Jump to content
Roman Korczyński

Ogrzewanie garnków przy górniakach

Recommended Posts

Dla wszystkich, którzy borykają się z dogrzewaniem fermentatorów w zimnej piwnicy znalazłem fajny patent, który świetnie się sprawdza.

U mnie w piwnicy miałem 11 oC w zimie i 16oC w lecie - w obu przypadkach za zimno na górną fermentację stąd pomysł na dogrzanie gara matą do terariów.


Patent jest bardzo prosty - mata do terarium 40W (na allegro 80 zł)  jest zawijana na fermentator i dociągana taśmą na gada (też na gada 🙂 ) do tego podłączony jest sterownik z allegro za 20 zł z czujką temperatury i gotowe.

Sterować można grzaniem w zakresie co 0,1 stopnia a grzanie jest bardzo nieinwazyjne - pojemność gara robi swoje, a powierzchnia grzewcza jest duża, więc nie ma opcji żeby piwo zostało przegrzane. U mnie sprawdza się bardzo dobrze na garach 95L , więc dziele się tą wiedzą. Myślę, że na fermentatorze plastikowym wystarczy 20W. 

 

browar2.jpg

 

browar5.jpg

Edited by Roman Korczyński

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam w piwnicy 15-17 stopni przez wiekszosc lata poza upałami, wiec na sezon letni przenosze "bulbulatorium" do piwnicy. Zima w pomiezzczeniu gdzie mieszkam, mam podobna temperature "pokojowa". 

 

Dobrze kolega kombinuje z mocą. 

 

Kiedy " podganialismy" drozdze przy fermentacji na 19 stopni, uzywalismy kabla grzejnego 17W owinietego wokol fermentora, a calosc byla otulona specjalnie uszytym ze starej kurtki pokrowcem.

 

Dzieki pojemnosci cieplnej naszych kadzi fermentacyjnych i malej mocy grzalki, mozemy ustawic histereze rzedu 0,1°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie 16oC to za mało na "górną" - przy takiej temperaturze jest duża szansa na niedofermentowanie i zostajemy ze słodkim piwem. 
Jak do tej pory celowałem w 19-20 oC i miałem bardzo fajne piwa, a przy weizenach nawet 24oC przy początku fermentacji.

Co do owijania kablem grzewczym to przerabiałem i mata jest dużo wygodniejsza - grzeje na całej powierzchni i praktycznie się nie nagrzewa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo pozostaje w ciaglym ruchu w czasie burzliwej, nawet bez dogrzewania. Kablem owijalem przy dnie, ale mata jest zdecydowanje mniej upierdliwa.

 

Zadaję w temp. 20-21 stopni, jak ruszą to wsadzam do fermentowni. Dżordże dojadają sobie spokojnie tyle ile mialy. Nie mam problemu z niedofermenrowaniem. W przeciwnym razie mialbym ladnie przegazowane roczne piwa, a nie mam. 

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, c64club napisał:

Zadaję w temp. 20-21 stopni, jak ruszą to wsadzam do fermentowni. Dżordże dojadają sobie spokojnie tyle ile mialy. Nie mam problemu z niedofermenrowaniem. W przeciwnym razie mialbym ladnie przegazowane roczne piwa, a nie mam.

 

No jasne, każdy ma swoje procedury sprawdzone - ważne żeby piwo smakowało. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dawalem angolom popracowac w pomieszczeniu 21°C, to dogrzewaly ze dwa stopnie i zaczynaly sie dziwne posmaki (estry ok, maja dawac, ale alkohol byl jakis dziwny). Wole dac im z tydzien dluzej. 

 

Te sterowniki (ja akurat mam te dwuwyswietlaczowe za 12 zl) sa nieglupie jak w pomieszczeniu robi sie odrobine chlodniej niz bysmy chcieli, co zima sie zdarza. Spadnie do 13-14 to nie bede grzal calego pomieszczenia. Ja lubie chlod, a grzybki cukrolubne juz niekoniecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna rzecz, to zgadzam sie @Robert87 ze 16 stopni otoczenia jest jak najbardziej czacza dla gorniakow. Temperatura glownej fermentacji bedzie w okolicach 18 celsjuszy, wiec jak dla mnie idealnie. Pod koniec burzliwej mozna dla pewnosci przeniesc na 2-3 dni do cieplejszego pomieszczenia... No, ale jeden lubi czekolade...

 

Druga sprawa - ale Ty masz, kolego @Roman Korczyński steryl w swojej fermentowni, mysle ze wieeeelu z nas powinno brac przyklad :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Garnki i fermentatory z firmy marxam.pl 

https://marxam.pl/piwowarstwo,cp2,pl.html

 

Zamówiłem też u nich fałszywe dno (robią na wymiar) i jakość jest super
 

W dniu 8.05.2019 o 12:58, sredstvom napisał:

steryl w swojej fermentowni


Dzięki 🙂 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.