tomek27 0 Posted April 25, 2019 Witam szanownych piwowarów domowych. Chcę się podzielić a także zapytać a przyczynę występowania delikatnej błony w części butelek. Błona przypomina delikatną pajęczynkę lub gdy się zbije to taki grubszą nitkę. Ważę piwo od 7 lat, zrobiłem ok. 60 warek i nie spotkałem się z takim zjawiskiem. Najdziwniejsze jest to, że te błony występują w różnych warkach w losowych butelkach. Nie podejrzewam infekcji, gdyż piwa w smaku nie różnią się od tych bez tej błony. Dwie rzeczy przychodzą mi do głowy: - drożdże - wszystkie były zrobione z jednego rodzaju - pierwsze przez użycie 2 paczek Fermentis US-05 w pozostałych użyłem gęstwę. - zmieniłem środek do dezynfekcji z pirosiarczanu sodu na nadwęglan sodu. Załączam oczywiście zdjęcie. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted April 25, 2019 Ciekawe, bo jakiś czas temu również zrobiłem podobnie i zamieniłem pirosiarczyn na nadwęglan i miałem identyczny problem. Starsan pomógł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
quadi 9 1 Items Posted April 26, 2019 Też coś takiego u siebie zaobserwowałem, ale tylko w jedynym pszeniczniaku jakiego robię - Grodziskim (słod pszeniczny + przerwa białkowa). W innych piwach tego nie zaobserwowałem - proces mycia i chemia do dezynfekcji zawsze taka sama (nadwęglan). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysno 0 Posted August 16, 2019 Cos takiego właśnie mi się przytrafiło, po raz pierwszy, dezynfekcja pirosiarczynem, z tego co widzę, tylko jedna butelka jest ok? Co to może być? Można to pic? Quote Share this post Link to post Share on other sites