Jump to content
Sign in to follow this  
nehoshi

Pierwsza warka z drożdżami płynnymi - parę pytań

Recommended Posts

Hej!

 

Przymierzam się do uwarzenia Weizenbocka 16°Blg , tym razem z drożdżami płynnymi Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen i mam kilka pytań, ponieważ odrobinę zwątpiłem ;)

 

Nie mam suchego ekstraktu słodowego, a przed uwarzeniem tego weizenbocka mogę uwarzyć grodziskie lub piwko 6-zbóż (http://centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/811) i teraz pytania:

 

1. Czy mogę pominąć przygotowywanie startera (bo się boję i bo nie mam mieszadła ;) ) i zadać drożdże po napuchnięciu woreczka wprost do brzeczki?

 

2. Czy jeśli punkt 1 jest mocno niewskazany, to powinienem kupić suchy ekstrakt słodowy i z niego przygotować starter czy może z jednego z wymienionych warek będzie ok? Jeśli tak to z którego?

 

3. Jak technicznie wygląda przygotowywanie startera z brzeczki? Po prostu wysładzamy 1l więcej i odlewamy go na starter czy jest jakiś inny sposób?

 

Będę wdzięczny za pomoc, jako, że zdecydowałem się na płynne drożdże niejako na wyrost a teraz tego żałuję, bo proces wydaje mi się mocno skomplikowany ;)

 

Pozdrawiam,

Kuba

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Czy mogę pominąć przygotowywanie startera (bo się boję i bo nie mam mieszadła ;) ) i zadać drożdże po napuchnięciu woreczka wprost do brzeczki?

niektórzy tak robią, ja jednak preferuję starter. A masz wersję Activator czy Propagator? Przy Activatorze piszą, że nie trzeba....

2. Czy jeśli punkt 1 jest mocno niewskazany, to powinienem kupić suchy ekstrakt słodowy i z niego przygotować starter czy może z jednego z wymienionych warek będzie ok? Jeśli tak to z którego?

jeśli zaryzykujesz dodanie drożdży najpierw do "słabego" piwa, to śmiało później możesz gęstwę w wiekszej ilości od razu wykorzystać do kolejnego, np. weizenbocka, już bez startera

3. Jak technicznie wygląda przygotowywanie startera z brzeczki? Po prostu wysładzamy 1l więcej i odlewamy go na starter czy jest jakiś inny sposób?

ja tak robię, z regóły to albo zagęszczam wysłodki i/lub to co pozostaje z filtracji osadu po chmieleniu.

Będę wdzięczny za pomoc, jako, że zdecydowałem się na płynne drożdże niejako na wyrost a teraz tego żałuję, bo proces wydaje mi się mocno skomplikowany ;)

drożdże płynne sa naprawde warte zachodu, na pewno odwdzięczą sie Ci smakiem piwa ;-)

Edited by adanjan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad1. Moim zdaniem można pominąć przygotowanie startera. Mi często się to zdarzało ;) i jakoś nie wyprodukowałem kwasiorów.

Ad2. ???

Ad3. Tak jak piszesz tylko że zostawiasz go do następnego nastawu. Starter robi się nieco wcześniej niż nastaw właściwy a tegoż lepiej nie trzymać zbyt długo bez zadania drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja zrobiłem ekstremalnie. Zatarłem pół kilograma słodu tylko na potrzeby startera ;)

A mieszadło nie jest wybitnie konieczne (chyba). Wystarczy ze zamieszasz całością ze 3-4 razy dziennie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zadałem te drożdże do mojego pierwszego Weizenbocka który miał 20°Blg bez startera i drożdże się pozbierały po 30 godzinach. Saszetka była bardzo mocno napuchnięta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli mogę zadać je bezpośrednio do brzeczki? Trochę obawiam się robienia startera, a tak znacznie ułatwiło by to proces, tylko czy będzie ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zaś proponuję rozruszać drożdże przed zasczepieniem brzeczki.

Jes to korzystne o tyle, że szybciej rozpocznie sie fermentacja co z kolei pozwoli uniknąć przypałętania sie czegoś nieporządanego w przypadku jak tak miałoby stać kilkadziesiąt godzin bez życia.

Brzeczka do wykonania startera nie jest niezbędnie konieczna. Chodzi o to, by zapewnić im odpowiedni poziom substancji odżywczych. Można wykorzystać sok owocowy + pożywka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

neoshi: ja był najpierw zrobił lekkie piwo pszeniczne, a dopiero potem na tej gęstwie Weizenbocka.

 

Zrobienie dużego startera, a potrzebujesz 1.5-2L jest trudne, zapewne nie masz odpowiedniego naczynia?

 

Możesz zaryzykować i zadać tylko saszetkę, to będzie ok. 1/5 potrzebnej dawki, ma szanse ruszyć.

 

Nie słuchaj tego, co piszą o robieniu starterów na cukrze, wikipedia odradza takie praktyki :

http://www.wiki.piwo.org/index.php?title=Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCdzowych

 

:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jeśli zdecyduję się jednak zaryzykować i zrobić starter - czy może to być z jednego z wymienionych w pierwszym poście piw?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wreszcie przeczytałem ze zrozumieniem Twój pierwszy post, i odpowiadam:

 

- możesz odebrać z dowolnego z tych piw trochę brzeczki z kotła, tak ze 2 litry, wybicie będzie trochę mniejsze i uzyć ją na starter

- brzeczka z wysłodzin będzie za słaba, starter powinien mieć ze 7, no, 5 Blg, chyba, ze dodasz ekstraktu w proszku, w ostateczności cukru.

- możesz użyć ew. brzeczki odzyskanej z osadów.

- metoda sterylizacji naczynia i przygotowania startera będzie zależeć od rodzaju naczynia jakie posiadasz - słoik? kolba?

 

Ale i tak radzę zrobić Weizena, najlepiej lekkiego 10-11Blg, wtedy możesz zadać do niego drożdże prosto z saszetki, a potem uzyć gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

coder, możesz wyjaśnić mi troszkę bardziej temat ponownego użycia gęstwy?

 

W dotychczasowych warkach obserwowałem dwa rodzaje zachowań drożdży:

 

1. na koniec drożdże opadały na dno zostawiając niemal czystą powierzchnię

2. na koniec na powierzchni brzeczki była gęsta kleista piana

 

Czy w pierwszym przypadku zbiera się osad z dna a w drugim z powierzchni?

 

I co z tym dalej? Jak to zebrać, jak przechowywać itd?

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak chyba zrobię. Dokupię jakiś zestaw psznicznego i uwarzę lekkie pszeniczne na tych drożdżach a potem z gęstwy zadam do weizenbocka.

 

Dzięki za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.