Jump to content
Cheatek

Herbata do IPA

Recommended Posts

Dzień dobry,

szukam sprawdzonego sposobu na dodanie herbaty earl grey do IPA. 

Parametry piwa:

18.5BLG

21L

Odfermentowało do 4BLG.

Piwo będzie chmielone na zimno 30g CryoHops Amarillo.

Z herbaty chciałbym uzyskać delikatny aromat earl grey, przede wszystkim chcę uniknąć tanin i garbników.

Myślałem nad wrzuceniem ok. 30-40g herbaty do wody o temp. 80-90 stopni, następnie przefiltrowanie i wrzucenie tego razem z chmielem na zimno.

Jeśli ktoś ma sprawdzony sposób na dodanie herbaty bardzo proszę, żeby się podzielił.

Edited by Cheatek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to co napiszę pomoże, a może nie...

 

Generalnie nie wrzucaj samej herbaty na cichą :) Swego czasu zainspirowany przepisem z gotowego zestawu surowców zrobiłem sobie taką herbacianą IPĘ. Wyszedł z tego taki earl grey, że aż gryzł w język...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przypadku wrzucenia na zimno kluczowy jest też czas, herbaty nigdy do piwa nie dodawałem ale robiłem cold brew z herbatą i po tych 12-18h taniczność wg mnie dość niska była i pewnie w przypadku dodatku na zimno do piwa o podobnych czasach trzeba myśleć.

 

PS Dzisiaj będę na krakowskiej Lidze gdzie będzie Earl Grey APA, to zobaczę co tam piwowarzy wymyślili :)

PS2 Tak w ogóle dodatek herbaty będzie się chyba zawsze wiązał z taninami (jak z dodatkiem drewna), jak chcesz ich całkowicie uniknąć to chyba lepiej pomyśleć o samej bergamotce.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, dziedzicpruski napisał:

Dodaj olejek bergamotowy , przecież to aromatyzowana herbata.

To może być dobre wyjście.

Ktoś próbował i podzieli się efektami? Jak to dawkować? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, MisQ napisał:

Może to co napiszę pomoże, a może nie...

 

Generalnie nie wrzucaj samej herbaty na cichą :) Swego czasu zainspirowany przepisem z gotowego zestawu surowców zrobiłem sobie taką herbacianą IPĘ. Wyszedł z tego taki earl grey, że aż gryzł w język...

 

dodawałem herbatę na cichą i stosunek aromatów chmielowych do dodatków herbaty wyszedł straszliwie zadowalający. być może trzymałeś ją za długo, albo sypnąłeś jej za dużo.

Edited by LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja byłem z dodawania herbaty na cichą bardzo zadowolony, tylko że to był Lapsang a nie Earl Grey, więc zupełnie inna herbata. No ale kwestie garbnikowe powinny być akurat porównywalne. Dawałem ją na 36h przed rozlewiem i myślę, że czas może być tutaj kluczowy. Jak się wrzuci na kilka dni czy tydzień to pewnie wypłucze się ich znacznie więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przerabiałem temat w PA 12,6 blg z herbatą turecką. 110 g herbaty ekstrahowane w 2 L wody na zimno przez 24h. Warka 15Litrów.  Efekt był fajny. Dodane przy rozlewie.

Edited by Fantastyczny Pan Lis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja planuję zrobić cold brew na 24h razem z cukrem na refermentację i dodać to przy dekantacji do fermentora z którego będę butelkował piwo. Zrobiłem tak z Yerba Mate IPA i efekt był naprawdę świetny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowałem się użyć olejku z bergamotki. Z tym, że mam problem jak go dodać do piwa - olejek jak to olejek nie rozpuści się. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wziąć ok. 10-15g chmielu(mam na stanie centennial i mosaic) i skropić go 2ml takiego olejku i wrzucić normalnie do chmielenia na zimno. Co o tym myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w sobotę rozlewalem Pale Ale z Earl Grey. 125 gram w siateczce muślinowej na 10 godzin przed rozlewem. Pierwszy test dopiero będzie, ale przy rozlewie już mi smakowała 👌😊. Zobaczymy jak będzie po refermentacji i ułożeniu się piwka 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.04.2019 o 14:21, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

 

dodawałem herbatę na cichą i stosunek aromatów chmielowych do dodatków herbaty wyszedł straszliwie zadowalający. być może trzymałeś ją za długo, albo sypnąłeś jej za dużo.

 

Bardzo możliwe, to były moje początki - ale jakoś tak zniechęciłem się do herbaty jako dodatku w piwie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.