Skocz do zawartości

Browar Domowy HEX


ogoun

Rekomendowane odpowiedzi

warka #22 - American Brown Ale (Miedznik) 13°Blg

  • 13 Blg / 5,6% ABV / 35 IBU 
  • warzenie: 20.10.2019
  • rozlew: 09.11.2019

Korekta pH wody: 1ml kwasu mlekowego do zacieru 

 

Zasyp (11 litrów):

  • Viking - pale ale 2,35 kg
  • Viking - karmelowy jasny 0,1 kg
  • Weyermann - Special W 0,25 kg
  • Crisp - chocolate 0,1 kg do wysładzania

Zacieranie

  • 69-65°C - 60 min
  • 78°C - 5 min mashout

Gotowanie: 60 min

  • 60 min - 10g Columbus
  • 2 min - 20g Mosaic
  • 0 min - 20g Willamette + hop stand 15 min 75-73°C

Fermentacja:

  • drożdże - FM54 Gorączka kalifornijska (gęstwa po #20)
  • gęstość nastawna - 13°Blg 11,5 litra (po korekcji primaverą)
  • dzień 1 - temp. 16,5°C
  • dzień 3 - temp. 18°C
  • 31.10 (11 dni) - 2,8°Blg (odfermentowanie 79%) - zlane na cichą
  • 03.11 (14 dni) - 2,8°Blg - dodane 20g Cascade
  • 06.11 - żelatyna + lodówka

Rozlew: 09.11.2019 (20 dni) - w butelki trafiło 11 litrów z dodatkiem 38g cukru trzcinowego

Uwagi:

  • Słód czekoladowy miał być dodany pod koniec zacierania, ale zapomniałem, więc trafił do wysładzania.
  • Z uwagi na brak oznak życia po 24h temperatura stopniowo podniesiona do 18°C, po kolejnych kilkunastu godzinach drożdże wreszcie wystartowały.
  • Barwa - brąz porterowy, na moje oko nieco zbyt ciemna. Nagazowanie średnie, piana konkretna. W aromacie przebija się przede wszystkim Mosaic, reszta chmieli jakoś zlała się w całość i nie wybija się. Profil słodowy fajny, ale nie dla tego stylu - tostowy, skórka chleba razowego, karmelowość delikatna. Ogólnie piwo wytrawne i nieźle zbalansowane, bardzo pijalne ale jakieś takie bez polotu i jakiegoś ciekawego wyróżnika.

 

large.542057851_etykieta22_muricanbrown.png.783ef0500a22d221199b58cecbe8e72a.png 

Browar HEX - American Brown Ale - Miedznik browar-hex-brown-ale.thumb.jpg.1cb8123ff1ff4b7f3e0779fe6990a3fa.jpg

Edytowane przez ogoun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #23 - Porter gryczany (Łapiduch) 11°Blg

  • 11°Blg / 4,1% ABV / 25 IBU 
  • warzenie: 03.11.2019
  • rozlew: 24.11.2019

Korekta pH wody: 1,8 ml kwasu mlekowego do zacieru 

 

Zasyp (11 litrów):

  • Viking - pale ale 1,35 kg
  • Viking - monachijski I 0,25 kg
  • Castlemalting - gryczany 0,5 kg (20%)
  • Fawcett - brown 0,15 kg
  • Fawcett - dark crystal 0,15 kg
  • Crisp - chocolate 0,1 kg na mashout

Zacieranie

  • 69-67°C - 60 min
  • 78°C - 5 min mashout

Gotowanie: 60 min - 23 g Challenger

Fermentacja:

  • drożdże - FM12 W szkocką kratę  (gęstwa po #21)
  • gęstość nastawna - 10,8°Blg 10,8 litra
  • 1 tydzień - temp. 16-17°C
  • 2 tydzień - temp. 17-20°C
  • 19.11.2019 (16 dni) - 3,4°Blg (odfermentowanie 69%) - zlane na cichą celem pozyskania gęstwy

Rozlew: 24.11.2019 (21 dni) - do butelek 10,5 litra z 36g cukru białego (~1,8 vol)

Uwagi:

