tmklg 1 Posted April 20, 2019 Cześć, Zastanawiam się cy wszystko ok z moim Witbierem. Uwarzony równe 4 tygodnie temu - cały czas fermentuje (brix spada, rurka bulka). Drożdze M21 Mangrove Jack, rehydrowane zgodnie z zaleceniami producenta, zadane do brzeczki zaczęły pracować po około 6-8h. Temperatura fermentacji ~20 stopni Brix początkowy - 9,6 stopnia, tydzień temu 4,5 stopnia (po korekcie refraktometru = ~1,6) i jeszcze resztki piany na górze, a dziś 4 stopnie, po korekcie refraktometru = ~0,6 (???), bez piany. to jest ponad 90% odfermentowania... CO2 powstaje całkiem sporo - rurka bulka kilka razy na godzinę, a pokrywa jest konkretnie wybrzuszona. W smaku - ok... Teoretycznie powinien już być w butelkach, ale jak widać ciągle się burzy. Zastanawiam się czy wszystko ok czy może jednak coś spierdzieliłem (infekcja?)? Dzięki za pomoc, tomek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted April 20, 2019 Skoro w smaku ok to w czym problem? Czekaj aż skończy i tyle. Czasami zdarza się i tak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 91 Posted April 20, 2019 Po dwóch tygodniach już powinno być koniec. Wartość 0.5brix może ci skakać w zależności od temperatury.Ja bym już butelkował tydzień temu. Rób fft następnym razem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zegancio 16 Posted April 21, 2019 Jeśli Blg stoi w miejscu to butelkuj. Nie które drożdże jak np Brewferm Blanche mają tendencję do utrzymywania piany pomimo skończonej fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dan737 12 Posted April 21, 2019 Poczytaj temat o tych drożdżach Użyłem raz do Wita i więcej nie powtórzę, zjadły do 1BLG po 2 miesiącach. Piwo było do wypicia ale na Fermentisach K97 Witki wychodzą o niebo lepsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites