 

Zrób tak jak koledzy pisza, czyli bezposrednio na zewnątrz, zachowując stosowną odległość od ściany szczytowej.

 

 

 

Gdyby było tak jak piszesz to bloki wszystkie by pływały XD W wielkiej płycie masz wentylacje łazienek kuchni tylko kominami. Tak samo w wszystkich współczesnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Undeath napisał:

 

Gdyby było tak jak piszesz to bloki wszystkie by pływały XD W wielkiej płycie masz wentylacje łazienek kuchni tylko kominami. Tak samo w wszystkich współczesnych.

 

W pełni się z Tobą zgadzam, ale weź pod uwagę zasadniczy parametr: wilgotność wymienianego powietrza. W przypadku takiej produkcji ( biorę pod uwagę zał. FOT.) jest to praktycznie 95%-98% a nie 40% w porywach nad okapem do 70%. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 9.05.2019 o 09:32, PiwoLab napisał:

Boil kettle condenser - czyli skraplacz pary. Tak wygląda mój.

kondenser.thumb.jpg.90f2de4e6570ee3948bc22bfadc7c449.jpg

 

P1020542.thumb.JPG.45a6baf35961d9ee2a905c8bc8722578.JPG

Zainspirowany postem użytkownika PiwoLab postanowiłem zainstalować sklaplacz pary  u siebie w browarze.W sobotę robiłem pierwszą próbę podczas warzenia i efekt robi wrażenie.Zero pary skroplonej na szafkach w kuchni.Jedyny problem jaki napotkałem ,to odpowiednie dostosowanie mocy kuchenki indukcyjnej.JakIMG_20191214_191601.thumb.jpg.c2b1d6347850707530b5b7ac4e360d4c.jpg moc była ustawiona za mocno to kipiała brzeczka z gara. Zdjęcia robione podczas gotowania brzeczki.

IMG_20191214_191609.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, korzen16 napisał:

Jak skraplacz radzi sobie z zapachem? I gdzie go zakupiłeś?

Zapach jest dalej.Czy mniejszy to nie zwróciłem na to uwagi. Części zamówiłem z alliexpres, wszystkie w jednym sklepie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Za tą robotę należ podziękować użytkownikowi PiwoLab. 

Prawie wszystkie elementy z wyjątkiem dysz kupiłem w jednym sklepie.

 

Zaciski potrzebne 4 sztuki:

https://pl.aliexpress.com/item/1565193399.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ

 

Reszta elementów po jednej sztuce:

https://pl.aliexpress.com/item/4000054553569.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ

 

https://pl.aliexpress.com/item/32298715474.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ

 

https://pl.aliexpress.com/item/4000070288360.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ

 

https://pl.aliexpress.com/item/32298370860.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ

 

https://pl.aliexpress.com/item/32910602212.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ

 

https://pl.aliexpress.com/item/1565110126.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ

 

 

Opcjonalnie:

https://pl.aliexpress.com/item/32298719287.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ

 

 

Do tego zestawu dysze z tego linku.Ja kupiłem 3 rodzaje 0.2 , 0.5, 1.0 do testów.

 

https://www.aliexpress.com/item/4000034242576.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6bc95c0f9DNMEJ

 

 

 

Jeśli chodzi o zapach to skropliny będę odprowadzał do szczelnie zamkniętego wiadra i może coś to zmieni.

Pozdrawiam 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam pytanie które mnie nurtuje odkąd zobaczyłem to rozwiązanie - odkąd waze to wszyscy twierdzą należy gotować bez przykrywki zeby ułatwić odparowanie dms -czy tutaj dms odparuje A później się wykropli juz poza garem? Czy koledzy którzy już używają tego cuda nie mają z tym problemów?

Grzesiek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pr0woKator

Patrząc na stosunek otworu w pokrywce a triclampa, i dodatkowo, to, że pokrywka jest dokładnie poziomą przeszkodą przypuszczam, że część pary skrapla się na pokrywce i wraca do gara.. Nie mniej, podczas gotowania pod przykryciem, powstaje ciśnienie, którego główną drogą ujścia jest skraplacz i tutaj też wydaje mi się, że bądź co bądź to ciśnienie będzie pchało w jego stronę. Może @PiwoLab masz jakieś porównanie przy gotowaniu z odkrytym garem i ze skraplaczem. Ilość odparowanej brzeczki była by chyba odpowiedzią na pytanie.


