Jump to content
Sign in to follow this  
nitro2311

Refraktometr vs Ballingometr - potężna różnica w pomiarach

Recommended Posts

Witam,

 

Po 2 tygodniach fermentacji mojej nowej IPY, sprawdziłem stopień odfermentowania i strasznie zdziwiły mnie wyniki.

Na ballingometrze w 20C uzyskałem wynik 3.5 BLG, ale że dla wody pokazuje mi 1BLG to znaczy że zawyża o 1, więc oznaczałoby to, że moje piwo ma teraz 2.5 BLG.

Na nowym refraktometrze,  który dzisiaj dostałem wynik wynosi uwaga - 7.5 BRIX czyli 7.2 BLG !! (refraktometr sprawdzany na wodzie w 20C pokazuje idealnie 0 BRIX).

 

I teraz pytania - który wynik jest prawdziwy ? W smaku piwo raczej nie jest specjalnie słodkie, raczej bardziej wytrawne, więc niby cukromierz byłby bliżej realnego wyniku, ale

z drugiej strony, czy taki ballingometr z ATC może się aż tak mylić:

 

https://allegro.pl/oferta/refraktometr-brix-0-32-cukromierz-z-atc-gw-fv-7646662630?snapshot=MjAxOS0wNC0xMlQyMDowNDoxOS41MDJaO2J1eWVyOzk2Y2VhY2YxMDM1MTk4ODI5ZmIzYWFjOGIwOTZmZGQ0MzJjYzgwMDRlOTYwZTg5NWJkNjFmZjVmOWRmODI5NzY%3D

 

???

 

Tutaj wyczytałem, że refraktometru można używać przed zadaniem drożdży a potem wyniki są sfałszowane:

https://alkohole-domowe.com/forum/roznica-w-blg-cukromierz-vs-refraktometr-t17954.html

 

Czy to prawda, i różnica jest tak potężna na niekorzyść refraktometru ?

 

Kurde, gdybym wiedział że nic tym nie sprawdzę (oprócz brzeczki nastawnej) to nie kupowałbym tego badziewia...

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, nitro2311 napisał:

Kurde, gdybym wiedział że nic tym nie sprawdzę (oprócz brzeczki nastawnej) to nie kupowałbym tego badziewia...

Trzeba poczytać inne źródła...

 

Odczyt po fermentacji, czyli już z alkoholem (który wpływa na załamanie światła) się przelicza!!!! np. pierwszy link z googla https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction

 

Było o tym milion tematów...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za info, w międzyczasie sam sobie odpowiedzałem na to pytanie, ale i tak po przeliczeniu mam dość sporą różnicę w pomiarze.

bo na refraktometrze po korekcie mam ok. 4 BLG a na cukromierzu 2,5 BLG...

No nic uśrednię to i przelewam na cichą ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki miałeś ekstrakt początkowy? Bo jak masz 7.5Brix i Ci wychodzi z przeliczeń 4.0Blg to by było jakieś 12-13Blg początkowego, czyli jak na IPA coś mało.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.