Skocz do zawartości

Witbier - długa fermentacja burzliwa (4 tygodnie)


tmklg

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Zastanawiam się cy wszystko ok z moim Witbierem.

Uwarzony równe 4 tygodnie temu - cały czas fermentuje (brix spada, rurka bulka).

 

Drożdze M21 Mangrove Jack, rehydrowane zgodnie z zaleceniami producenta, zadane do brzeczki zaczęły pracować po około 6-8h. 

Temperatura fermentacji ~20 stopni

Brix początkowy - 9,6 stopnia,

tydzień temu 4,5 stopnia (po korekcie refraktometru = ~1,6) i jeszcze resztki piany na górze,

a dziś 4 stopnie, po korekcie refraktometru = ~0,6 (???), bez piany.

to jest ponad 90% odfermentowania...

 

CO2 powstaje całkiem sporo - rurka bulka kilka razy na godzinę, a pokrywa jest konkretnie wybrzuszona.

 

W smaku - ok...

 

Teoretycznie powinien już być w butelkach, ale jak widać ciągle się burzy.

Zastanawiam się czy wszystko ok czy może jednak coś spierdzieliłem (infekcja?)?

 

Dzięki za pomoc,

tomek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj temat o tych drożdżach 

Użyłem raz do Wita i więcej nie powtórzę, zjadły do 1BLG po 2 miesiącach. Piwo było do wypicia ale na Fermentisach K97 Witki wychodzą o niebo lepsze.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.