rafi123 0 Posted May 7, 2019 (edited) Cześć, Mam nietypowy problem z moim piwem. Jak jest ciepłe to wychodzi z butelki, ale w sumie tylko jak sie podważa kapsel. Jak się go otworzy to lekko gazuje i by wyszło, ale nie ma problemu z przelaniem do kufla czy nawet wypiciem z butelki. A jak się podważa kapsel to tak jakby reakcja była mocniejsza. Miał ktoś taki problem? @Edit Piwko to APA, drożdże to FM54 Gorączka Kalifornijska. Widze, że luźny osad jest na dnie, czy to możliwa przyczyna? Edited May 7, 2019 by rafi123 Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted May 7, 2019 (edited) Duzo surowca na refermentacje dales? Chmieliles na zimno? Moze chmieliny sie paletaja po butelce? edit: literowka... Edited May 7, 2019 by sredstvom Quote Share this post Link to post Share on other sites
c64club 98 1 Items Posted May 7, 2019 Przy chmieleniu trza uważać. Gushing/gejzer może się pojawić nawet w piwie niechmielonym na zimno, wystarczą naprawdę drobne chmieliny z warzenia (niestety, sprawdzone osobiście). Tę warkę podawaj z butelek z lodówki. Wiem, traci na smaku albo trzeba czekać aż się ogrzeje do temp bliżej pokojowej. W następnej zrób porządną filtrację i będzie świetnie. Ja się pozbyłem problemu chmieląc w hop stopperze uszytym z siatki nylonowej 150 mikrometrów z ebaya. Recyrkulacja kubkiem 1l, od jakiegoś czasu pompą. Quote Share this post Link to post Share on other sites