Skocz do zawartości

Dziwna błona w butelkach kilka dni po zakapslowaniu


tomek27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych piwowarów domowych.

Chcę się podzielić a także zapytać a przyczynę występowania delikatnej błony w części butelek. Błona przypomina delikatną pajęczynkę lub gdy się zbije to taki grubszą nitkę.

Ważę piwo od 7 lat, zrobiłem ok. 60 warek i nie spotkałem się z takim zjawiskiem.

Najdziwniejsze jest to, że te błony występują w różnych warkach w losowych butelkach.

Nie podejrzewam infekcji, gdyż piwa w smaku nie różnią się od tych bez tej błony.

Dwie rzeczy przychodzą mi do głowy:

- drożdże - wszystkie były zrobione z jednego rodzaju - pierwsze przez użycie 2 paczek Fermentis US-05 w pozostałych użyłem gęstwę.

- zmieniłem środek do dezynfekcji z pirosiarczanu sodu na nadwęglan sodu.

Załączam oczywiście zdjęcie.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

blona.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też coś takiego u siebie zaobserwowałem, ale tylko w jedynym pszeniczniaku jakiego robię - Grodziskim (słod pszeniczny + przerwa białkowa).

W innych piwach tego nie zaobserwowałem - proces mycia i chemia do dezynfekcji zawsze taka sama (nadwęglan).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.