  • Styl bazowy - brown porter  - pierwsza wersja (warka #11) została świetnie przyjęta i piwo to będzie powracało w miarę regularnie w wersji podstawowej lub różnych wariacjach.
  • Przyjąłem rzadszy niż zwykle zacier 4l/kg i wydajność coś nie pykła, bo zakładałem 11 litrów 12°Blg
  • To nie są szybkie drożdże, znów ponad 2 tygodnie cienkusza męczą.
  • 26.12.2019 (32 dni od rozlewu) - Piany niemal brak, nagazowanie niskie (to nie jest 1,8 vol.) chyba z powodu drożdży. Obawy o słód gryczany niepotrzebne - kiszonki nie ma, a przy 20% jest wyczuwalny w aromacie i zbliżony do kaszy gryczanej, w smaku też ale mniej i trochę orzechem włoskim. Piwo w moim odczuciu wyszło trochę zbyt wytrawne jak na brown portera.
  • 18.01.2020 (55 dni od rozlewu) - W końcu się nagazowało.
  • 14.02.2020 (82 dni od rozlewu) - Jednak z czasem pojawiła się ta nieszczęsna kiszonka, coś w rodzaju kapusty z drewnianej beczki, wyczuwalna przy zakręceniu szklanką i krótkim wdechu. Szkoda bo brown się ładnie ułożył w coś a'la wafelek orzechowy.

 

large.1879707028_browar-hex-23-porter-gryczany-apiduch.png.f598fe1cf47fe0fd1d84fcb8a2e44fe8.png 

browar-hex-porter-gryczany.thumb.jpg.527166987b2dee324f42847a751acb33.jpg browar-hex-porter-gryczany-2.thumb.jpg.be38a8ab48e8a2dd8671b87f2c8b9ea2.jpg

Edytowane przez ogoun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #24 - Black IPA (Strzyga) 17°Blg

  • 17°Blg / 7,2% ABV / 70 IBU 
  • warzenie: 11.11.2019
  • rozlew: 29.11.2019

Zasyp (11 litrów):

  • Viking - pale ale 2,85 kg
  • Viking - żytni 0,4 kg
  • Fawcett - pszeniczny czekoladowy 0,22 kg
  • Fawcett - dark crystal 0,1 kg
  • Weyermann - Carafa I 0,05 kg

Zacieranie

  • 67-65°C - 70 min
  • 78°C - 5 min mashout

Gotowanie: 80 min

  • 60 min - 30g Simcoe
  • 0 min - 25g Simcoe, 25g Cascade - hop stand 15 minut w 75-72°C

Fermentacja:

  • drożdże - FM54 Gorączka kalifornijska (gęstwa po #22)
  • gęstość nastawna - 17°Blg 11,4 litra po korekcie Primaverą
  • dni 1-7 temp. 17-18°C
  • dni 8-13 temp. 18-20°C
  • 24.11.2019 (13 dni) - 4,5°Blg (9,4*Brix, odfermentowanie 74,6% -> 7,2% ABV) -> zlanie na cichą
  • 25.11.2019 (14 dni) - 25g Cascade, 25g Sabro, 15g Simcoe

Rozlew: 29.11.2019 - w butelki poszło 9 litrów z dodatkiem 40g cukru białego (2.0 vol)

Uwagi:

  • Zagapiłem się przy wysładzaniu, stąd dłuższe gotowanie. W sumie niepotrzebnie, bo potem i tak musiałem nieco rozcieńczyć wodą. Odparowywanie okazuje się zmienne, od 12%/h w normalnych warunkach do nawet 16%/h przy przeciągu jak dziś.
  • Duże straty przy chmieleniu na zimno.
  • 24.01.2020 (56 dni od rozlewu) - Barwa czarna, piana beton (pewnie zasługa czekoladowej pszenicy od Fawcetta). Profil słodowy wyszedł super - wytrawna, gorzka czekolada, mocno zaakcentowana żytem - nigdy więcej czarnej ipki bez żytniego! Goryczka mocna, nieco zalega. Aromat chmielowy bardziej żywiczny niż cytrusowy, współgra fajnie, ale jest mniej intensywny niż można się było spodziewać po ilości dodanego chmielu.

