Jump to content
tmklg

Witbier - długa fermentacja burzliwa (4 tygodnie)

Recommended Posts

Cześć,

 

Zastanawiam się cy wszystko ok z moim Witbierem.

Uwarzony równe 4 tygodnie temu - cały czas fermentuje (brix spada, rurka bulka).

 

Drożdze M21 Mangrove Jack, rehydrowane zgodnie z zaleceniami producenta, zadane do brzeczki zaczęły pracować po około 6-8h. 

Temperatura fermentacji ~20 stopni

Brix początkowy - 9,6 stopnia,

tydzień temu 4,5 stopnia (po korekcie refraktometru = ~1,6) i jeszcze resztki piany na górze,

a dziś 4 stopnie, po korekcie refraktometru = ~0,6 (???), bez piany.

to jest ponad 90% odfermentowania...

 

CO2 powstaje całkiem sporo - rurka bulka kilka razy na godzinę, a pokrywa jest konkretnie wybrzuszona.

 

W smaku - ok...

 

Teoretycznie powinien już być w butelkach, ale jak widać ciągle się burzy.

Zastanawiam się czy wszystko ok czy może jednak coś spierdzieliłem (infekcja?)?

 

Dzięki za pomoc,

tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dwóch tygodniach już powinno być koniec. Wartość 0.5brix może ci skakać w zależności od temperatury.
Ja bym już butelkował tydzień temu.
Rób fft następnym razem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli Blg stoi w miejscu to butelkuj. Nie które drożdże jak np Brewferm Blanche mają tendencję do utrzymywania piany pomimo skończonej fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj temat o tych drożdżach 

Użyłem raz do Wita i więcej nie powtórzę, zjadły do 1BLG po 2 miesiącach. Piwo było do wypicia ale na Fermentisach K97 Witki wychodzą o niebo lepsze.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.