W mojej głowie podniesieniem wydajność takiego rozwiązania mogła by być pokrywka garnka w stożek, gdzie na wierzchołku znalazł by się ten skraplacz, a jak by jeszcze była zaizolowana to już luksus.

 

Ja osobiście stoję przed tym samym problemem, ale... Mam kominek wentylacyjny przy głównej ścianie mojego domowego laboratorium :P I tam mam zamiar wypchać parę która powstanie podczas gotowania i warzenia. No i aby precyzyjnie odbierać parę z gotowania planuję wykonanie przykrywki w stożek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj mamy do czynienia z procesem podobnym do tego, który zachodzi w prostych aparatach destylacyjnych. Przy odpowiednio wysokim grzaniu ciśnienie wypycha całą parę. Refluks może powstawac w przypadku, jeśli ścianki rury odprowadzajacej będą wystarczająco chłodzone. Czy to rozwiązanie jest równie wydajne, jak gotowanie bez pokrywki można łatwo zmierzyć. Gotować tradycyjnie przez godzinę dobrze znaną objętość brzeczki i po gotowaniu ustalić ile wody odparowało. 

A potem z tym skraplaczem. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elementy zamówione koszt od myfriendów to ok 300zł + koszt wysyłki.

Ostatnio jak zadymiłem to okna parowały... koszty przebudowy instalacji wentylacyjnej były trochę większe, dlatego spróbuje tego.

 

Teraz jeszcze zostało dorobienie pokrywki do kega. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomiędzy elementami w tri clampie musi byc jakas uszczelka ? Przyszły elementy ale po spieciu wszystko lata i nie mam mowy o szczelności.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.03.2020 o 19:17, unknown000 napisał:

Pomiędzy elementami w tri clampie musi byc jakas uszczelka ? Przyszły elementy ale po spieciu wszystko lata i nie mam mowy o szczelności.

Uszczelki są dostępne bez problemu w Polsce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat, warzy ktoś na taborecie w domu z rekuperacją?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie, 

Browar na ukończeniu, pozostała kwestia wentylacji. 

Zakupiłem w dobrej cenie okap gastronomiczny, wyjście okapu 200mm, wylot na zewnątrz 150mm, tam się da spiro z przejściem. Do środka chciałbym dać wentylator.

Ktoś doradzi co i jak? W tym temacie jestem total nieogar. Z tego co wyczytałem to dobry będzie wentylator przelotowy wyciągowy 150mm? Jakiej mocy? Pomieszczenie 7m2. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

" Najprostszym sposobem na obliczenie prawidłowej wydajności okapu, jakiej potrzebuje nasza kuchnia, to pomożenie kubatury pomieszczenia przez 6. Czyli jeśli projekt kuchni podaje, że kubatura pomieszczenia wynosi 40 m3, to wydajność okapu do tego wnętrza wynosi 240 m3/h. ,,

https://ladnydom.pl/budowa/1,106590,9047262,Jak_dobrac_moc_i_wydajnosc_okapu_kuchennego.html

Na innej stronie zalecają jak najkrótsze i najprostsze odcinki spiro oraz brak redukcji ( zapewne zmniejsza wydajność wyciągu)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
5 godzin temu, BuDeX napisał:

. Z tego co wyczytałem to dobry będzie wentylator przelotowy wyciągowy 150mm? Jakiej mocy? Pomieszczenie 7m2. Dzięki.

Na pierwszej stronie podałem model którego ja używam. Sprawuje się dobrze. Wychodzi też dobrze stosunek parametrów do ceny. Polecam

 

@BitterEater co innego okap kuchenny jak gotujesz kluski, a co innego wyciąg jak gotujesz brzeczkę i masz odparowanie na poziomie 7l/h. 

 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.