 

large.browar-HEX-25-black-ipa.png.f118741027a7306ebca188a7f4817aea.png

browar-HEX-black-IPA.thumb.jpg.1f6a902d8d2ef4f43cb62172c46273fd.jpg browar-hex-black-ipa-2.thumb.jpg.b69633b96423983a60404789015348a1.jpg

Edytowane przez ogoun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #25 - Choco-Coco Imperial Porter (Szarlej) 18°Blg

  • 18°Blg / 7,7% ABV / 35 IBU 
  • warzenie: 22.11.2019
  • rozlew: 27.12.2019

Zasyp (3,62 kg na 10 litrów):

  • Viking - pale ale 2,40 kg
  • Viking - karmelowy jasny 0,20 kg
  • Melvit - płatki orkiszowe 0,37 kg
  • Fawcett - brown 0,25 kg
  • Fawcett - pale chocolate 0,15 kg
  • Weyermann - special W 0,15 kg
  • Weyermann - carafa I 0,10 kg na mashout

Zacieranie

  • 68-67°C - 75 min
  • 78°C - 5 min mashout

Gotowanie:

  • 60 min - 37 g Challenger
  • 10 min - kakauszale 100g

Fermentacja:

  • drożdże - FM12 W szkocką kratę  (gęstwa po #23)
  • gęstość nastawna - 18,0°Blg 10,4 litra
  • 1. tydzień - temp. 16-18°C
  • 2. tydzień - temp. 18-20°C
  • 13.12.2019 - 5,3°Blg (odfermentowanie 71,6%) - zlane na cichą + 100g wiórek kokosowych opiekanych i macerowanych w 300 ml rumu
  • 22.12.2019 - balkon

Rozlew:  27.12.2019 (35 dni) - w butelki poszło 9,5 litra z dodatkiem 35 g cukru białego (1,8 vol.

Uwagi:

  • Zasyp nie wynika z jakiejś głębszej myśli, tylko ma na celu spożytkowanie zleżałych słodów.
  • Drożdże odżywione zgodnie z wpisem https://www.piwo.org/forums/topic/26029-drozdze-w-kolbie/?do=findComment&comment=474765 
    Niezła ta rewitalizacja -ok 150ml gęstwy usiłowało opuścić litrowy słoik!
  • 28.01.2020 (32 dni od rozlewu) - Nie wiem co mnie podkusiło, żeby tak szybko to piwo otwierać. Nagazowanie niskie, piany niemal brak - o to się nie martwię, bo poprzednie piwa pokazały, że FM12 są wyjątkowo powolne. Baza słodowa wyszła w stylu słabszego i słodszego RIS'a - jest słodko, czekoladowo, nie ma tragedii, ale i nie porywa. Niestety na razie czuć ten rum, czuć alkohol. Aromat kokosowy znikomy - jeśli podejmę się kiedyś piwa z kokosem, to wypadałoby go dać co najmniej 300g/10l. Kakauszale zaś wypadło nie najgorzej, ale ciemne kakao przebija się dopiero po ogrzaniu do temperatury co najmniej piwnicznej, więc też można było go dać nieco więcej np. 150g/10l. Generalnie to piwo na świeżo jest ledwo pijalne i na razie niech dojrzeje i zaczeka na lepsze czasy.

 

large.685515053_etykieta25_choco.png.be8dd24e3f87a8878c3e95d2212617d8.png  browar-hex-choco-coco-imperial-porter.thumb.jpg.bed8e55e75cd98b3695388787c97776d.jpg 

Edytowane przez ogoun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #26 - Rye IPA (Bazyliszek) 15°Blg

  • 15 Blg / 6,4% ABV / 60 IBU 
  • warzenie: 05.01.2020
  • rozlew: 28.01.2020

Korekta pH wody: 1ml kwasu mlekowego do zacieru + 0,5 ml do wysładzania

 

Zasyp (11 litrów):

  • Viking - pale ale 2,3 kg
  • Viking - żytni 0,7 kg (20%)
  • Viking - wiedeński 0,3 kg
  • Viking - karmelowy jasny 30 0,1 kg

Zacieranie

  • 67-64°C - 60 min
  • 78°C - 5 min mashout + 2 garści łuski ryżowej

Gotowanie: 60 min

  • 60 min - 20g Columbus
  • 0 min - 20g Nelson Sauvin, 10g Mosaic, 10g Sabro - hop stand 20 min w 79-73°C

Fermentacja:

  • drożdże - FM54 Gorączka kalifornijska (starter 0,7 l 24h)
  • gęstość nastawna - 15°Blg 11,8 litra (po korekcie wodą z filtra)
  • 1-5d 16,4-17,4°C, 5-7d 17-19°C
  • 15.01.2020 (10 dni) 3,5°Blg (odfermentowanie 77,3%)
  • 17.01.2020 (12 dni) - zlane na cichą
  • 19.01.2020 (14 dni) - dodane: 30g Nelson Sauvin, 15g Mosaic, 15g Citra 

Rozlew: 28.01.2020 (23 dni) - w butelki rozlane 11 litrów z dodatkiem 38g cukru białego

Uwagi:

  • Powtórka warki #20 z wykorzystaniem chmielu, który akurat miałem w zamrażarce.
  • Test nowej komory ze polistyrenu xps, która mieści się w mniejszej szafie. Styrodur cięty drutem oporowym kanthal 0,35 mm zasilanym z zapomnianego epapierosa vW (wiedziałem, że do czegoś się przyda). Poprzedniej skrzyni styropianowej musiałem się pozbyć z uwagi na przemeblowanie. W pierwszym tygodniu skrzynia sprawuje się elegancko i co ważne mało obsługowo - 1 litrowa butelka pet co 24h (!) zapewnia temperaturę w przedziale 16,4°C-17,4°C po rozpoczęciu fermentacji.
  • 08.05.2020 (101 dni od rozlewu) - Fajna wytrawna ipka, trochę w kierunku west coast. Aromat Nelsona niestety podobnie jak poprzednio zaczął już nieco zanikać, ale Citra dobrze się trzyma. Goryczka wyrazista, podbita słodem żytnim, ale krótka.
  • piwo odpadło w eliminacjach MPPD 2020: prawdopodobnie zepsute, nuty fenolowe, siarkowe (nie wiem skąd, musiała być jakaś infekcja w butelkach)

large.1784063576_etykieta26_bazyliszek.png.6a4ae21134344f52db64216541eb5bea.png

skrzynia.thumb.jpg.77a016443cb6892526593a199f985377.jpg browar-hex-rye-ipa-bazyliszek.thumb.jpg.e7737df745c6b6ace55f9b77dcda3de3.jpg

 

Edytowane przez ogoun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #27 - American Brown Ale (Miedznik) 14°Blg

  • 14 Blg / 5,9% ABV / 33 IBU 
  • warzenie: 19.01.2020
  • rozlew: 06.02.2020

Korekta pH: 1ml kwasu mlekowego do zacieru + 1ml do wysładzania

 

Zasyp (11 litrów):

  • Viking - pale ale 2,3kg
  • Viking - wiedeński 0,2 kg
  • Fawcett - brown 0,2 kg
  • Fawcett - red crystal 0,1 kg
  • Fawcett - pale chocolate 0,05 kg

Zacieranie

  • 70-66°C - 60 min infuzja na lenia
  • 78°C - 5 min mashout

Gotowanie: 60 min

  • 60 min - 10g Columbus
  • 5 min - 10g Cascade
  • 0 min - 20g Citra + hop stand 15 min 79-76°C

Fermentacja:

  • drożdże - FM54 Gorączka kalifornijska (gęstwa po #26)
  • gęstość nastawna - 14°Blg 11,5 litra (po drobnej korekcie wodą z filtra)
  • 1-4d 16-18°C, 5-7d 18-20°C
  • 29.01 (10 dni) - 3,4°Blg (odfermentowanie 76,6%)
  • 01.02 (13 dni) - bez zlewania na cichą: 10g Columbus, 10g Citra, 20g Cascade

Rozlew: 06.02.2020 (18 dni) - w butelki rozlane 10,83 litra z dodatkiem 38g cukru trzcinowego

Uwagi:

  • Dobry czas: zasyp 9:50, drożdże zadane o 14:40.
  • 14.03.2020 (37 dni od rozlewu) - znacznie lepsze piwo niż pierwsza wersja #22, barwa brązowa, ale jaśniejsza nie wpadająca w portera ani stouta, warstwy słodowa i chmielowa bardziej wyraziste, mniej zlewające się.
  • Piwo odpadło w eliminacjach MPPD 2020: ściągające, za niska pełnia, balans zdecydowanie chmielowy.
  • Wnioski: drożdże o mniej wytrawnym profilu, na pewno nie WC, może nawet bardziej neutralne angielskie. Chmielenie obciąć do ok 25 IBU na goryczkę, do 2g/l na zimno.

large.browar-hex-27-brown-ale.png.a5099f3781fd84b7776176ca53b2d3c8.png browar-hex-brown-ale-2-miedznik.thumb.jpg.96569981ba185a5a13158a67e40e411f.jpg

Edytowane przez ogoun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciastka korzenne z młótem

 

Wyczytałem, że młóto browarniane jest bogate w białko i błonnik oraz witamin B1, B2, B4, B5, A i E. Pomyślałem, że w takim razie szkoda je wyrzucać i można spożytkować na coś smacznego i pożywnego. Sprawdziwszy kilka różnych przepisów oraz ich modyfikacje najczęściej stosuję luźną wariację na podstawie przepisu z opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis. Przeciwwskazaniem do użycia młóta do ciastek jest zastosowanie w zasypie składników o twardej, upierdliwej łusce np. słodu gryczanego lub łuski ryżowej.

 

Skład:

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 200g
  • mąka pszenna biała - 100g
  • cukier puder - 1 łyżka stołowa
  • jajka - 2 szt.
  • masło lub margaryna - 250g
  • przyprawa korzenna - 1 opakowanie
  • kakao - 1 łyżeczka do herbaty
  • młóto - 2 szklanki
  • opcjonalnie: stary suchy ekstrakt słodowy, skórka pomarańczy lub aromat waniliowy

Przygotowanie:

 

Młóto suszę w trakcie gotowania brzeczki w naczyniu żaroodpornym w piekarniku w 76-100°C z grzaniem góra-dół.

 

Składniki sypkie: mąkę, cukier, przyprawy, kakao mieszam z grubsza. Dodaję żółtka jajek i pokrojone na mniejsze kawałki masło i ugniatam rękami na w miarę gładką masę. Stopniowo dodaję po garści młóta i ugniatam dalej aż będzie równomiernie rozprowadzone po objętości.

 

Tak wygniecione ciasto ląduje w lodówce na 1,5h lub z lenistwa w zamrażalniku na 30-40 minut. Po schłodzeniu ciasto wałkuję na placek grubości 3-4 mm i wycinam szklanką ciastka, można do tego użyć foremek, a le to tylko na święta. Ciastka pieką się w 180°C przez ok 15 minut.

 

browar-hex-ciastka-tile.thumb.jpg.b720100923610746f0c43b6f6159eea7.jpg

 

Edytowane przez ogoun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #28 - American Amber Ale (Chochołek) 12°Blg

  • 12 Blg / 4,7% ABV / 34 IBU 
  • warzenie: 26.01.2020
  • rozlew: 13.02.2020

Korekta pH: 2 ml kwasu mlekowego do zacieru + 1,5 ml do wysładzania

 

Zasyp (10 litrów):

  • Viking - pale ale 0,35 kg
  • Viking - wiedeński 1,20 kg
  • Viking - żytni 0,30 kg
  • Viking - karmelowy jasny 0,15 kg
  • Fawcett - red crystal 0,10 kg
  • Kupiec - płatki owsiane 0,15 kg

Zacieranie

  • 70-68°C - 60 min infuzja na lenia
  • 78°C - 5 min mashout + garść łuski ryżowej

Gotowanie: 60 min

  • 50 min - 30g Challenger
  • 0 min - 10g Mosaic, 10g Citra, 10g Columbus + hop stand 15 min 79-73°C

Fermentacja:

  • drożdże - FM54 Gorączka kalifornijska (resztki gęstwy po #26)
  • gęstość nastawna - 12°Blg 10 litrów (po drobnej korekcie wodą z filtra)
  • 08.02 (13 dni) - 3,4°Blg (odfermenotwanie 72,5%) - bez zlewania na cichą: 20g Mosaic

Rozlew: 13.02.2020 (18 dni) - w butelki rozlane 9 litrów z dodatkiem 34g cukru trzcinowego

Uwagi:

  • Mocno naciągany styl. Tak naprawdę, to po prostu chciałem wyczyścić zamrażarkę z chmielu i zużyć pozostałości większości słodów. To ostatnie moje piwo w tym sezonie. Z powodu istotnych, wyczekiwanych zmian w moim życiu Browar Domowy HEX zawiesza działalność. Na pewno kiedyś wrócę do warzenia, może nawet z pomocnikiem.
  • Trochę badylem dało przy rozlewie, może stary chmiel, a może przejdzie.
  • 12.03.2020 (28 dni od rozlewu) - etykiety się odbarwiły w piwnicy, ale piwko zaskakująco udane.

large.browar-hex-amber-ale.png.e1623e6dd1b1bd0880e8b877107f4964.png 1198369455_browar-hex-amber-ale-chochoek.thumb.jpg.869bcbd99d741c66a356b5b8e2a82b0b.jpg

Edytowane przez ogoun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.